/ Bøker

Nordlysfotografene

Lena Pettersen og Kristin Berg er to venninner som for noen år siden kjøpte seg speilreflekskamera. De begynte å ta landskapsbilder, og så nordlysbilder. Det ble det bok av.

Sist oppdatert: 2. oktober 2014 kl 12.39
Sesongstart: Bildet er fra Brosmetinden, torsdag 24. september. Foto: Lena Pettersen
Sesongstart: Bildet er fra Brosmetinden, torsdag 24. september. Foto: Lena Pettersen
Lesetid: 3 minutter

– På turene våre møtte vi så mange turister. Turister fra Mexico, Spania, Irland, Kina, ja, fra hele verden. De spurte om hvor de måtte dra for å se nordlys og hvor de gode fotoplassene var. Da kom ideen. Vi måtte lage en guidebok om nordlys, forteller Lena Pettersen.

Hvert år er rundt hundre tusen turister i Tromsøområdet, kun for å oppleve det magiske lyset. Det er mange tilbud som kombinerer aktiviteter og mulighet for å se nordlys. Som fisketur og nordlys, hundekjøring og nordlys eller reinkjøring og nordlys.

Les også: Nordlysguidene

– Man kan aldri være sikker på å se det, selv om man følger vær- og nordlysvarsel. Det er så avhengig av vind og hvilken retning lyset har. Det er ofte mye nordlys når det er overskya og det kan dukke opp selv om det ikke er varslet.

Ikke rart fenomenet er myteomspunnet.

Vikingene mente det fantes en himmelbru mellom jorda og der gudene bodde og beskrev det som det vakreste byggverk gudene hadde skapt. Inuittene på Grønland mente at nordlyset var sjeler fra deres dødfødte barn. Noen samer trodde det var energier fra de døde, mens andre trodde at man kunne bli påført ulykke, sykdom eller i verste fall død om man ikke respekterte flammene på himmelen.

Utemagasinet Grøtfjord Kristin Berg
Utemagasinet Grøtfjord Kristin Berg

I BOKA: Dette er Grøtfjord i Troms, i boken finner du kart og beskrivelse for denne plassen. Foto: Kristin Berg

– Før syntes jeg det var litt tungt når høsten og mørket kom, men nå gleder jeg meg bare til vinteren, mørket og nordlyssesongen. Det nytter ikke sitte inne i sofaen da. Selv om vi her i nord har sett nordlys fra vi var små, er det lett å glemme hvor stor en slik opplevelse kan bli.

Fyrlykt Skittenelv utemag-3566
Fyrlykt Skittenelv utemag-3566

FASTLANDET: Dette bildet er fra Skittenelv på fastlandssida. I boka får du tips om hvordan du for eksempel stiller inn blender, lukker og setter hvitbalanse. Foto: Lena Pettersen

Lena og Kristin har ikke lenger tall på hvor mange turer, timer eller dager de har vært på tur for å se nordlyset.

– Det er mange turer der vi ikke har sett noe også. Jeg har ikke telling. Men vi blir aldri lei, for nordlyset forandrer seg hele tida, i farger, hastigheten det beveger seg i og former og mønstre det lager. Det er helt utrolig å se på. Jeg var ute en tur på onsdag og nordlyset varte i flere timer, til og med etter at jeg var hjemme igjen.

Kristin og Lena-2
Kristin og Lena-2

FOTOGRAFENE: Damene bak boka, Lena Pettersen og Kristin Berg.

Nordlys - Ultimate turer rundt Tromsø

Northern lights forside 2-450595

• Boka finnes på norsk og engelsk. De håper å få den ut på flere språk også.
• Den er den første i sitt slag. Du får fototekniske tips, men også turbeskrivelse til plassene der bildene i boka er tatt.
• Les mer om boka og se flere bilder her

Publisert 30. september 2014 kl 10.09
Sist oppdatert 2. oktober 2014 kl 12.39
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen