UTE-LEDEREN: Friluftsliv unite

UTE mener representanter for moderne friluftsliv bør gå sammen i en organisasjon som kan gi dem en felles, tydelig stemme. I dag mangler Norge en samlet organiasjon som snakker for kitere, surfere, elvepadlere, terrengsyklister og andre utøvere av det ikke-tradisjonelle friluftslivet.

Sist oppdatert 28. september 2009 kl 13.35
På Lista har det vært konflikter mellom bølgeseilere og forvaltningsmyndigheter. Foto: Christian Nerdrum
På Lista har det vært konflikter mellom bølgeseilere og forvaltningsmyndigheter. Foto: Christian Nerdrum

Surfere, terrengsyklister og kitere opplever at de møter restriksjoner som utestenger dem fra norsk natur. Oljesøl ødelegger populære kystområder og småkraftutbygging legger elver i rør så elvepadlerene mister sine favoritt-fosser. Friluftsentusiaster som ønsker å leve av naturguiding blir forhindret av et villreinforbud forvaltningsmyndighetene innrømmer at kan virke meningsløst. Representantene for disse gruppene føler at de ikke blir hørt i møtet med relevante myndigheter. De representerer friluftsentusiaster uten store organisasjoner i ryggen, Som ildsjeler og entusiaster føler de at de møter en vegg av byråkrati og høringsrunder de verken har tid eller kompetanse til å forholde seg til. Når relevante saker vedtas, når de derfor ikke opp på samme måte som de store forbundene og organisasjonene som taler det tradisjonelle friluftslivets sak. 

Kitere, surfere, elvepadlere og terrengsyklister representerer hver for seg minoriteter, men samlet utgjør disse gruppene en stadig større andel av norsk friluftsliv. UTE mener representanter for moderne friluftsliv bør gå sammen i en organisasjon som kan gi dem en felles, tydelig stemme. Vi mangler i dag en samlet organisasjon som snakker for disse gruppene. Uten en slik organisasjon er de dømt til å tape i kampen mot store, profesjonelle aktører som Miljøverndepartementet, fylkesmannen eller Direktoratet for naturforvaltning. 

Den nye organisasjonen må kunne bistå og veilede lokale entusiaster i høringsrunder. Den må forene ildsjeler som kjemper i ulike deler av landet og bygge allianser på tvers av aktivitetene. Det skal være en miljøorganisasjon på friluftslivets premisser. 
Ikke en miljøorganisasjon som på bekostning av menneskelig aktivitet kjemper for å bevare villrein-trekk, hekkeområder for fugl eller sjeldne padder. Det må være en organisasjon som viser at naturvern ikke trenger å gå på beskostning av bruk. Den må vise at de som bruker naturen også er interessert i å verner den. 
Og at rekruttering til nye former for friluftsliv nettopp derfor kan styrke naturvernet.

Den norske turistforening (DNT) gjør en viktig jobb for friluftslivet, men organisasjonen representerer på langt nær alle gruppene som ferdes i norsk natur. Friluftslivets fellesorganisasjon (Frifo) er sammenslutning av konservative organisasjoner som blant annet speiderne, Norges folkesportforbund, Syklistenes landsforening og Jeger- og fiskeforbundet. De færreste friluftsentusiastene i Norge har noe forhold til Frifo, og det er lenge mellom hver gang medlemsorganisasjonene tar et felles standpunkt og fronter dette utad. De mener ingen ting om terrengsykkelforbudet i Rondane eller kiteforbudet på Hardangervidda. De vil ikke kjempe mot oljeboring i Lofoten og Vesterålen. Styret i Frifo har en snittalder på nærmere 60 år og de prioriter satsning på folkehelse og Kulturminneåret 2009. Det er viktige saker, men for bølgesurfere som blir utestengt fra favorittstranden sin på det de mener er feil grunnlag, er ikke Frifo organisasjonen som taler deres sak.

Norsk friluftsliv er ikke tjent med at bølgesurfing forbys på steder der oljetankere fullastet med potensielle miljøbomber passerer. Heller ikke at noen utestenges fra en nasjonalpark fordi guiden tjener penger på virksomheten, samtidig som andre fritt kan forstyrre villreinen. Der det skal vernes, skal organisasjonen UTE drømmer om kreve at det foreligger gode, faglige begrunnelser. Den skal sørge for at det ikke lenger skal være mulig å utestenge grupper fordi de har vært små og svake. Eller fordi noen gjemmer seg i Fjellräven-jakka og frykter det nye og ukjente.  

TRYGVE

Publisert 28. september 2009 kl 13.35
Sist oppdatert 28. september 2009 kl 13.35
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen