Grep mot forbud

Allemannsretten krever også at brukerne av naturen kan sine plikter. Nå tar en rekke foreninger ansvar for at flere skal vite hva allemannsretten innebærer.

Sist oppdatert: 19. september 2011 kl 13.31
Lesetid: 1 minutter

DNT ung, Den Norske Turistforening, Norsk organisasjon for terrengsykling, Norges padleforbund, Norges kiteforbund og Brettseilerne på Lista, har satt opp et sett med allemannsplikter for å bidra til at også nye friluftslivsbrukere lærer hvilke hensyn man må ta ved aktivitet.

– Det at vi nå går ut med allemannspliktene viser at vi, som aktive brukere av naturen og allemannsretten, tar ansvar for at allemannsretten skal fungere, sier Karoline Burdahl Teien, leder av DNT ung. - Vi ønsker å ta vare på naturen og unngå uenigheter. Og vi mener at vi kan gjøre dette uten forbud eller ferdselsrestriksjoner, sier hun. - Pliktene er jo ikke annet enn normal folkeskikk, men vi synes det er fint å minne om disse, siden de ikke er like selvfølgelige for alle.

Allemannsretten i Norge er unik. Den gir deg rett til ferdsel, opphold og høsting i all utmark uavhengig av om du er på fjellet, på eller ved sjøen, elver, vann og skog. Dette er et sett med rettigheter for alle som oppholder seg i norsk natur og er en forutsetning for et allsidig og inkluderende friluftsliv i Norge. Siden 1980 har det stadig oftere blitt innført ferdselsreguleringer som har begrenset allemannsretten. Flere nyere former for friluftsliv har blitt oppfattet som problematiske i forhold til naturvern og på over 2000 verneområder har det blitt innført ferdselsbegrensninger. Det er først og fremst de nye og delvis ukjente friluftsaktivitetene som utsettes for innskrenkninger. Ofte benyttes et føre-var prinsipp mot nye og delvis ukjente aktiviteter. Forbud mot sykkel, seilbrett, ridning og camping er noen av mange eksempler.

Organisasjonene bak allemannspliktene mener mange av begrensningene er ubegrunnede, og basert på kunnskapsmangel og liten kontakt med nye brukergrupper. Utgangspunktet er et felles ønske om at allemannsretten skal stå sterkt hos alle friluftslivsutøvere, uavhengig av type umotorisert friluftslivsaktivitet de utøver.

Med bakgrunn i dette har de i fellesskap laget en rettesnor for hvordan man kan opptre på en hensynsfull måte i naturen slik at allemannsretten bevares.

Allemannspliktene er utarbeidet i følgende fem punkter:

  1. Kjenn allemannsretten: Kjenn dine rettigheter, men også begrensninger.

  2. Vis hensyn til natur -og kulturverdier: Naturopplevelsen må fremmes på naturens egne premisser.

  3. Vis hensyn til andre friluftslivsfolk: Opptre hensynsfullt ovenfor de du møter.

  4. Vis hensyn til beboer og grunneier sine interesser. Respekter folks rett til en privat sone, og oppfør deg på en måte som tar
    hensyn grunneier sin næringsaktivitet.

  5. Rydd etter deg. Hovedregelen er at alt du bringer med deg ut i naturen skal du ta med hjem.

Publisert 19. september 2011 kl 13.31
Sist oppdatert 19. september 2011 kl 13.31
annonse

Relaterte artikler

annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen