SOSIALT OG SPENNENDE: Ta med deg tips om hvordan man rafter. Tidligere rafting-guide Tore Meirik deler gode råd (blå hjelm på bildet) Foto: Martin Dørum Jære
Lesetid: 8 minutter
Rafting innebærer å padle ned elvestryk i store, gule, oppblåsbare gummibåter. Det høres helt sinnssykt ut, tenker du kanskje, men det er både gøy, lett tilgjengelig og forholdsvis trygt.
I denne artikkelen har vi hentet inn ekspertise fra Fri Flyt-kollega Tore Meirik, som har flere års erfaring bak seg som rafting-instruktør på elva Driva i Oppdal. Som dreven elvekajakkpadler og raftingguide har han bidratt med tips og råd for deg som vil prøve rafting for første gang!
– Greia er at det er nesten ingen som egentlig rafter på egen hånd.Det koster vanvittig mye for en sånn raftingbåt, og jeg har hørt om kompisgjenger som spleiser på en, men som regel gjøres all rafting med organiserte byråer, forteller Meirik.
Det betyr at det koster litt å rafte, men det er mye inkludert i pakka om du melder deg på en tur. Du trenger ikke ta med så mye, alt spesialutstyr er inkludert i prisen. Nederst i saken har vi lagt med en pakkeliste.
Når på året er det fint å rafte?
Rafting i Norge har lang sesong, som oftest begynner i april/mai og varer helt frem til høsten. For de fleste tilbyderne vedvarer sesongen helt til slutten av høstferien, så omtrent midt i oktober.
På de mest populære elvene, som Sjoa, går det mange tokt om dagen. Båtene har også stor kapasitet, så du kan ofte regne med å få plass på relativt kort varsel - men book alltid i forkant om du skal være sikret en plass ombord.
Forholdene i elva kan variere. Snøsmelting og regn har sitt å si for vannivået og kraften i strykene du skal padle igjennom. Vannføringen bestemmer mye. Når det er for mye vann, kan det hende det blir for farlig å rafte. Hør med selskapet du rafter med om hvordan forholdene er. Som regel blir det noe roligere på vannføring på høsten.
Hvem passer rafting for?
Kort oppsummert passer rafting for flere enn du kanskje tror! Det er ikke en spesielt krevende øvelse å sitte ombord i båten og bidra med padling, sånn rent fysisk. Du får også alt av sikkerhetsutstyr og blir rimelig godt ivaretatt av selskapene som tar deg med på rafting. Det finnes ulike vanskelighetsgrader, og for fullverdige dagsturer på rafting er vanligvis aldersgrensa 16 år. Mange tilbyr derimot familierafting, hvor barn fra 6 år og oppover med følge av voksen får delta. Det er et krav at du kan svømme og det egner seg kanskje ikke for de med vannskrekk, men rafting finnes ikke farlig sammenliga med andre padleopplegg. Om du er usikker på hvor mye dere tåler å være med på, bør du snakke med guiden din, så finner dere nivået dere vil legge turen på. Det er vanlig med rafting for utdrikningslag, men det er naturligvis ikke tillatt å være ruset på tur. Gravide skal heller ikke rafte, men det er ellers ofte mulig å tilrettelegge en tur for ulike funksjonsnedsettelser eller behov.
Du betaler en pris per person for deltakelse. Du må regne med omtrent 1000-1500 kroner for en fullverdig dagstur pr. hode. På halvdagsturer og familierafting går derimot prisen ned til 6-700 kr pr. person.
Prisen pleier å inkludere leie av personlig utstyr såvel som guide og raft. Transport til og fra, og en form for lunsj pleier å være inkludert. De fleste dagsturer stopper underveis for å ta en pause rundt et bål eller tilby enkel servering.
Mange av stedene som tilbyr rafting i Norge har også overnatting og servering. Det tilbys blant annet weekendpakker med opphold inkludert for 1500-2500 kr pr. person.
Dere kan melde dere på som et par eller gruppe eller du kan delta alene blant mannskapet på rafting. Enhver tur pleier å kreve minimum 6 påmeldte personer.
Hva skal jeg ha på meg?
Når du deltar på rafting, får du låne det meste du trenger av utstyr. Et slikt sett pleier å bestå av en våtdrakt, flytevest, hjelm og padleåre.
Noen steder får du også leie neoprensko, men de fleste krever at du har med eget, egnet fottøy - som kommer til å bli gjennomvått! Ta med deg en sko med god såle, helst en slags joggesko - og varme ullsokker. Pakk med tørre sko du kan skifte inn i etterpå. Du bør ha med skiftetøy og håndkle i bagasjen. Badetøy er også anbefalt - mange av turene inkluderer en anledning til en pause ved elvebredden. Som regel fraktes bagasjen du reiser med i en følgebil langsmed elva, så du trenger ikke være bekymret for at lommeboka og mobilen er med i båten. Ofte er dusj/stell også tilgjengelig etterpå. Du må for all del ikke bruke bomull på tur. Det blir gjerne kaldt ombord, så under våtdrakta bør du ha fullt ullundertøy. Vannet i en padleelv kan gjerne bli kald, så regn med at temperaturen kan være fra 4 til 15 grader i vannet.
Hva må jeg gjøre om bord?
Vanligvis har hver båt opptil 6 personer ombord i tillegg til guiden, som sitter bakerst og styrer båten. Du sitter på selve pontongen på en av sidene i raftingbåten med en åre og padler.
Alle ombord er med og padler aktivt, men det er til nøds mulig å sitte i midten av båten som passasjer. Båten seiler av sted med strømmen, og det er spenning og moro i å manøvrere gjennom strykene og surfe på bølger. Ved å styre rytmen i padlinga kan dere manøvrere båten i ulike retninger. Om du skal få båten til å svinge til høyre, padler de som sitter på høyre siden bakover og de på venstre side av båten fremover. Hver tur inkluderer en grunnleggende innføring i utstyr og teknikk sammen med guiden din. Du får vite hvordan du skal oppføre deg om bord, sikkerhetsregler, hva som skjer om du havner i vannet og alt du ellers måtte lure på.
Finnes det nivåer på rafting?
Ja, det finnes en internasjonal skala for vanskelighetsgrad på padling. Den går fra 1 til 6, hvor 1 er helt flatt vann, og 6 er tilnærmet lik umulig å forsere i båt. Det sier jo også litt om hvor ekstrem padleopplevelsen din blir.
– De fleste raftingelvene i landet ligger imellom grad 2 og 4, og noen ganger kan vannstanden påvirke hvor rå padlingen blir, forteller Tore Meirik.
De tøffeste turene i landet kan tidvis regnes som grad 5, og er anbefalt for de som har vært og raftet før. For aktive voksne mennesker er padling på grad 4 som regel trygt å være med på selv om man er helt nybegynner.
Er rafting farlig?
På tross av at det gjerne hauses opp, er rafting rimelig trygt. Dødsfall har intruffet, men det er nærmest aldri under kommersiell padletur. Sikkerhetsreglene for selskapene som tilbyr rafting i Norge og regulert ved lov.
– Rafting i Norge er i praksis ikke farlig. Passer du på å ha masse ullundertøy og bra sko, så er du sikret en fin opplevelse, sier Tore.
Som en natursport er det naturlig nok ikke 100 prosent risikofritt, og du fyller gjerne ut et egenerklæringsskjema. Det beste du kan gjøre for å unngå trøbbel på tur er å holde på åra di! Den vanligste skaden du kan frykte på raftingtur er å få åren til noen andre i ansiktet. Ellers er det en viss risiko for å slå seg på en stein eller lignende.
Hele mannskapet gjennomgår kursing i hva som skjer om noen - eller alle - havner i vannet.
– Dødsulykkene som har hendt i rafting i Norge er som regel utenlandske padlere som har satt utenfor strykene med eget utstyr, sier Meirik.
Hvorfor er rafting verdt å prøve?
Noe av det gøyeste med rafting er at du er i samme båt med mange andre og ramler rundt i strykene - det blir sosialt! Hvis du er ute etter en naturopplevelse med masse spenning og sug i magen, er rafting noe for deg. Det kan være litt som å kjøre en stor naturlig berg-og-dal-bane hvor dere bestemmer retningen.
Vannspruten står i ansiktet og du er helt på kanten, gjerne litt skremt for å falle uti. Det er morsomt å samarbeide om bord og mestre padlingen med hjelp fra en guide som er til å stole på, så rafting passer godt for teambuilding og gruppeturer.
– Jeg jo si at det er noe helt spesielt med naturen du får se på padletur. Det gir en tilkomst til steder som du ellers aldri ville komme til. Du får se mye vakkert på padleelvene i Norge, sier Tore Meirik.
Dette bør du ha med deg på rafting
Husk å spørre guideselskapet om matpakke og fasiliteter - regn med å skifte utendørs!
Ullundertøy, overdel og underdel (blir vått!)
Gode ullsokker (blir våte!)
Passende skotøy - lett og med såle som funker på våt gummi (blir også våte!)
Håndkle og badetøy
Klesskift - undertøy og skotøy
Kamera eller GoPro er som regel ikke tillatt/anbefalt.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
Billigst
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.