Det finnes de som er veldig interessert i fisking. Og så har du oss. Vi kan lite om utstyr, arter og teknikk, og vi sliter med ferdighetene, enkelte også med tålmodig­heten. Hvis vi fisker, er det for underhold­ning – det er jo litt stas.

Når barna blir litt større, er planen at de skal få fiskestenger som de kan ha det gøy med for egen mas­kin. Så kan de lære bort til mor og far.

Annonse

Dersom vi tilfeldigvis får fisk, steker vi den gjerne i turstekepanna med smør og salt som en liten snack eller noe attåt til middag. Barna synes det er veldig spennende med selvfisket snacks! 

Hva vi måtte få på kroken er ganske tilfeldig, men det har stort sett vært abbor og ørret. Men skulle vi basert middagen på filskelykken, ville vi trolig bli funnet ihjelsultet i Nordmarka.

fiskekort vann utenetter fiske med barn
Ferskvann er forlokkende på mange måter - men krever fiskekort om du vil fiske.

Et minimum av fiskeutstyr

Vi har med oss en lett og enkel fiskestang som kan deles i fire deler.

Fiskene som er dumme nok til å bite på vår krok, har gått på ett av tre alternativer som har havnet i fiskeveska vår. Vi har med sluk (små fiskefigurer i metall med en krok i enden), spinner (som en sluk, men med en smart konstruksjon som gjør at hele greia spinner rundt i vannet og ser mer levende ut) og markfiske-sett (lodd, dupp og krok til selvfunnet mark knyttet sammen med sene).

Men hvilken vi bruker når, er helt tilfeldig. Vi velger i blinde. Her kan du også lese om isfiske med barna

 

Amatørenes huskeliste

Selv om vi ikke er storfiskere, har vi erfart nok fiskerelaterte uhell til å ha laget noen regler.

Typiske uhell er at hele stanga hav­ner i vannet, eller i verste fall på bålet.

Vær rolig

Når kroken er ute i vannet, må stangen holdes helt i ro eller settes fast.

Det kan fort bli kjedelig for barn å bare sitte og vente for å se om det nap­per, så vi pleier å lage enkle mål som må nås før vi får sveive inn og sjekke kroken.

Målene kan være å ha kokt opp vann til kakao, ha funnet ved og tent bål – da blir ventetiden håndterbar samtidig som vi gjør noe viktig!

Delta 

Dersom vi får fisk på kroken, skal fiskeren selv være med på resten av prosessen også. Tanken her er å lære respekt for livet i naturen.

Med litt assis­tanse sveiver Vilder inn, og varsomt får vi tatt ut kroken. 

Dersom fisken skal knertes, er han med på å sørge for at det skjer raskt og smertefritt med kniv, knekk i nak­ken eller kakk i hodet. Han er også med og renser fisken før tilbereding.  

Fiske med barn lær barna fiske
Det er mye nytt å mestre i håndtering av en fiskestang.

Dersom fisken skal slippes ut igjen, hjelper han med å gjøre dette så skånsomt som mulig ved forsiktig å senke den ned i vannet og la den svømme ut av hendene når den selv er klar. Ha som prinsipp å ikke ta livet av noe dere ikke skal spise.

Ikke gjør deg til tyvfisker

Uansett om dere skal fiske mye eller lite, for moro eller blodseriøst, gjelder det å ikke gjøre seg til lovbryter. Og heldigvis, Allemannsretten gir også rettig­heter innen fiske. Lær mer sporløs ferdsel og allemannsretten!

FISKE I SJØEN

Loven sier at vi i sjøen kan fiske gratis og uten fiskekort, der vi vil med fiskestang eller snøre, så lenge vi er på land, brygge eller i en liten båt.

Det eneste man må passe på, er å slippe ut igjen små fisk, slik at de får bli voksne og gyte før de tar kvelden.

Det kan av ulike årsaker også være fiskeforbud på noen arter/steder/perioder. I tillegg er det i mange tilfeller ikke lov å fiske i sjøen nær der elver har utløp, og en god tommel­fingerregel er å holde seg i hvert fall 100 meter unna der elva renner ut i sjøen.

Berg helsa med en kongle

Barn synes det er ekstremt gjevt med krok til fisking. Kroken er ofte viktigere enn fisken.

Dessverre står vilje og vett sjelden i stil hos små barn, og kroker som kastes ukon­trollert gjennom luften, kan utgjøre livsfare i mange meters omkrets.

Et smart tips for å berge helsa er derfor å presse en umoden kongle på kroken. Om nødvendig, kan du påstå at dette er førsteklasses agn.

FISKE I FERSKVANN

I ferskvann er det annerledes. Der er det nemlig slik at den som eier områ­det, altså grunneieren, bestemmer over fiskingen.

Grunneier kan bestemme at det er forbudt å fiske i hans vann, eller bestemme at det er lov, men at man må kjøpe fiskekort. Dette må alle over 16 år følge.

For barn under 16 finnes det et fantas­tisk unntak i loven: Det er nemlig slik at mellom 1. januar og 20. august har barn lov å fiske overalt, og selv ikke grunneier kan ta seg betalt. Resten av året, mellom 21. august og 31. desember, må barna følge de samme reglene som de voksne.

Mange grunneiere er likevel så greie at de gir bort eventuelle fiskekort som trengs i perioden, gratis til barn. (Og er det barna eller de voksne som fis­ker, lurer du? Svaret vi har fått av eksper­ter er: Bruk skjønn! Du vet best selv når du bare hjelper barna litt, og når du fisker for din egen del.)

UNNTAK FRA LOVEN

For noen fiskesorter finnes det også unntak i loven: I ferskvann der det finnes laks, sjøørret eller sjørøye, må alle betale for fiskekort, også de under 16.

I tillegg må personer over 18 betale en statlig fiskeravgift. Sjekk Miljødirektoratet sine hjemmesider. 

Et fiskekort kan vare i dager, uker eller lengre perioder, og prisen er høyere jo len­ger det varer.

Du kjøper det på inatur.no eller på lokale sportsbutikker, bensinsta­sjoner eller campingplasser.

For mer fiske­relatert informasjon, se Fiskeridirektoratet sin regler om fritidsfiske

Utenetter

Artikkelen er et utdrag fra boka Utenetter - en praktisk guide til friluftsliv med hele familien av Nina Volstad og Oliver Halvorsrød, også kjent som friluftsflokken på sosiale medier. Boken inkluderer pakkelister, motivasjonstips, planleggingsråd og utstyrsguide. Du får telt- og leirtips, båltips, matoppskrifter og tips til sanking og fiske for hele familien. Boken er rikt illustrert og kommer med mange råd for å utvikle friluftslivskunnskapen din til neste nivå - og til å hjelpe de yngste inn i en sunn og motiverende friluftsvane. Boken kan bestilles fraktfritt her