Ja, det finnes faktisk gull i Norge. Leter du på de rette stedene kan du også finne det edle metallet som finnes helt naturlig i den norske naturen. Dette er en abc i gullgraving.
FUNN: Det er spennnende å lete, og ekstra stas hvis det blir funn, samme hvor lite det er.
Lesetid: 7 minutter
Gull er kanskje ikke i tankene dine, når du er på skogs- eller fjelltur. Men en bekk eller elv du passerer på turen, kan inneholde gull uten at du vet det. Det høres helt utrolig ut, ikke sant?
Det vanligste for hobbyletere er derfor å lete etter gull i løsmasser, for eksempel ved å vaske sand og grus i bekker og elver.
Siden gull veier 19,3 ganger mer enn vann, trenger du bare å fylle en liters melkekartong.
Da har du 19.3 kilo gull, og med en gullpris på over 300 kroner for ett gram. Klarer du det, vil melkekartongen ha en verdi på over 3 millioner kroner!
— Gull i løsmasser kommer fra forskjellige bergarter. Derfor kan du finne små mengder av gull i grus og sand fra nedmalt stein, eller gammel morenesand som brukes til fyllmasse. Er du heldigkan det finnes på gårdsplasser og i sandkasser også, forteller Jan Sverre Sandstad fra Norges Geologiske Undersøkelse (NGU).
Det er nesten som å dra på fisketur. Det er ikke alltid man får fisk og må prøve et annet sted.
Det å borre og sprenge i fjell er det få av oss som kan, eller har tillatelse til å gjøre. Derfor er gull i løsmasse mest aktuelt å finne med en vaskepanne.
I starten kan det være lettest å følge rådet fra NGU, og for eksempel prøve deg i bekker og elver som ligger nedstrøms allerede kjente mineraliseringer/forekomster med gull.
For å vaske etter gull må du også gå til anskaffelse av vaskepanne, og lære deg å bruke den.
Så er det bare å ta med vaskepanna på neste tur og lete etter gull.
Smøre seg med tålmodighet er viktig. Dette er nesten som å dra på fisketur. Det er ikke alltid man får fisk, og må prøve et annet sted. Sånn er det også når du leter etter gull. Hadde det vært enkelt å finne ville flere gjort det.
Er finneren vinneren?
Mineralloven fra 2009 gjelder alle, både amatørgeologer og hobbyletere, forskere og industri. Det viktigste å huske er:
• Dersom man ikke er på egen grunn, må du kontakte grunneier i forkant. Det er også grunneier som eier såkalt alluvialt gull, det vil si gull som finnes i løs masse.
• Har du spørsmål til mineralloven og tilhørende forskrifter, kan Direktoratet for mineralforvaltning hjelpe deg.
• Kommunene kan ofte hjelpe til å finne ut hvem som er grunneiere i ulike områder.
Gullgraving som hobby
Mange har sett på tv seriene om gullgraving i Australia, Amerika og Alaska. Der de bruker store maskiner som graver og vasker frem gullet. Den samme spenningen av å finne gull kan du også få ved bruk av en enkel vaskepanne.
— De færreste er klar over at gullgraving lenge har vært en populær hobby i Norge. Men nå er det mer populært enn noen gang. Kanskje det skyldes de funnene av gullnuggets, som ble gjort i Gisnadalen nord for Oppdal.
Gull i løsmasser tilhører grunneier, derfor finnes ingen offisielle oversikter over finn som er gjort de siste årene. Men interessen for å grave etter gull mange steder i landet, og Finnmark er vel fortsatt populært. I Norge vet vi lite om hvor det kan være gull, dermed er også potensialet for å finne nye gullforekomster høyt. Leteaktiviteten har generelt vært lav.
«Den som leter, han finner» er et gammelt ordtak som passer bra for denne hobbyen. Kanskje blir det du som gjør det neste funnet?
Hvem passer det for?
Gullgraving er en hobby som passer for alle som er glad i tur og naturopplevelser. Ta med barna, barnebarn og la de være med på skattejakten og kjenne på spenningen det er å lete etter gull. Dette kan fint kombineres med turer i skog og fjell, ja til og med på fisketur.
Finner du en bekk eller elv er det bare å ta frem vaskepanna som du selvfølgelig har i sekken og prøve litt.
Er du heldig og finner noen små gullkorn som dukker opp i panna. Da kan det være at du får gullfeber.
Blir du rik?
Om du ikke blir rik på gull når du er ute og leter, så blir du i hvert fall rik på frisk luft og naturopplevelser. Bare det er gull verdt. Så er det bare å huske det gamle ordtaket som gullgraverne har som svar på hvor gullet er: «Gull er der du finner det».
Fem ting du kanskje ikke visste om gull
Verdens største gullmynt veier 1000 kilo, er nesten 80 cm i diameter og over 12 cm tykk. I 2011 lagde Perth Mint gullmynten på hele 1 tonn, til en verdi av 45 millioner dollar.
I USA injiseres flytende (ionisert) gull i musklene til flere tusen leddgiktpasienter. Behandlingen er effektiv i 7 av 10 tilfeller. Flytende gull har også vist seg å være effektiv mot tuberkulose og enkelte typer kreft.
Det sies at indiske kvinner sitter på 11 prosent av alt tilgjengelig gull i verden. Det er mer enn gullreservene til USA, IMF, Sveits og Tyskland, til sammen.
Et tonn med iPhone-telefoner inneholder 300 ganger mer gull enn ett tonn gull malm. I 2015 resirkulerte Apple ett tonn gull til en verdi av 40 millioner dollar fra ødelagte iPhone-telefoner.
Havet er verdens største reservoar for gull, og anslås å inneholde 8 ganger mer gull enn det som er utvunnet. Kostnaden ved utvinning fra havet er derimot høyere enn verdien av gullet.
Kilde: realverdier.no
Vis mer
Gullgraverens ABC
Det er navnet på håndboken for gullgravere i Norge. Boken er skannet og kan leses gratis online hos Nasjonalbiblioteket. Denne boken gir deg mange gode tips og forklaringer med illustrasjoner, historie, hvordan og hvor gullgraving relateres til Norge.
Hva er en vaskepanne (Gold Pan)?
Det finnes mange forskjellige typer, utforminger, størrelser, og farger. Den mest vanlige er rund og ser ut som en stor tallerken med en høy skrå kant rundt.
Et område på den skrå kanten har riller som fanger gullet når du vasker ut av pannen.
Før var de av metall, men nå brukes det mest vaskepanner av plast. De finnes i forskjellige farger, så her bør du hør med selger om hva som anbefales for en nybegynner.
Noen nettsider som selger i Norge er Arctic Paydirt og metallsoker.no, hvor du kan finne den som passer deg og øve.
Hvordan brukes en vaskepanne?
Det er enkelt å lære seg, men øvelse må til for å finne din egne teknikk.
Youtube har masse filmer om forskjellige vasketeknikker med vaskepanne, søk på Gold Panning.
Fordi gull er 19.3 ganger tyngre enn vann, så må du ha noe som ligner litt på tyngden gull har for å øve hjemme.
Et lite fiskelodd av bly er det nærmeste du kommer, med en vekt som er 11.3 ganger tyngre enn vann.
Mal den med rød neglelakk så den er lett å se, legg den i panna med litt sand og grus og fyll med vann.
Så er det bare å øve hjemme over et vaskefat med vann. Øvelse gjør mester!
Tre teknikk-tips for å finne gull:
Fyll grus i panna (halvfull) og slipp blybiten oppi. Legg panna vannrett ned i vaskefatet så pannen blir full med vann og løft den opp. Husk at det må være så mye vann i panna, at det hele tiden dekker materialene igjennom hele prosessen. Ha rillene fra deg, beveg panna i sirkel slik at materialene flyter med. Da vil de tyngste materialene legge seg i bunn og det letteste øverst. Tipp pannen litt fra deg mot rillene og rist litt frem og tilbake, som om du rister en milkshake.
Hold panna skrå med rillene ned mot vannet så veggen på panna ligger vannrett med vannflaten. Bunnen har da ca. 45 graders vinkel i forhold til vannflaten. Stikk panna ned i vannet og trekk panna opp og la vannet dra med seg det lette materiale ut. Akkurat som når en bølge trekker seg tilbake og drar med seg sanden ut i havet.
Veksle mellom punkt 1 og 2 til bare de tyngste materialene er igjen i panna. Når du har kommet så langt, kan du fylle litt vann i panna, så det dekker materialene. Hold panna vannrett og rist forsiktig så materialene spres ut i panna. Beveg vannet forsiktig frem og tilbake. Hvis den røde biten ligger igjen har du gjort det riktig. Etter en stund blir du sikrere og det går raskere. Da blir også redselen for å vaske gullet ut av pannene borte. Da er du godt forberedt til du skal ut å lete.
Har du lett og lett, men ikke funnet noe gull enda? Eller har du lyst til å kjenne følelsen som brer seg gjennom kroppen når du ser det gule metallet i vaskepanna? Eller bare ønsker litt spenning i hverdagen med familien, hjemme? Da kan du alternativt kjøpe paydirt, som er gullholdig sand. Det kan også være lurt å melde seg inn i de forskjellige gruppene på Facebook, som driver med denne hobbyen. Der vil du få svar på spørsmål om bruk av utstyr, treff, opplevelser, steder å grave, kjøp/salg og mange andre ting innen gullgraving.
Gullgravingens historie
Denne type gullgraving kan spores helt tilbake til Romerriket (700 – tallet f.kr).
De aller fleste forbinder gullgraving med The California Gold Rush (1848-1855), da nyhetene om gull i elvene gjorde at nesten 300.000 personer fra Amerika og andre land kom til California for å finne gull.
Vi hadde også i Norge et lite gullsrush i Finnmark. Mange forbinder gull-leting med pannevasking langs elver og bekker på Finnmarksvidda.
Gull ble funnet i elvegrusen (alluvialt gull) nær Karasjok i 1866. I de påfølgende år og fram til siste verdenskrig, ble det påvist en rekke andre vassdrag med gull.
Gull ble utvunnet fra en rekke felter, spesielt fra området rundt Karasjok.
Den totale produksjonen var neppe over 100 kilo totalt, selv om det ble funnet gullklumper på opptil 17 gram. Dette er fremdeles en måte som brukes mange steder i verden for å finne gull.
Vis mer
Hvor er sjansen størst for å finne gull?
De mest kjente stedene er gullgruvene i Eidsvoll, Bømlo, Bindalen, Svartdal og Biddjovagge i Finnmark.
Men undersøkelser gjennom årene viser at det er funnet mange andre steder i løsmasse også. Så her er det muligheter for alle som ønsker å lete etter det edle metallet, selv om du bor i nord, sør, øst eller vest i landet.
NGU har gjort grovjobben og laget en karttjeneste som alle kan bruke.
Der har de også merket av hvor det er registrert gullfunn i Norge.
Du går inn på ngu.no. Nyttig om du planlegger en dagstur eller lengre tur!
Hva synes du om denne saken?
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.