En øy for hver dag i året, sier lokalbefolkningen om Ogge, en av de herligste innlandsvannsperlene i Sør-Norge. Her er det gode muligheter for kano- og kajakkpadling, tur og friluftsaktiviteter.
Ogge er et padleeldorado, enten du padler med kano eller kajakk. Foto: Torolf Kroglund
Lesetid: 4 minutter
Ogge er Sørlandets ypperste padleeldorado. Det langstrakte vannet har over 70 kilometer med strandlinje og 360 små og store øyer og holmer spredt rundt omkring.
Vannet ligger dels i Birkenes, dels i Iveland kommune. Sørlandsbanen går langs deler av vannet.
Kanoer og båter kan leies fra Ogge Gjesteheim ved Vatnestrøm nordvest ved vannet i Iveland kommune ved riksvei 405.
Midt-Agder Friluftsråd har også en flott naturskole med parkeringsplass sørøst langs veien fra Birkeland (riksvei 420). Leiren heter Oggebu og er en friluftsleir som ligger like ved starten av Dikeelva.
Vandretur langs denne elva gir en flott naturopplevelse. På friluftsrådets leir finnes det kanoer og en leir med gapahuk og grillmuligheter. Du må ringe friluftsrådet på forhånd for å få tilgang til kano.
Ogge gjesteheim er det naturlige utgangspunktet for en padletur for hele familien. Gjesteheimen har også mange kanoer som kan leies enkelt og greit. Og når du kommer tilbake, kan du spise god mat her. Også utenom sommersesongen er spisestedet et populært mål på søndagene. Vil du overnatte, er heller ikke det noe problem, for gjesteheimen tilbyr overnatting i hytter eller på egen campingplass.
Gjesteheimen fungerer også som et lokalt turistkontor og selger kart over hele Oggevatn, fiskekort og tilbyr padleorientering (i samarbeid med DNT Sør). Veien rundt Ogge er en yndet rute for landeveissyklister.
Her arrangeres dessuten eget triatlon, og kajakkpadlere er velkomne.
Totalpakkeløsningene og den uslåelige tilgjengeligheten gjør akkurat denne turen perfekt å ta med hele familien på.
En øy for hver dag i året
På Ogge er det mange muligheter for å gå i land og eventuelt telte, dersom man ikke heller vil ligge på hytte ved gjesteheimen.
Flere av øyene er utstyrt med padleorienteringsposter, noe som kan motivere de unge til å padle videre.
Det trekkes premier på deltagere, og alle de yngre padlerne som kan notere seg ti poster eller flere, får en gratis is på Ogge Gjesteheim.
Padleorientering med familien er gøy! Det mer generelle padlekartet, som selges på gjesteheimen, er det for øvrig lurt å gå til innkjøp av, for her beskrives hvilke øyer som er mest tilrettelagt for telting og med grill osv.
Sommerstid er det strengt forbudt å tenne bål, ettersom sørlandsskogen da normalt er knusktørr og lettantennelig. Områdene rundt Ogge har dessverre flere ganger opplevd nettopp skogbranner.
Alle får fisk
Et pluss for en familievennlig tur er at i Ogge får alle fisk. Men den er ikke så veldig stor, selv om også noen store ørreter blir tatt jevnlig. I tillegg kan du få både røye og abbor («skjebbe» på sørlandsk).
Våren og høsten er de beste fiskeperiodene, men du får naturligvis også fisk sommerstid. Ogge Fiskelag er et aktivt lag. Den beste fiskeforvaltningen er at mange fisker i vannet.
Å dorge med en liten wobbler eller å kaste med sluk og spinner er effektivt fra båt, kano og kajakk. Vær oppmerksom på at det noen steder kan være nokså overgrodd av både liljer, gress og siv, som du kan lett sette fast fiskeutstyret.
Det kan være lurt å padle litt rundt og finne de gode plassene før du begynner å fiske. Det er utallige muligheter for å fiske fra land og fra steder som bare kan nås med kano, og som kanskje rommer selve storfisken.
Fra land er det også hyggelig med god, gammeldags dupp og markfiske mens du slurper i deg kaffe og nyter roen ved det store vannet.
Padletur sentralt i Ogge
Padler du ut fra Ogge Gjesteheim med kano eller kajakk, har du selv valget om hvor lang tur du vil ta. En av mange turer kan være å padle sørøstover, ut Vatnestraumen, under toglinjen (Sørlandsbanen) og inn mot midten av vannet hvor flere av de store øyene ligger. Her kan du padle mellom alle øyene og gjennom smale sund og kiler.
Flere av øyene har små topper med utkikkspunkt hvis du vil gå i land på utforskerturer. Høyeste punkt på disse småøyene er på den nærmeste øya vest for Vatnestraumen. Høyden her er 240 moh.
Herfra har du god utsikt over vannet og øyene rundt. Øya rett nordøst for denne er langstrakt og har flere fine bukter, viker og strender som er fine å oppsøke. Vær oppmerksom på at du må tilbake under den samme jerbanebrua som du padlet ut. En tur rundt disse nærmeste øyene bør du beregne 2–3 timer på.
Det er også mulig å padle helt sør i vannet eller også nordover. Helt i nord går det an å padle videre opp vassdraget til Lølandsfjorden.
Det vil være dumt å beregne noe mindre enn et par timer uansett hvilken rute du velger.
Har du telt med deg, kan du la tiden flyte og padle flere dager i strekk. Her er det mange øyer å slå opp telt og leirplass på
FAKTA:
Tur: Ogge
Type tur: Padletur for hele familien
Vanskelighetsgrad: Passelig for alle aldre
Lengde: Uendelig langt
Tid: Fra 2 timer til flere dager
Kart:
Turkart for Lillesand og Vennesla, 1:50 000
Ogge Padleorientering, selges på Ogge Gjesteheim og hos DNT Sør
Overnatting:
Ogge Gjesteheim. Hytter og camping. Også et populært spisested
Teltmuligheter på flere av de 360 små og store øyene og holmene i Oggevatn
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.