Er amatørfoto-illustrerte epos om bortgjemte bygdeveger det som vekker reiselysten på denne siden av korona? Utrolig nok.
«Bomtur» er bompengeopprørets rake motsetning, en hjertevarm hyllest til avgiftsbelagt hjultransport hinsides enhver vegstandard. Hvem kan unngå å kaste seg over norgeskartet, rote fram campingutstyret og sjekke fjæringene på bakakselen etter å ha blitt kjærtegnet av en intro som denne: «Vi sat høgt og fritt, susa nedover Vestlandet medan skog, fjordar og tunnelveggar smelta saman til ein grågrøn akvarell. Dunka rytmen i dashbordet og gaula i kor med Kenny Rogers: «Something’s burning, and I think it’s love!»
Å bla om i «Bomtur» er helt på høyde med å åpne de mange bommene som skildres i denne perla av en reisehåndbok.

bokanmeldelse bomveier
• Rebecca N. Strand: – En bomtur er en tur som tar deg med til opplevelsen bak en bom
Forfatteren – selvfølgelig med et etternavn til forveksling lik de kronglete vegstubbene hun hyller – er alt for henført av Skråkklie og Sørre Skakadalsvegen, Tindevegen og Fanitullvegen til å henfalle til trauste beskrivelser av rasteplasser og utsiktspunkt.
I stedet løftes den mest nedslitte vegstubb opp til høyverdig litteratur, toppet med historier, anekdoter, innfall og utfall – og herlige titler – nok til å inspirer til årevis med fabelaktige annerledesferier.
Så får det heller være at den smellvakre seterdalen som bygdefolket hjemme av frykt for storinnrykk helst ikke nevner med navn, er viet et helt kapittel: Når bommen åpnes på så herlig ærbødig vis, er det bare å ønske hjertelig velkommen.
God bomtur!

bomtur rebecca nedregotten strand
«Bomtur»
Rebecca Nedregotten Strand
Skald forlag