Populært klatrefelt stengt på grunn av rovfugl

Vandrefalken har slått seg ned ved Hauktjern

Sist oppdatert 3. mai 2016 kl 11.10
Hauktjern klatrin
VEGGEN: Pilen peker på veggen som er sperret av for klatring.

– For cirka to uker siden fikk vi informasjon om observasjoner som turgåere hadde gjort i Østmarka. Jeg dro opp sammen med Bymiljøetatens naturoppsyn i Østmarka og fastslo at det var et vandrefalkpar som hadde tilhold i fjellveggen. Vi satte opp informasjonsplakater og sperrebånd samme dagen.  

Det sier naturforvalter i Bymiljøetaten i Oslo kommune, Kjell Isaksen, som har tatt den faglige vurderingen om å stenge området for all ferdsel. Området er nå stengt i ca. tre måneder fremover - frem til 15 juli.

– Det er helt uforenelig å ha klatring og hekkende vandrefalk i en såpass liten fjellvegg som dette. Ferdselsforbudet som nå er innført gjelder ikke bare klatring, men også for turgåere og all annen menneskelig ferdsel i et mindre område rundt den aktuelle fjellveggen. Det er meget viktig at folk overholder dette, sier Kjell Isaksen.

Hauktjern betegnes som et av Østlandets største klatrefelt med flere hundre ruter. Klatrefeltet som er stengt er Hovedfeltet, et klatrefelt som blir betegnet som et mekka for dem som klatrer moderate og litt mer krevende ruter. For de klatreinteresserte er det vel verdt å nevne at Gamleveggen (Gråveggen) og Sjøveggen ikke er berørt av forbudet.

13087842_1191912854152200_1297754150065992187_n(2)
13087842_1191912854152200_1297754150065992187_n(2)

FERDELSFORBUD: Sperrebåndene er satt opp langs den røde streken. De blå boksene er informasjonsplatene som er satt opp. Grafikk: Kjell Isaksen, naturforvalter i Bymiljøetaten i Oslo kommune.

Vandrefalken kan forlate ungene sine

Grunnen til at området er stengt for ferdsel er hovedsakelig to ting, forteller Lars Tore Ruud i Statens naturoppsyn:

– Vandrefalken kan forlate både ungene sine og egg dersom de kjenner seg forstyrret. Hvis de gjør dette har vi ingen garanti for at de vil komme tilbake igjen – og eggene kan bli tatt av andre dyr eller fugler.

– For det andre er vi kjent med at bander fra utlandet oppsøker rovfuglreir for å stjele egg eller fugleungene. Dette kan være samlere og folk som rett og slett driver med ulovlig oppdrett.

Dette bekrefter også naturforvalter i Bymiljøetaten, Kjell Isaksen:

– Faunakriminalitet har vært en aktuell problemstilling i forbindelse med vandrefalk. Dette er noe som forekommer – men det er vanskelig å danne seg et bilde av hvor stor denne faren er.

– Vi er også bekymret for at det skal bli en tilstrømming av nærgående folk og fotografer. Dette skaper mye forstyrrelser for vandrefalken og kan resultere i at den forlater både ungene og eller eggene sine.

Les også: Vandrefalken har vandret tilbake

Bymiljøetaten oppfordrer alle til å overholde og respektere sperringene som er satt opp, samt vise hensyn og avstand til veggen. Det er forbudt å gå innenfor det avsperrende området. Dette er hjemlet i friluftsloven og det vil bli straffeforfulgt om man bryter forbudet.

– Har folk overholdt sperringene så langt?

– Så langt vi vet har folk gjort det, ja. Vi driver oppsyn i området for å passe på at dette blir overholdt. Ellers har vi også fått positive tilbakemeldinger på dette – av folk som synes det er fint at også andre tar i bruk veggen,

– Men jeg har jo forståelse for at dette er ergerlig for klatrerne. Det er jo en attraktiv vegg og tidlig i sesongen, sier Isaksen.

Første gang vandrefalken hekker her

Falk og andre rovfugler er fredet. Så langt Isaksen vet er dette første gang vandrefalk har hekket i dette området.

– Det har ikke vært vandrefalk her før – det må i så fall være veldig lenge siden. Vandrefalk er jo en art som fikk store problemer på grunn av miljøgifter og menneskelig etterstrebelse, og den var nesten utdødd i Norge på midten av 1970-tallet. De siste tiårene har derimot situasjonen bedret seg – og den er kommet tilbake, forteller Isaksen.

– Kan ferdselsforbudet vare lenger enn de tre planlagte månedene?

– Nei, innen 15. juli har nok falkeungene blitt flygedyktige og veggen kan åpnes for klatring igjen.

Les også: Siste nytt om klatring

Publisert 3. mai 2016 kl 11.10
Sist oppdatert 3. mai 2016 kl 11.10
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen