– Det første du bør tenke på, er liggeunderlaget, ifølge Hvitserk-guide Pål Røsrud. 

Røsrud har lang erfaring med kalde langturer, og gir råd om hva man bør ligge på og ligge i for å få en god natts søvn under vintertelting. 

Liggeunderlag

Om vinteren bruker man to liggeunderlag: et tradisjonelt plast-liggeunderlag underst, som det ikke kan gå hull på, og så et oppblåsbart liggeunderlag oppå. Dette gir mer komfort og isolasjon. 

Sovepose

Når det gjelder sovepose, så finnes det to hovedtyper: dunsoveposer og fibersoveposer. Fordelen med en dunsovepose er at den er lett i vekt, og den pakkes liten, men ulempen er at den isolerer dårlig om den blir våt. Med en fiberpose er det litt omvendt. Den isolerer selv om vi blir våte, men den er tyngre og pakker større i samme temperaturgrense. 

En hybrid kan være en god løsning. Innerst har man en tynnere sovepose i dun, som er komfortabel å ligge i og som isolerer godt. Så kan den ytterste være i fiber, og sikrer deg i tilfelle det skulle bli vått. Denne løsningen gir mye varme. 

Jenter og gutter er bygd noe forskjellig, og jenter fryser ofte lettere. Passformen på soveposen er viktig, for soveposen bør hverken være for lang eller for bred. For mye luft i soveposen, betyr for mye luft å varme opp. Dette er et energisluk for kroppen, og gjør det kaldere. Om soveposen har en komforttemperatur på -20 grader, men den er 20cm for lang, så vil posen ha en mye dårligere komforttemperatur enn angitt. 

For å øke temperaturen i posen kan du ha på deg (helt tørt) ullundertøy, og sove i en lakenpose inni soveposen. Rundt føttene kan du også ha en ekstra fotpose, eller teltsokker, for å hjelpe kroppen med å holde seg varm. 

Husk å følge riktig merking, når du kjøper sovepose. Ekstremtemperaturen angir hvilken temperatur du overlever i i den posen, ikke hvilken temperatur du har det godt i. Da vil du fryse intenst. Gå etter rekkevidden komforttemperaturen. Sørg også for å finne en i rett størrelse og fasong for deg, og spør de i butikken om råd. 

Se alle episodene av Ekspedisjonsskolen her.

EKSPEDISJONSSKOLEN

Gjennom UTEs serie Ekspedisjonsskolen vil du lære triks som blir nyttige på langturer og ekspedisjoner. Rådene kommer fra erfarne turledere og polfarere og handler om alt fra hvordan du forbedrer ekspedisjonsformen og pakker pulken, til hvordan du unngår gnagsår på turen.