Rampestreken i Romsdalen kan bli en slitetur utenom et vanlige. Tindesenteret i Åndalsnes låner ut 30-kilos sekker, og guider med bakgrunn fra Forsvaret opp til den berømte rampa.
OBERSTEN OG FENRIKEN: Kompani Lauritzen-makkerne Dag Otto Lauritzen og Kristian Ødegaard ute på rampa. Foto: Matti Bernitz/TV 2
Lesetid: 3 minutter
Romsdalen er viden kjent for Trollveggen, Trollstigen og Romsdalshorn. Nykommeren Rampestreken er et fenomen der besøkstallet har eksplodert på få år.
Nå kan turen til Rampestreken kan gjennomføres på samme betingelser som Kompani Lauritzen - med en mentos på deling, for turister som vil utfordre seg selv litt ekstra.
Enormt populær attraksjon
Installasjonen ved Nesaksla blant de mest fotograferte turmålene i Rauma. Sommeren 2020 var det over over dobbelt så mange som gikk til Rampestreken, sammenlignet med tidligere år.
Stigningen på turen er 515 høydemeter. Kort og bratt, men mange vil synes at det er verdt strevet når du kommer opp og får panorama utsikt mot Romsdalsfjellene og Isfjorden.
Det anbefales å ha gode sko med grep når du skal gå til Rampestreken.
– I 2021 var det eksplosiv økning, med over 86.412 besøkende til Rampestreken. Det tok helt av i fjor. Det er 100 prosent Kompani Lauritzen-effekten, forteller Ivar Brennhovd ved Norsk Tindesenter i Åndalsnes.
Romsdalen er Norges Tyrol, med fantastiske natur og turmuligheter.
Hvorfor ble Rampestreken etablert?
– Da Romsdalseggen ble tilrettelagt i 2012 ble Rampestreken laget for å ha en severdighet på veg ned fra Romsdalseggen, for å variere turen, eller som et kortere alternativ som også var interessant å komme raskt opp til et utsiktspunkt. I dag bruker lokalbefolkningen Rampestreken som et trimmål, og stien har også vært mye benyttet av turister.
Hvorfor heter den Rampestreken?
– Fordi det er en rampe. Og fordi det er et lokalt arkitektfirma, Streken, som har tegnet den. Den er konstruert i corten-stål over overdimensjonert for å tåle besøk av mange.
Hva pleier folk å lure på når de vil gå Rampestreken?
– Hvor vanskelig det er å gå opp. Det er bratt stigning, men ikke slik at man trenger tau. Det er ingen hvilepartier, så mange får seg nok en overraskelse med hvor tungt det er om man ikke vant til at det er såpass stigning over tid. Rampestreken er et typisk eksempel på at du er på fjelltur i Romsdalen og ikke i Rondane.
Hva sier folk når de er vel nede igjen?
– Alle er fornøyde og med de bildene de har fått. Samtidig er mange imponert over sherpa-trappene, hvordan de glir inn i terrenget. Ellers så er det verdt å vite det det er like bratt ned, som opp. Mange som går Romsdalseggen synes nedstigningen kan være i lengste laget.
Hvordan takler Rampestreken trafikken?
– Rampestreken er konstruert og overdimensjonert for å tåle besøket. Vi har satt opp godt med skilt der vi anbefaler å bruke maksimalt to minutter, og bruke minst mulig tid der for å gi opplevelsen til flest mulig og skape god stemning. Det kommer til å bli mer faste vakter og være håndsprit i området. Med trafikken de to-tre siste årene begynner det å bli noe slitasje på stien, blant annet ved at røttene begynner å komme fram hos mange trær i midtpartiet. Vi har hatt runder med Statens naturoppsyn og Miljødirektoratet for tiltak rundt det. Den 28. mai åpner gondolen, og det blir spennende å se hvordan dette vil påvirke antall passeringer ved Rampestreken i år, sier Ivar Brennhovd.
RAMPESTREKEN
Rampestreken er en 20 meter lang utsikts- og fotoplattform som stikker 8 meter ut i lufta, på vei opp mot Nesaksla. Turen til Rampestreken kan starte fra Norsk Tindesenter i Åndalsnes. De første 50-100 høydemeterne av turen er HC-tilpasset. Senere blir det brattere skogsterreng. Videre er det ca. 200 høydemeter med etablerte trappetrinn store deler av turen. Det går også an å fortsette videre opp til Nesaksla (715 moh.), som også er en del av Romsdalseggen. Rampestreken passerer du også hvis du går Romsdalsstigen. For flere fjellturtips i området, sjekk klassiske fjellturer i Romsdalen.
LENGDE: 3,6 km (tur/retur)
ANTALL HØYDEMETER: 515
TID: 3 timer
VANSKELIGHETSGRAD: Lett
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.