Dette sliter vi med når vi skøyter på ski

– Selv løpere i verdensklassen sliter med skøyteteknikken på ulike fører og terreng, sier langrennseksperten. Dette er de mest typiske feilene, og slik rydder du opp i problemene.

Sist oppdatert: 28. januar 2023 kl 15.00
Lesetid: 2 minutter

For de fleste er skøyting en vanskeligere måte å gå på langrenn, og ikke minst mer slitsomt enn klassisk diagonal gange.

Vanligvis er det fordi teknikken er feil.

Går du korrekt med skøyteski, på rett utstyr og og i godt preparerte løyper, så kan du holde ut like lenge som ved den klassiske teknikken . 

– Selv løpere i verdensklassen sliter med teknikken på ulike fører og terreng, sier langrennsekspert Ragnar Bragvin Andresen, skitrener og tidligere verdensmester på rulleski

I videoen går han gjennom de typiske skøyteproblemene folk sliter med når de skøyter på ski.

Sitt ikke for langt bakpå

– Har du tyngden på hælen og lener deg overdrevet forover, er det lett å grave seg ned i snøen. Trikset er å holde seg oppå. Da må du få foten godt under deg og tyngden på fremre del av foten. Da får du mer fart i fartsretningen, forklarer Bragvin Andresen.

For å unngå å komme bakpå, må du sørge for å ha skarp vinkel i ankelleddet. Spiss knærne over tærne, få hælene bakover, og ha tyngden på fremre del av foten. Ha tyngden på en ski av gangen. 

– Når du starter et skøytetak, så trykker du hardt ned og skyver ut. Hofta skal være framfor hælene, og pass på å holde hofta høyt. Du skal ikke sitte ned. 

«Strake armer er svake armer»

Med stive bein og stive armer er det vanskelig å få kraft.

– Pass på å få kraftsenteret under deg, kom ned i beina og trekk armene mer inntil deg. Der er du sterk, sier Andresen, og fortsetter: 

– Strake armer er svake armer. Armene er sterkest nær kroppen, og svakere langt ute. 

Kort oppsummert bør du ha med deg disse fire punktene 

• Spisst kne og knærne over tærne

• Trykk kraften ned og skyv ut

• Trekk armene inntil kroppen

• Hold hofta over eller framfor hælene 

Ta en titt på innslaget og se om du kjenner deg igjen i eksemplene til Ragnar Bragvin Andresen. Det er i prinsippet enkle ting å fikse, så kanskje blir det med flyt over skøytingen i vinter.

skøyteteknikk
GOD STIL: Ragnar Bragvin demonstrerer god skøyteteknikk. Foto: Christian Nerdrum

Testet: 8 skøyteski-modeller (2023)

Publisert 12. januar 2021 kl 08.00
Sist oppdatert 28. januar 2023 kl 15.00
annonse
Relaterte artikler

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen