/ Løping

Brodder, piggsko eller piggfritt – hva er best for vinterløping?

Ønsker du å løpe gjennom vinteren kan det hende at du trenger andre sko enn det du ellers bruker. Vi har samlet noen erfaringer.

Sist oppdatert: 15. februar 2024 kl 16.45
VINTERLØPING
VINTERLØPING: Med riktig skotøy kan du fortsette løpingen utendørs. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Lesetid: 6 minutter

Selv om det er kaldt ute, kan vi løpe gjennom hele vinteren. For mange er det ikke noe alternativ å trekke inn på en tredemølle eller et treningssenter. Ikke alle ønsker å veksle om til å gå på ski eller vintersykle, heller.

Men selv om løping er en lite utstyrskrevende aktivitet, kreves noe spesialutstyr om vinteren.

Riktige klær er en ting – det kan du lese om i vår artikkel om løpetøy, men det er også kritisk å velge riktige sko.

Det er også viktig å huske at en treningstur kan fort ødelegge mer enn den bygger hvis du ender opp med å skade deg i et fall på glatta, eller feilbelaster beina fordi du må tilpasse løpssteget etter underlaget.

Ønsker du å fortsette løpingen gjennom vinteren, har du fire valg når det kommer til skotøy.

1. Løpebrodder

Du kan velge å bruke dine favorittsko for barmark og løpebrodder som du trekker utenpå skoene. Her finnes det flere forskjellige varianter.

Noen har spiral-vaier under foten, mens andre har pigger. Noen har en kombinasjon.

Skal du løpe på hardt underlag med is er små pigger det beste. Skal du løpe mer på hard snø med innslag av is kan brodder med spiral-vaier gi bedre grep. 

Fordeler: Du kan fortsette å løpe i de skoene du løper med på barmark.

Du kan ta av broddene når du løper over strekninger der du ikke trenger pigger mot underlaget og så ta dem på igjen ved behov.

De er ganske rimelige i innkjøp og lar deg rullere på flere skopar hvis du liker å variere hvilke sko du løper i.

Du ødelegger ikke skoene dine og kan fortsatt bruke dem på tredemølle og sommerføre hvis sjansen skulle by seg.

Ulemper: Løpebroddene kan være vanskelige å få til å sitte helt stramt rundt skoen, uten at de strammer over foten. De kan føles tunge og seige å løpe med og skape litt slark mellom sko og underlag.

Har du en tendens til å sparke deg selv litt i leggen mens du løper vil du kunne ødelegge løpebuksa di hvis broddene bygger mye i bredden på skoa.

Broddene er skarpe å ha i lomma hvis du ønsker å ta dem av og på underveis og kan i noen tilfeller kreve større plass enn de lommene du har på jakka eller buksa, slik at du må ha med egen sekk eller taske kun for å kunne ta brodden av og på.

Mange brodder leveres med en liten oppbevaringspose for beskyttelse. 

løpe med brodder
LØP MED BRODD: Yngvild Kaspersen i front i Mørketidsløpet, eller Polarnight Marathon 2023, som arrangeres i Tromsø i januar.

Yngvild vant Mørketidsløpet med brodder.

– Jeg løp med de fra Nordic Grip. Jeg synes de funker veldig bra. Har løpt masse med dem før også. De er kanskje litt tunge, men det går greit, forteller ultraløper Yngvild Kaspersen

2. Vinterpiggsko

TEST AV VINTERPIGGSKO: Disse skoene er ikke egnet for innendørs bruk, men de er optimale på holkeføre og snø. Foto: Kristoffer H. Kippernes
TEST AV VINTERPIGGSKO: Disse skoene er ikke egnet for innendørs bruk, men de er optimale på holkeføre og snø. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Tidligere var utvalget innen joggesko med pigger magert og lite inspirerende, men nå finnes det flere sko på markedet som gir god løpsfølelse og trygt grep på isen. Vi har testet en god del joggesko med pigger. Her kan du lese våre tester av vinterpiggsko.

Mange produsenter lager piggsko med fastmonterte pigger i sålen. Flere av disse skoene er orienteringssko som også er tilpasset bruk under gjørmete forhold på sommerstid.

Skal du ha piggsko til vinterbruk og løping på islagte grus- og asfaltveier bør du se etter sko med mer demping enn orienteringssko.

Det kan også være lurt med sko som er noe varmere og mer vannavvisende enn sommersko.

Vinterpiggsko
ICEBUG ARCUS: Blant vinterpiggskoene vi har testet, og som har god demping. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Fordeler: Gir pålitelig grep på is. Er laget for at piggene skal sitte godt i skoen, uten å punktere sålens demping, eller kjennes gjennom sålen. Kan gi god løpsfølelse og lette steg. Du slipper å ødelegge sko du liker å bruke på barmark eller tredemølle.

Ulemper: Skoene kan ofte være stivere og hardere å løpe med enn tilsvarende sko for barmark. Hardheten kan føre til skader eller plager. Skoene er dyrere enn brodder og selvpigging i innkjøp.

Det er ikke sikkert du finner sko som passer deg like godt som sommerskoene dine da utvalget fortsatt er begrenset.

Skoene er som regel ubehagelig å løpe med hvis du løper på lengre partier med bar asfalt.

3. Pigge vanlige joggesko

Pigging av joggesko
Pigging av joggesko

Du kan velge å montere pigger i et av favorittsko-parene dine, enten gjøre dette selv, eller ved å levere inn skoene dine til pigging i en spesialistbutikk som gjør slikt.

Et godt alternativ til egne piggsko kan være å feste pigger på de skoene du allerede løper med. Du kan velge å kjøpe pigger løst, eller få jobben gjort i en kyndig butikk.

Piggene skrus inn i skosålen med egnet verktøy og kan erstattes hvis de blir utslitt eller faller ut. 

Fordeler: Du kan fortsette å løpe med sko du allerede har god erfaring med. Du slipper å kjøpe et nytt par sko og kan tyne noen ekstra måneder ut av et gammelt sommerpar. 

Det er relativt rimelig. Løplabbet tar 250 kroner for å pigge et par sko. XXL tar 199 kroner. Dette inkluderer piggene.

Disse koster alene fra 350 kroner for 20 stykker inkludert verktøy, eller i underkant av 10 kroner piggen uten verktøy, hvis du ønsker å gjøre jobben med pigging selv.

Ulemper: Ikke alle sko egner seg for pigging. Piggene kan løsne lettere enn i spesialpiggsko. Skoene vil ikke kunne returnere til å være barmarkssko helt uten videre.

Piggene vil ofte ikke klare å gi samme solide grep som piggene i spesielle piggsko.

Piggene kan forsvinne inn i mellomsålen på sko med myk demping og tynn yttersåle. 

Bestgrip pigger for grus og asfaltsko (inkl. 20 pigger og verktøy) 

399 kroner

Bestgrip pigger med verktøy
Bestgrip pigger med verktøy

Bestgrip skrupigger m/2,2 mm utstikk

Bestgrip skrupigg
Bestgrip skrupigg

4. Piggfrie terrengsko

Piggfrie terrengsko
Piggfrie terrengsko fra Hoka

Til slutt kan du velge å klare deg med sko for barmark og tilpasse løpingen og veivalget etter forholdene og styre unna de glatteste partiene.

Er det stabilt snødekke og sjelden is der du løper kan du klare deg med noen sko med grov yttersåle.

Du kan også velge å kun løpe når det ikke er behov for pigger og dermed slippe hele problemet.

Har du et par brodder i bakhånd kan du også redde deg i land hvis føret er verre enn antatt. 

joggesko
VJ EXTREME: Joggesko med godt grep når det er vått og sleipt, men ingen pigger. Foto: Gunhild Aa. Soldal

Fordeler: Du kan løpe med de samme myke, gode skoene du bruker i skogen på sommerstid - gjerne med Gore-tex, hvis du ønsker å holde deg tørrere på beina også. 

Skoene er lettere og er ikke ubehagelige å løpe med på fast underlag uten is. Du trenger ikke å kjøpe deg egne vintersko.

Er det blanda føre med både grus, asfalt, sti og noen ispartier vil piggfrie sko kunne fungere supert. Du må bare ta hensyn på de glatte partiene.

Velger du å løpe uten brodder vil du slippe klemming over tærne eller vrista som brodden kan medføre. 

Ulemper: Du kan risikere å gå på ryggen på glatte partier. Kanskje må du droppe løpeturen når føret er krevende. Du sliter uansett på et par sko, så du trenger kanskje likevel å kjøpe nye sko til våren. Du vil ofte løpe anstrengt og unaturlig for å unngå og skli. Dette kan gi deg skader og vondter på nye steder.

Publisert 19. januar 2021 kl 22.00
Sist oppdatert 15. februar 2024 kl 16.45
annonse
Relaterte artikler

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen