Hjem
 / Galdhøpiggen blir nasjonalfjell

Galdhøpiggen blir nasjonalfjell

NB, 1. APRIL: Departementet skjærer gjennom. Både Stetind og Snøhetta vrakes som nasjonalfjell til fordel for Galdhøpiggen.

Sist oppdatert 1. april 2014 kl 06.47
NASJONALSYMBOL: Skitur til Galdhøpiggen. Foto: Trygve Sunde Kolderup
NASJONALSYMBOL: Skitur til Galdhøpiggen. Foto: Trygve Sunde Kolderup

Klatreklassikeren Stetind ble kåret til nasjonalfjell etter en avstemning blant NRK Nitimens lyttere i 2002, men flere har hatt tungt for å akseptere valget. Redaktør i bladet Friluftsliv, Bjørn Esaissen, hevder at avstemningen i sin tid ble vunnet ved hjelp av juks og mener at Snøhetta er fjellet som fortjener tittelen.

Men nå punkterer Klima- og miljødepartementet debatten med å slå fast at det er Galdhøpiggen (2469 moh.) i Lom kommune som er Norges nasjonalfjell. Høyden på fjellet, beliggenheten sentralt i Jotunheimen og posisjonen blant norske turfolk har vært avgjørende.

Departementet har tatt avgjørelsen i samråd med Den Norske Turistforening (DNT), som representerer mer enn en kvart million norske friluftsfolk.

«Særinteresser kan ikke avgjøre et viktig spørsmål som det å peke ut Norges nasjonalfjell. Vi har nå vurdert helheten og tatt en avgjørelse vi mener vil virke samlende», heter det i en pressemelding.

Stetind (1392 moh.) i Tysfjord i Nordland ble karakterisert som «the ugliest mountain I ever saw» av William C. Slingsby, som selv aldri nådde toppen. Fjellet ble første gang besteget i 1910 av Ferdinand Schjelderup, Carl Wilhelm Rubenson og Alf Bonnevie Bryn.

Snøhetta (2286 moh.) i Dovre kommune ble besteget allerede i 1801. De som nå ønsker Snøhetta som nasjonalfjell legger vekt på fjellets historiske betydning. Grunnlovsfedrene på Eidsvoll erklærte i 1814 at de var «enige og tro inntil Dovre faller». Men selv i jubileumsåret 2014 gjør ikke dette inntrykk verken på departementet eller DNT.

«Før man fikk gode måleinstrumenter var det vanlig å anta at Snøhetta var Norges høyeste fjell. I dag vet vi bedre», slås det fast i pressemeldingen.

Galdhøpiggen ble besteget første gang i 1850 av gårdbruker Steinar Sulheim, kirkesanger Ingebrigt N. Flotten og lærer Lars Arnesen, alle fra Lom. 

Verken Tysfjord kommune, NRK eller folkene bak kampanjen for å gjøre Snøhetta til nasjonalfjell ønsket å kommentere saken overfor utemagasinet.no, men under en stille overflate koker misnøyen. Hva synes du? Si din mening i kommentarfeltet!

Publisert 1. april 2014 kl 06.47
Sist oppdatert 1. april 2014 kl 06.47
Relaterte artikler
hardangervidda med fjellski
Villrein-tiltak på Hardangervidda

Frykter tiden renner ut for villreinen

villrein hardangervidda
Villrein-tiltak på Hardangervidda

Rauhelleren: – Livsverk vil bli ruinert

demonstranter finansdepartementet
Demonstrasjon mot vindkraft på Fosen

Det blåser på Fosen, men det stormer i Oslo

huldretorvmose
Bidrar til å holde jordkloden kald

torvmosens fantastiske egenskaper

reinebringen Lofoten
Norgesferie og allemannsrett

Disse fem stedene bør du unngå i sommer

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng  | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue