SKIFERIE PÅ HOVDEN : Hovden viser seg fra sin beste side. Foto: Øystein Kvanneid
Lesetid: 5 minutter
Hovden er den sørlige porten til Hardangervidda, innerst i Setesdal. Her er en blanding av vidde og kupert høyfjellsterreng med tydelige alpine formasjoner.
Du kan velge tur ut i fra form og tiltrekning til høydemeter. Hovden har ca. 190 kilometer langrennsløyper (ca. 10 kilometer lysløyper), som for det meste er tilrettelagt for både klassisk og skøyting. De sentrumsnære løypene prepareres daglig, mens høyfjellsløypene prepareres i perioden torsdag til søndag.
«Sjuogtredve mil nordover, litt øst og oppover, ligger ei lita fjellbygd innunder himmelhvelvingen. Sjølberga med både dampysteri, campingplass, lokalavis og egen TV-sender .»
Omtrent slik starter Kjell Aukrust fortellingen om Flåklypa.
Denne beskrivelsen kunne sikkert passet til flere fjellbygder i Norge. Og akkurat som i Flåklypa må det også i norske fjellbygder ofte komme noen langveisfra for å oppdage potensialet, før det blir skikkelig fart på den lokale sykkelreparatøren. På Hovden har noen trykket på de riktige knappene.
Hovden har i mange år vært et flott skisted. Snørikt beliggende på nesten 1000 meters høyde har ski vært en del av hverdagen gjennom alle tider. Her har man gått på ski siden folket kløyvde trestokker og lagde ski i egen snekkerbod.
Her har skisporten herjet siden ryktene om Sondre Nordheims akrobatiske krumspring i nabobygda Morgedal spredte seg til Hovden, og ga ungdommen håp om en morsommere fremtid.
Populære langrennsturer
Tusseturen: 3 km rundløype for småbarnsfamilier.
Familieturen: Turer i løypene til Galten og Lundane.
Langturen: Rundtur mot Auversvatn og videre til Øvre Badstogdalen. Rundt Nordre Auversvasseggi og tilbake til Hovden.
Treningsturen: Det omfattende løypenettet mellom sentrum og skistadion er belyst og egner seg ypperlig til kveldstur og trening.
Byturen: Lysløypa mellom elva og sentrum er småkupert, og egner seg godt dersom man ønsker å kombinere skituren med kafébesøk eller shopping.
Enorm satsing i nyere tid
Etter at det i nyere tid ble bygget alpinsenter og langrennsløyper, har Hovden vært et kjært sted for skientusiaster av alle slag.
Skigymnaset ga skisporten et kick av ny kraft og energi, og lysløypa inn til sentrum ga ski-in og ski-out-begrepet en ny dimensjon. Alpinsenteret fikk nye eiere som gjerne flyttet fjell for å gjøre stedet bedre. Folk fra næringslivet og politikere reiste på studietur til europeiske skisteder for å finne ut hvilke faktorer som må stemme for at man skal treffe den rette nerven hos et kravstort publikum. Det poppet opp butikker, kafeer og restauranter.
Det ble nærmest en urban atmosfære og plutselig het det ikke lenger fjellbygda Hovden, men fjellbyen Hovden. Da det kom premierte kokker, ble det fokus på mat. God mat ble til bedre mat som til slutt ble til kulinariske opplevelser. Ut av skogen vokste det frem en lodge med internasjonalt tilsnitt. Her skulle det beste fra utenlandsk skikultur kombineres med lokale tradisjoner. Moderne teknologi ble blandet sammen med flere hundre år gamle materialer hentet ut av norsk håndverkshistorie. Til slutt ble det kreert utsøkte matretter laget av produkter fra lokale gårder.
Det var dette universet jeg ble sugd inn i da jeg med nyåpnet sinn dro til Hovden for å utforske en skibygd som fortsatt kunne varte opp med skiføre i et ellers regntungt Sør-Norge.
– Velkommen til Hovden Alpin Lodge. Vi har winemakers dinner i kveld, sa restaurantsjef Daniel «Pappi» Andersson, da han møtte meg i døra.
Han ga fra seg sin egen plass rundt langbordet, og plutselig satt jeg der sammen med folk jeg ikke kjente fra før av, og nøt atmosfæren og de deilige matrettene. Alle sansene åpnet seg, og plutselig var dette med pommes frites, ketchup og grillkrydder bare en fjern fortid. Jeg erkjente at mat er noe mer enn bare drivstoff. Jeg forsto at ski og gastronomi hører sammen.
Det er en helhet over Hovden som treffer en bereist og bortskjemt skientusiast midt i hjerterota.
Borte er den vanlige følelsen av et norsk skisted som et sted med fantastiske skiløyper, men der det øvrige tilbudet begrenser seg til en bensinstasjon, en butikk og en campingplass. Det er en helhet over Hovden som treffer en bereist og bortskjemt skientusiast midt i hjerterota. Snøforholdene og skiløypene er fantastiske. Hver dag prepareres kilometervis med løyper som bukter seg rundt og over de sentrumsnære åsene. Det meste av dette er lysløyper. Høyfjellsløypene snor seg rundt og over fjellene som omringer Hovden på alle kanter. Trolsk, romantisk og vakkert – det er en nytelse å være her.
Bykle kommune med under tusen innbyggere, satser enormt for at både fastboende og tilreisende skal trives og oppleve ski- og aktivitetsglede.
Det eneste jeg i farten kommer på at Hovden mangler, må være trengsel i skiløypene.Langrenn over tregrensa på Hovden er en opplevelse, skiløypene er lange og brede, og du trenger ikke stresse for å unngå rush.
På Hovden har man bygget underjordiske parkeringsplasser som er gratis for både innbyggere og tilreisende.
Man har ønsket å få mest mulig biler under bakken, slik at sentrum kan domineres av folk på ski, sparkstøtting eller gående med skøytene hengende over skulderen.
Ikke vet jeg om det er tilfeldigheter eller iskald beregning, men nå skal den nye stamveien mellom Oslo og Bergen flyttes til Haukelifjell.
Når den nye stamveien står ferdig om noen år, vil reisetiden mellom det sentrale Østlandet og Hovden kortes betydelig ned.
Det er på tide at flere får øynene opp for Hovden.
TOPPTURER: Hovden har et rikt utvalg av fjelltopper med alpine formasjoner. Alle disse egner seg godt for topptur på fjellski eller randonée. Høydeforskjeller på inntil 560 meter og tidsbruk fra 2 til 5 timer.
ANDRE AKTIVITETER: Hovden Alpinsenter utgjør det største og mest populære tilbudet. Her er det over 34 km nedfarter av varierende vanskelighetsgrad med inntil 420 meters fallhøyde. Totalt 8 heiser kan bringe 10.000 personer til topps per time. Alpinsenteret har en stor og moderne terrengpark. Utover det kan du kose deg med badeland, skøytegåing, klatring, sykling og padling. Det er mulig å leie endurosykler, og du kan ta sykkel med i stolheisen på sommeren. Fra toppen er det flere teknisk krevende nedfarter. Det finnes også en klatrepark i tilknytning til alpinsenteret.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.