Tekst og foto Trygve Sunde Kolderup, artikkelen er hentet fra UTE #43 (3/09)

Vi sitter på et solvarmt svaberg og kjenner små bølger skylle saltvann over føttene. Kajakken er dratt opp på land og i hytta hvor vi skal overnatte ligger bare et steinkast fra vannkanten. Den har panoramautsikt over innseilingen til Oslofjorden og nabohyttene koster millioner – også i finanskrisetider.
Selv har vi bare betalt noen hundrelapper for å oppleve måkeskrik, båtliv og hytteluksus i strandsonen.

Annonse

Kystleden i Indre Oslofjorden er et ikke-kommersielt hyttenettverk som består av snaut tretti hytter i fra Oslo til svenskegrensen og Vestfold. Hyttene driftes av Oslofjordens friluftsråd og den første hytta ble etablert i 1997 på Fyrsteilene vest for Nesodden. Tilbudet ble raskt populært, og i løpet av tolv år har blant annet den gamle direktørboligen på fiskeoljefabrikken på Husbergøya, et par fyr, badehus, båthus og en gammel butikk blitt innlemmet i nettverket.
– Kystledhyttene er svært populære. De ligger på naturskjønne friluftsområder og svært nær sjøen, forteller Bente Godheim Eikaas i Oslofjordens frilufsråd.

De minste hyttene i Kystleden har to senger, og i de største er det plass til en skoleklasse. På noen leier du hele stedet, andre steder kan du kun reservere en seng. Ingen steder er det mulig å bo mer enn tre sammenhengende netter. Så langt har etterspørselen vært mye større enn tilbudet, og foreningen jobber for at det skal åpnes flere nye hytter.
– I år åpner vi tre nye hytter på Håøya, midt i Oslofjorden. Vi har også fokus på Østfold der det er en nydelig kystlinje med mange flotte øyer, sier Godheim Eksaas som forteller at de snart håper å kunne tilby overnatting på fyrstasjonene på Homlungen (Hvaler), Struten (Fredrikstad) og Guldholmen (Moss).

– Det er mange mennesker som sokner til Oslofjorden. Store strandarealer er private og vi synes det er viktig å tilgjengeliggjøre kystlinjen for alle som ikke har hytte ved sjøen. Kystkulturen langs Oslofjorden er spennende, og målet vårt er å formidle denne kulturen ved å sette husene i stand for ny bruk, forteller hun.

FAKTA - KYSTLEDEN I OSLOFJORDEN

OVERNATTINGEN: Oslofjordens frilufsråd har snaut 30 hytter i Indre Oslofjord – på begge sider av fjorden. Den første hytta åpnet i 1997 og i år regner friluftsrådet med åpne fire eller fem nye hytter i strandsonen i Oslofjorden. Overnattingsprisene varierer – fra 350 kroner natta for en hytte med to senger, til 2500 kroner for natta for en hytte med 27 senger. Prisene er lavere for medlemmer av Oslofjordens friluftsråd. Medlemmene får også bestille først. Hyttene har noe varierende åpningstider, men de fleste er åpne mellom april og oktober.

ANKOMST: Noen av hyttene er kun mulig å nå med kajakk eller båt – og Oslofjordens friluftsråd har da robåter til disposisjon på fastlandet. Hyttene er spredt langs hele fjorden. Husbergøya ligger bare et par kilometer fra Oslo sentrum, de sørligste hyttene ligger på Lauer i Østfold og på Svenner Fyr i Vestfold.

MER INFO: På nettsiden http://www.oslofjorden.org/ finner du all nødvendig informasjon om åpningstider, priser og ankomst – i tillegg til at hver hytte har terningkast for barnevennlighet og hvor egnet de er for rullestolbrukere. På nettsiden er det også online-bestilling og muligheter for å melde seg inn i foreningen.