Se for dere en familie som sitter på kjøkkenet med restene av et fiskemåltid, et stort kart over Alpene, boka «Where to ski» og en knust sparegris.

Dialogen rundt bordet er noenlunde slik:

Annonse

Far: – Hvor skal vi reise på alpeferie?
9-åringen: – Der det er fine løyper. Både svarte og røde og blå. Og kanskje noen grønne.
6-åringen: – Kanskje et sted med veldig fin utsikt og sånn.
8-åringen: – En fin landsby er bra.
Mor: - Det hadde jo vært hyggelig med både gode løyper, utsikt, en fin landsby – og kanskje noen velpreparerte langrennsløyper i tillegg. Og du? Hva ønsker far i huset seg?
Far: – Eh, jeg ønsker meg bare én ting: fantastisk offpiste. En stor, urørt fjellside med nysnø. Jeg ber ikke om noe mer. 

Kravlisten var med andre ord lang nok. Men er det mulig å tilfredsstille så ulike skiferdigheter, så ulik alder og så ulike behov? Er det mulig å tilfredsstille en hel familie? Fins det overhodet et slikt alpested?

Vi bladde fram og tilbake i skiguideboka. Kjente og kjære destinasjoner blafret forbi. Noen hadde for få løyper for de yngste. Noen hadde for få løyper for de eldste. Noen hadde for så vidt alt – men manglet likevel all sjarm. Noen hadde ikke langrennsløyper i det hele tatt. Og noen destinasjoner har altfor få offpiste-muligheter – eller altfor mange offpiste-kjørere.

Plutselig sa min kjære:
– Jeg vet om et sted.

Alle snudde seg mot henne. Visste hun noe ingen av oss andre visste?

– Det ligger i Frankrike. Nesten ingen har hørt om det i Norge, men vi kjenner faktisk en firebarnsfamilie som har vært der flere ganger.
Det er bare én ting som virkelig kan overbevise en trebarnsfamilie – og det er en firebarnsfamilie. 
– Jeg tror vi reiser til Megève. 

IMG_8981
Pauseliv: Alt er lov når man nyter lunsj ute. Foto: Eivind Eidslott

Et halvt år senere snirklet vi oss inn i Megève sentrum i en smekkfull leiebil. Vi hadde – som ved et mirakel – klart å pakke alpinski, alpinstøvler, hjelmer, staver, ryggskinner, slalåmbriller, tannbørster, langrennsutstyr og klær for ei uke ned i X antall bager, fått alt dette inn på flyet og videre inn i en litt for liten leiebil. 

Vi hadde bare kjørt én time fra flyplassen i Genève, men var allerede framme.
Det føltes nesten for godt til å være sant. Nå kunne eventyret begynne.

LES OGSÅ: Det store fallet

– Er det litt dårlig vær her? spurte seksåringen plutselig.
Det ble helt stille i bilen. Hun hadde jo helt rett. Tåka hang helt ned til hustakene. Det kunne se ut som om det nettopp hadde regnet. Temperaturmåleren viste pluss to grader.

– Det blir sikkert finere i morgen, sa jeg, og forsøkte å skjule nervøsiteten min.

skiferie alpene
Høyt oppe: Utsikten fra løypene i Mégeve er formidabel. Her er Ea og Mont Blanc-massivet. Foto: Eivind Eidslott

Noen ganger har man flaks i livet. Det er hyggelig at denne flaksen noen ganger kommer når man har brukt ganske mange tusenlapper på fly, hotell, leiebil og skikort – og forflyttet en hel familie flere hundre kilometer til en fremmed landsby.

Vi hadde stått opp tidlig, spist croissanter til frokost, tatt oss til bunnen av La Princesse-heisen, sett mismodig på tåka som fortsatt hang nedover dalsidene og – med nød og neppe – stablet hele familien inn i en og samme gondol.

30 sekunder før vi nådde La Princesse-heisens toppstasjon på Mont d ́Arbois – 1840 meter over havet – skjønte vi det: over tåka er himmelen alltid blå.

Vi så rett inn i det mektige Mont Blanc-massivet. Vi så heisene som skulle ta oss videre oppover fjellet. Vi så et uendelig antall løyper i alle vanskelighetsgrader. Og vi så fersk snø og offpiste-muligheter nærmest overalt. Sola stekte som i Syden, så hele gjengen måtte øyeblikkelig smøre seg inn med solkrem.Og her, akkurat her, kom vi over tåka. 

Ei uke senere – etter å ha kjørt samtlige løyper i Megève, lagt nye spor i offpiste-områdene, spist lunsj på magiske fjellrestauranter, gått langrenn i nypreparerte langrennsløyper og ruslet rundt i en koselig, liten landsby hver kveld – valgte niåringen å oppsummere alpeturen med noen få velvalgte ord:

– Dette ble jo en bedre skiferie enn noen av oss kunne håpe på. Alle fikk det de ville ha! 

IMG_9058
IMG_9058

MEGÈVE

Megève er en kommune i Haute-Savoie i den sørøstlige delen av Frankrike med 4000 innbyggere. Den vesle byen er godt kjent i Frankrike som en av landets ledende og mest eksklusive skidestinasjoner, men er relativt ukjent utenfor Frankrike. Megeve ble etablert som et alternativ til sveitsiske St. Moritz i 1920, og var det første spesialbygde feriestedet i Alpene. I 1921 åpnet barnonesse Noémie de Rothschild ( 1888-1968 ) et hotell som tiltrakk seg det franske aristokratiet som gjester. 

  • Reisen: Fly fra Oslo til Genève med SAS eller Norwegian. Lei en bil eller ta toget til Megève. Det tar kun én time fram til din nye favorittlandsby. 

  • Skianlegget: Megève – som er med i skidestinasjonssamarbeidet «Domaine Évasion Montblanc» - omfatter Megève selv (Mont d' Arbois, L' Allpete, Rochebrune og Côte 2000), Saint-Gervais, Combloux, La Giettaz, Les Con- tamines og Saint-Nicolas de Veroce. På et areal på åtte kvadratkilometer er det 116 heiser som gir tilgang til 217 løyper på totalt 445 km. I tillegg kan «Domaine Évasion Mont-Blanc» by på 18 langrennsløyper og turstier på totalt 95 km. 

  • Overnatting: Det fins svært mange hoteller i Megève. Utfordringen er at mange av dem er litt vel luksuriøse og litt vel dyre. Vi bodde i en liten leilighet på Les Loges Blanches og trivdes godt med det. 

  • Mer info: megeve.com 

Fjellbarnas favoritter

Skjermbilde 2016-03-02 kl. 16.13.40

Reportasjen er hentet fra Eivind Eidslotts nye bok «Fjellbarnas favoritter»  Fri Flyts Forlag. Den første «Fjellbarna»-boka ble kåret til Årets Fjellbok i 2011. Du kan bestille begge bøkene på ffshop.no