/ Fiske

Rydder Saltstraumen for søppel

Saltstraumen er en av de største turistattraksjonene i Nordland. Men de lokale dykkerne kommer fremdeles opp igjen med hendene fulle av søppel.

Sist oppdatert 7. juli 2022 kl 14.49
SLUKPLUKKING I SALTSTRAUMEN: Nærmere 80 kilo søppel er plukket opp hittil i år, forteller dykker og guide Fredrik Ihrsén, som driver guidefirmaet Nord & Ne i Saltstraumen. Foto: Vebjørn Karlsen
SLUKPLUKKING I SALTSTRAUMEN: Nærmere 80 kilo søppel er plukket opp hittil i år, forteller dykker og guide Fredrik Ihrsén, som driver guidefirmaet Nord & Ne i Saltstraumen. Foto: Vebjørn Karlsen

Saltstraumen er et av Norges marine verneområder og valgt ut som ett av The Wild Wonders of Europe av National Geographic og WWF.

Det er også et yndet sted for sportsfiske, her finnes store mengder torsk, sei, kveite, breiflabb og steinbit.

Malstrømmen gir oksygen til vannmassene og bidrar til et stort biologisk mangfold, og som gjør området ettertraktet for dykkere fra hele verden.

Men sports- og fritidsfiske gjør at det hoper seg opp enorme mengder søppel, sluk og fiskesnører som ødelegger for det marine dyrelivet.

Dykkeren Fredric Ihrsén driver guidefirmaet Nord & Ne og hittil i år har han og kona plukket opp over 74 kilo søppel, i hovedsak avslitte sluker og fiskesener etter sports- og fritidsfiskere i løpet hittil i år.

– Jeg har hatt åtte dykk etter det og har plukket opp ytterligere 4,5 kilo bare på min vanlige tur når jeg guider gjester som er her for å oppleve livet under vann, forteller han.

Bodø sportsdykkerklubb plukker opp mellom 300-500 kilo i året, nærmere 10.000 kilo de siste 12-15 årene, noe de har blitt tildelt Gullklypa for, av organisasjonen Hold Norge Rent. Siden 2015 har funnene blitt registrert i den globale databasen til PADI og prosjektet Aware.

Saltstraumen er spesiell på så mange måter. Her er det strømmer i vannet, samt stor tare og tang, som kan gjøre det vanskeligere å kontrollere sluken for de som fisker.

– Det er en bra idé å forsøke å få en større forståelse om hvordan de som fisker kan minske forsøpling i vannet, det er ikke alle ganger det synes. Jeg tror dessverre det er et problem for mange, de ser ikke hva de legger etter seg, sier Ihrsén.

Publisert 7. juli 2022 kl 13.11
Sist oppdatert 7. juli 2022 kl 14.49
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen