Du trenger ikke være kretsmester i fiske for å dele fiskelykke med barna.
Lesetid: 5 minutter
Det finnes de som er veldig interessert i fisking. Og så har du oss. Vi kan lite om utstyr, arter og teknikk, og vi sliter med ferdighetene, enkelte også med tålmodigheten. Hvis vi fisker, er det for underholdning – det er jo litt stas.
Når barna blir litt større, er planen at de skal få fiskestenger som de kan ha det gøy med for egen maskin. Så kan de lære bort til mor og far.
Hva vi måtte få på kroken er ganske tilfeldig, men det har stort sett vært abbor og ørret. Men skulle vi basert middagen på filskelykken, ville vi trolig bli funnet ihjelsultet i Nordmarka.
Et minimum av fiskeutstyr
Vi har med oss en lett og enkel fiskestang som kan deles i fire deler.
Fiskene som er dumme nok til å bite på vår krok, har gått på ett av tre alternativer som har havnet i fiskeveska vår.
Vi har med sluk (små fiskefigurer i metall med en krok i enden), spinner (som en sluk, men med en smart konstruksjon som gjør at hele greia spinner rundt i vannet og ser mer levende ut) og markfiske-sett (lodd, dupp og krok til selvfunnet mark knyttet sammen med sene).
Men hvilken vi bruker når, er helt tilfeldig. Vi velger i blinde.
Selv om vi ikke er storfiskere, har vi erfart nok fiskerelaterte uhell til å ha laget noen regler.
Typiske uhell er at hele stanga havner i vannet, eller i verste fall på bålet.
Vær rolig
Når kroken er ute i vannet, må stangen holdes helt i ro eller settes fast.
Det kan fort bli kjedelig for barn å bare sitte og vente for å se om det napper, så vi pleier å lage enkle mål som må nås før vi får sveive inn og sjekke kroken.
Målene kan være å ha kokt opp vann til kakao, ha funnet ved og tent bål – da blir ventetiden håndterbar samtidig som vi gjør noe viktig!
Delta
Dersom vi får fisk på kroken, skal fiskeren selv være med på resten av prosessen også. Tanken her er å lære respekt for livet i naturen.
Med litt assistanse sveiver Vilder inn, og varsomt får vi tatt ut kroken.
Dersom fisken skal knertes, er han med på å sørge for at det skjer raskt og smertefritt med kniv, knekk i nakken eller kakk i hodet. Han er også med og renser fisken før tilbereding.
Dersom fisken skal slippes ut igjen, hjelper han med å gjøre dette så skånsomt som mulig ved forsiktig å senke den ned i vannet og la den svømme ut av hendene når den selv er klar. Ha som prinsipp å ikke ta livet av noe dere ikke skal spise.
Ikke gjør deg til tyvfisker
Uansett om dere skal fiske mye eller lite, for moro eller blodseriøst, gjelder det å ikke gjøre seg til lovbryter. Og heldigvis, Allemannsretten gir også rettigheter innen fiske.
Loven sier at vi i sjøen kan fiske gratis og uten fiskekort, der vi vil med fiskestang eller snøre, så lenge vi er på land, brygge eller i en liten båt.
Det eneste man må passe på, er å slippe ut igjen små fisk, slik at de får bli voksne og gyte før de tar kvelden.
Det kan av ulike årsaker også være fiskeforbud på noen arter/steder/perioder. I tillegg er det i mange tilfeller ikke lov å fiske i sjøen nær der elver har utløp, og en god tommelfingerregel er å holde seg i hvert fall 100 meter unna der elva renner ut i sjøen.
Berg helsa med en kongle
Barn synes det er ekstremt gjevt med krok til fisking. Kroken er ofte viktigere enn fisken.
Dessverre står vilje og vett sjelden i stil hos små barn, og kroker som kastes ukontrollert gjennom luften, kan utgjøre livsfare i mange meters omkrets.
I ferskvann er det annerledes. Der er det nemlig slik at den som eier området, altså grunneieren, bestemmer over fiskingen.
Grunneier kan bestemme at det er forbudt å fiske i hans vann, eller bestemme at det er lov, men at man må kjøpe fiskekort. Dette må alle over 16 år følge.
For barn under 16 finnes det et fantastisk unntak i loven:
Det er nemlig slik at mellom 1. januar og 20. august har barn lov å fiske overalt, og selv ikke grunneier kan ta seg betalt.
Resten av året, mellom 21. august og 31. desember, må barna følge de samme reglene som de voksne.
Mange grunneiere er likevel så greie at de gir bort eventuelle fiskekort som trengs i perioden, gratis til barn. (Og er det barna eller de voksne som fisker, lurer du? Svaret vi har fått av eksperter er: Bruk skjønn! Du vet best selv når du bare hjelper barna litt, og når du fisker for din egen del.)
UNNTAK FRA LOVEN
For noen fiskesorter finnes det også unntak i loven: I ferskvann der det finnes laks, sjøørret eller sjørøye, må alle betale for fiskekort, også de under 16 år.
I tillegg må personer over 18 betale en statlig fiskeravgift. Sjekk Miljødirektoratet sine hjemmesider.
Et fiskekort kan vare i dager, uker eller lengre perioder, og prisen er høyere jo lenger det varer.
Du kjøper det på inatur.no eller på lokale sportsbutikker, bensinstasjoner eller campingplasser.
Artikkelen er et utdrag fra boka Utenetter - en praktisk guide til friluftsliv med hele familien av Nina Volstad og Oliver Halvorsrød, også kjent som friluftsflokken på sosiale medier. Boken inkluderer pakkelister, motivasjonstips, planleggingsråd og utstyrsguide. Du får telt- og leirtips, båltips, matoppskrifter og tips til sanking og fiske for hele familien. Boken er rikt illustrert og kommer med mange råd for å utvikle friluftslivskunnskapen din til neste nivå - og til å hjelpe de yngste inn i en sunn og motiverende friluftsvane. Boken kan bestilles fraktfritt her.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
Billigst
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.