Mange steder i distriktene er sommersesongen like høyt prioritert som ski- og vintersesongen.
Med fokus på aktive naturopplevelser, ønskes små og store fjellentusiaster velkommen, og i områder som Hafjell, Trysil og Oslo Sommerpark satses det på utforsykling og klatreparker tilknyttet skiheisen.
«Ekstremsportbygda» Voss har hatt taubane siden 1950-tallet, som er brukt av både lokalbefolkningen og turister til å komme seg opp til Hanguren og videre inn i fjellet.
Gondolen ligger like ved togstasjonen og ærverdige Fleischer hotell, og beliggenheten gjør det mulig å komme seg til fjells via tog fra både Oslo, Bergen og Flåm, uten å være avhengig av bil.
Sparer høydemeter
På Voss går taubanen 820 meter opp til Hangurtoppen, like ved der som Ekspressheisen kommer opp fra Bavallen.
I de gule kabinene er de midtre setene fjernet, slik at det er ekstra god gulvplass for sykler eller rullestoler.
– Enkelte velger å heisen opp, og gå ned igjen, mens noen velger å gå opp. Noen pleier å ta heisen ned igjen etter tur. Jeg pleier å gjøre det på den måten, forteller Sigbjørn Slåtten, som er utviklingsdirektør i Voss Gondol.
Fra Hangurtoppen på Voss er det flere vandremuligheter. Herfra er det tilrettelagt en kilometersløyfe for rullestolbrukere.
Du kan også gå videre innover fjellet. Et populært turmål med utgangspunkt herfra er Lønahorgi (1410 moh.), som stikker ut som en liten alpetopp midt i dalen.
På fine dager kan du se fire isbreer herfra, Fresvikbreen, Hardangerjøkulen, Vossaskavlen og Folgefonna.
Området er inngangsporten til Stølsheimen hvor du kan gå lengre innover fjellheimen.
VOSS GONDOL

FJELLTUR PÅ VOSS: Vandring og kvalitetstid høyt over hverdagen. Foto: Jon Hunnålvatn
NÅR: Alle dager 11-17
BILLETTER: Kan kjøpes både i bunn- og toppstasjonen.
ROMSDALSGONDOLEN
Det er mange måter å komme seg til Nesaksla på, enten til fots, som Kompani Lauritzen, som en del av Via Romsdalsstigen eller som avslutning på den berømte Romsdalseggen.
Etableringen av den nyåpnete Romsdalsgondolen har vært omstridt, mye på grunn av Raumas arbeid med å bli et bærekraftig reisemål. Gondolen ble for aller første gang åpnet for trafikk 28. juni 2021.
Det er etablert en restaurant på toppen, og Nesaksla ligger omtrent 15 minutter nedenfor toppen av Romsdalsgondolen.
Ruta til Romsdalseggen begynner i Vengedalen i Isfjorden, og ender opp ved Romsdalsgondolen hvor du kan ta gondolen ned. Det er ikke anbefalt å gå motsatt vei på grunn av smal sti.
I dette området er det naturligvis gode muligheter for gondolfrie fjellturer også.
NÅR: Fra juni
BILLETTER: Fra 190 kr, bestilles via app
HAFJELL

hafjell gondol
Gondolen i Hafjell tar deg 586 høydemeter opp til Mosetertoppen på 10 minutter. I kabinen er det plass til rullestol, sykler, barnevogn og hunder er velkomne.
Fra gondolavstigningen er det rett ut i turterreng fra gondolavstigningen, enten du skal gå til fots eller sykle.
Hafjell svarer på veldig mye av det mange synes er moro å bruke fritiden på. Det er sykkelutleie i Hafjell, og fra toppen av gondolen er det også laget en tyroler-travers og klatresti for barna, som gjør det til en populær lekeplass.
Her er det også muligens landets største pumptrack for alle typer sykler, og lunsjmuligheter på topprestauranten. Mange legger inn gondoltur som et luftig stopp på lengre bilturer, og med togstopp i Øyer er det lett tilgjengelig ankomst om man reiser med jernbanen Oslo-Trondheim.
Vinterstid er løypenettet rundt Hafjell og Øyer like attraktivt som skiheisen i OL-regionen.
NÅR: Hver dag fra kl. 10:00 -16:00
BILLETTER: Fra 165 kroner. Fås kjøpt i app og nett, og ned i bunnstasjonen.
GAUSTABANEN

GAUSTATOPPEN: Solnedgang på 1883 meter over havet. Foto: Gaustabanen
Den opprinnelige tanken med Gaustabanen var å lokke turister til Gaustatoppen, men etter bygging var den lenge et lukket militæranlegg der nesten ingen slapp inn.
Nå er det for lengst en turistattraksjon, og det er flere som tar Gaustabanen ned fra Gaustatoppen enn opp til toppen, fordi de vil oppleve den historiske banen inni fjellet. Om vinteren er det motsatt, med potensielt fin skikjøring.
Gaustatoppen markerer seg godt i landskapet og ikke alle klarer å gå helt opp. Når storfamilier er på tur, er det ikke uvanlig at den minste og den eldste tar banen, mens de andre tar stien opp. Slik er det også med skoleklasser der ikke alle kan gå for egen maskin, men som likevel får et felles opplegg.
Turen med Gaustabanen er 1040 meter lang, og innebærer en stigning på 39 grader. I høstferien må du være forberedt på at det kan være snø på toppen!
NÅR: Fra 09:00 til 18:00. Avganger hvert 15. minutt
BILLETTER: Kan kjøpes på nedre stasjon Gaustabanen og toppstasjonen. Ingen forhåndsbooking.
GEILO

GEILO: Sommerheisen går i uke 40 og 41. Foto: Paul Lockhart
Det foreligger planer om ny gondol på Geilo. Men stolheisen i Vestlia på Geilo er åpen hele sommeren fra juni til oktober, og har vært i full sving hele sommeren.
Her kan du ta heisen til toppen av Bjødnahovda 1056 moh, og få utsikt over to nasjonalparker, Hallingskarvet nasjonalpark og Hardangervidda nasjonalpark.
Mye av grunnen til at stolheisen går, er at toppunktet på Bjødnahovda også utgangspunkt for zipline ned igjen. Videre er det en rekke turmuligheter innover fjellet.
NÅR: Fra og med 19. juni-22. august går heisen hver dag fra kl. 10-17. Deretter i helgene
BILLETTER: Kan forhåndsbestilles på nett
NARVIKFJELLET

GONDOLEN I NARVIK: Fjellheisen går i helgedagene. Foto: Josu Media
Den nye helårsgondolen i Narvik tar deg opp til 656 moh, til aktiviteter som fotturer, stisykling eller matopplevelser. Herfra har du mengder med alternative ruter for deg som liker å gå korte eller lengre turer i fjellet.
De korteste variantene er Linken eller Tredjetoppen. Eller dere kan kan ta en lengre tur der du for eksempel kan følger Partisanleden.
Mange som tar fjellheisen velger å ta gondolen opp for så å gå Fjellveien ned. Sommerstid tilbys egne midnattsturer slik at du kan utsikten i midnattssol.
NÅR: Hele året
BILLETTER: Kan forhåndsbookes på nett
LOEN SKYLIFT

LOEN SKYLIFT: Her går Hugin og Munin i bane mellom Loen og fjellet Hoven. Foto: Line Hårklau
Loen Skylift i Stryn er en av Norges mest kjente gondolbaner av nyere dato.
En turvariant som mange synes er spennende, er å gå Via Ferrata-ruta opp til Hoven og ta taubanen ned igjen. Da må du huske å kjøpe billett på forhånd.
Fra toppen av Hoven er det tilrettelagte grusveier for vandring videre innover fjellet. Det ligger også en restuarant ved gondolen.
Rundt 70 stier er kartlagt i området, og merket etter internasjonal standard.
ULRIKSBANEN

ULRIKEN: Taubanen tar omtrent seks minutter, mens fotturen normalt tar i underkant av en time. Foto: Espen Haagensen
I Norges nest største by, Bergen, er Ulriksbanen en av byens stoltheter og blant de mest populære attraksjonene.
Mange som besøker Bergen vil også utforske Vidden over byen. Etter ombyggingen i 2021 har Ulriksbanen blitt universelt utformet og tilrettelagt slik at rullestolbrukere, eldre og personer med barnevogn kan ta seg opp til toppen. På restauranten finner du både handikaptoalett og heis som har enkel tilkomst til rullestol.
Det er fullt mulig å gå turen opp til Bergens høyeste fjell til fots også, en tur som er beregnet å normalt ta en time.