Når det regner i januar og snøen uteblir, er det litt av en kontrast å komme inn i en hall som har snø, minusgrader og frostrøyk.

Vi skal gå på ski innendørs. Men er dette virkelig noe for oss? 

Annonse

På den andre siden: Vi har forlengst både utendørs og innendørs islagte skøytebaner. Over hele landet finnes det klatrehaller og svømmehaller. Kanskje er det ikke så fremmed at en nasjon som Norge har fått en innendørs langrennsløype?   

Kan du bruke dine egne ski? 

Ja. Hvis du mangler du langrennsski eller ønsker å prøve deg fram, så er det mulig å leie komplett langrennsutstyr.  

Hvordan er snøen her inne?

Produksjonssnøen er helt ok å gå på.Skihallen holder stabilt fire minusgrader, og snøkvaliteten er dermed ganske konstant. Snøen er laget for å vare noen måneder. På åpningsdagen var det kun tilrettelagt for fristil, men det skal være et klassisk-spor. Vær obs på at mens du i langrennsløypene utendørs skal holde deg til høyre i sporet, er det motsatt inne på Snø: Her har de lagt sporet helt til venstre. 

Hvordan er traseen? 

Langrennsløypa er plassert over over alpinbakken på Snø, i en messanin. Traseen er omtrent en kilometer lang, fem meter bred og til sammen 31 høydemeter. Med andre ord er det en variert løype, med både flater, motbakker, nedoverbakker og tilhørende svinger. Det er det mulig å forlenge løypa med 500 meter. For deg som vil monsterbakke-trene, er det muligheter for det mellom klokka 6 og 10 på morgenen, før alpinbakken åpner.   

Er det verdt å betale 350  kroner for å gå på ski innendørs? 
Tja, det er i hvert fall en påminnelse om at tilrettelagte skispor utendørs ikke er gratis det, heller. Vårt inntrykk er at løypa er best egnet som treningstrasé hvis du trenger – eller ønsker – å gå på snø. Når det er er gode snøforhold utendørs i nærheten av der du bor, så er nok utendørs langrenn det de fleste vil foretrekke. Likevel møtte UTE på flere i løypa som allerede hadde kjøpt pass, med mål om å legge ned en god del treningstimer her framover. Noen vil kanskje foretrekke rulleski, eller annen trening. På Snø er det snø hele året. 

FASILITETER

Det snødekkede arealet er på 36.000 m2. Den varme delen med sportsbutikker, treningssenter, restauranter og andre relevante servicetilbud fordeler seg over tre etasjer. Herfra har du innsyn til skihallen. Det er kun snøhallen som krever skipass.

Hvem møter du i løypa? 

Her møter du folk som vil ha snø under skiene, rett og slett, enten det er klubbløpere, mosjonister, nybegynnere eller proffer – løypa er åpen for folk i alle aldre. Ifølge Snø skal det være plass til 200-400 langrennsløpere. Vi synes det høres mange ut, med mindre alle går i samme takt. Inntil videre er vår erfaring med Snø at det jevner seg fint ut. 

ÅPNINGSTIDER

Mandag-fredag: 06-22

Lørdag-søndag: 17-22

Hva trenger du av klær? 

Det samme som om du skulle gått på ski ute. Vi var glade for at vi tok på oss stillongs, hansker og lue/pannebånd. Selv om fire minusgrader utendørs er relativt, er det konstant inne på Snø. Hvis det er noe du har glemt, eller du finner ut at du må ha, så finner du også en sportsbutikken fordelt over tre etasjer og 2000 kvadratmeter med et rikt utvalg skiutstyr. 

Hva smører du med? 

Her har vi ikke fasiten ennå, dessverre. Snø har et ønske om å tilby føre for blå festevoks. Men hvis du er opptatt av feste, ville vi nok heller gått for varmere varianter. Kunstsnø er forholdsvis grovkornet og sliter dessuten mer på smurningen. Klister er ikke tillatt her. Ønsket er å holde snøen ren. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

langrenn på snø2
JENTENE PÅ BROEN: Langrennstraseen strekker seg over alpinbakken, med et møtepunkt øverst i den en kilometer lange langrennsløypa. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

Er det lov å ha med hund? 
Nei. 

Kommer man seg hit uten å ha bil?

Ja, med tog eller buss er det omtrent 500 meter å gå til skihallen. 

Hva får du ikke inne på Snø?  

Naturopplevelsen, slik du får ved skiturer i marka eller i fjellet, får du ikke her. Men skigåingen får du.