La det bli mørkt

Slukk lyset en time mellom klokken 20.30 og 21.30 på lørdag og bli med og signaliser at du ønsker et samfunn uten ødeleggende klimaendringer! På lørdag er det igjen tid for verdens største klimamarkering: Earth Hour 2014.

Sist oppdatert: 28. mars 2014 kl 12.37
EARTH HOUR: Lørdag kveld slår du av lyset mellom 20.30 og 21.30. Punktum.
EARTH HOUR: Lørdag kveld slår du av lyset mellom 20.30 og 21.30. Punktum.
Lesetid: 3 minutter

Én time i året uten lys er ikke «musa som pisser i havet» en gang. Det er ikke timen med energisparing i seg selv som er poenget med Earth Hour. Men når millioner av mennesker i bygder og byer over hele verden engasjerer seg for samme sak og slukker lyset en time, er det en stor symbolsk markering og et ønske om å vise engasjement for å hindre at våre utslipp av klimagasser skal fortsette å ødelegge kloden vår.

ELLEN HAMBRO

EllenHambro4_hoyopploselig

Ellen Hambro er direktør for Miljødirektoratet. På Miljoblikk.no blogger hun fra livet i direktoratet.

Sparer strøm


I fjor ble signalbygg som Eiffeltårnet, Buckingham Palace, Empire State Building, Den røde plass, det norske Slottet og mange, mange flere bygg i til sammen 150 land mørklagt i Earth Hour-timen. Og ikke minst, folk slukket lyset i masse private hjem, kontorbygg og bedrifter.

147 norske kommuner meldte seg på Earth Hour i fjor, og ifølge WWF og Statnett gikk strømforbruket ned med 150 megawatt denne timen. Det tilsvarer strømforbruket fra over 21 millioner sparepærer. 

Enormt potensial


150 megawatt på én time i Norge gir bare et bitte lite bilde på hvor mye energi verden faktisk bruker. Og ikke minst hvor mye vi kan spare dersom vi går inn for det, i alle sektorer i samfunnet.

All bruk av energi enten det er til oppvarming, matlaging, klesvask, bilkjøring, flyreiser, lys, elektriske duppeditter eller til produksjon av varer, tjenester og ting og tang, belaster miljøet på en eller annen måte.

Energisektoren er globalt sett, slik den er skrudd sammen i dag, den dominerende årsaken til klimagassutslipp. Rundt 80 prosent av verdens energi kommer fra fossile kilder kull, olje og gass, ifølge IEA (2012).

Men også utbygging av fornybar energi har konsekvenser for miljøet. Enten det handler om vannkraft eller vindmøller fører det til inngrep i naturen.

Så uansett er energieffektivisering og energisparing viktig. Den mest miljøvennlige kilowattimen er den vi ikke bruker. Og det er definitivt en av de billigste måtene å redusere utslippene av klimagasser på. 

Vi må gjøre mye mer

Miljødirektoratet la nylig fram en rapport (Faglig grunnlag for videreutvikling av den nasjonale og internasjonale klimapolitikken) som viser at vi må iverksette omfattende klimatiltak i alle sektorer dersom vi skal nå målet for reduksjon i norske klimagassutslipp i 2020 og endre samfunnet til et lavutslippssamfunn i 2050.

Det er viktig at så mange som mulig er med og markerer at de ønsker et grønt skifte.

WWF, som arrangerer Earth Hour, oppfordrer ordførere i Kommune-Norge til å utfordre sin nabokommune om å bli best til å slukke og spare strøm den 29. mars

På lørdag slukker vi lyset i våre lokaler på Helsfyr i Oslo og Brattørkaia i Trondheim.

Følg oppfordringen og utfordre naboen du også!

Publisert 28. mars 2014 kl 12.37
Sist oppdatert 28. mars 2014 kl 12.37
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen