Klatreklassikeren Stetind ble kåret til nasjonalfjell etter en avstemning blant NRK Nitimens lyttere i 2002, men flere har hatt tungt for å akseptere valget. Redaktør i bladet Friluftsliv, Bjørn Esaissen, hevder at avstemningen i sin tid ble vunnet ved hjelp av juks og mener at Snøhetta er fjellet som fortjener tittelen.

Men nå punkterer Klima- og miljødepartementet debatten med å slå fast at det er Galdhøpiggen (2469 moh.) i Lom kommune som er Norges nasjonalfjell. Høyden på fjellet, beliggenheten sentralt i Jotunheimen og posisjonen blant norske turfolk har vært avgjørende.

Departementet har tatt avgjørelsen i samråd med Den Norske Turistforening (DNT), som representerer mer enn en kvart million norske friluftsfolk.

«Særinteresser kan ikke avgjøre et viktig spørsmål som det å peke ut Norges nasjonalfjell. Vi har nå vurdert helheten og tatt en avgjørelse vi mener vil virke samlende», heter det i en pressemelding.

Stetind (1392 moh.) i Tysfjord i Nordland ble karakterisert som «the ugliest mountain I ever saw» av William C. Slingsby, som selv aldri nådde toppen. Fjellet ble første gang besteget i 1910 av Ferdinand Schjelderup, Carl Wilhelm Rubenson og Alf Bonnevie Bryn.

Snøhetta (2286 moh.) i Dovre kommune ble besteget allerede i 1801. De som nå ønsker Snøhetta som nasjonalfjell legger vekt på fjellets historiske betydning. Grunnlovsfedrene på Eidsvoll erklærte i 1814 at de var «enige og tro inntil Dovre faller». Men selv i jubileumsåret 2014 gjør ikke dette inntrykk verken på departementet eller DNT.

«Før man fikk gode måleinstrumenter var det vanlig å anta at Snøhetta var Norges høyeste fjell. I dag vet vi bedre», slås det fast i pressemeldingen.

Galdhøpiggen ble besteget første gang i 1850 av gårdbruker Steinar Sulheim, kirkesanger Ingebrigt N. Flotten og lærer Lars Arnesen, alle fra Lom. 

Verken Tysfjord kommune, NRK eller folkene bak kampanjen for å gjøre Snøhetta til nasjonalfjell ønsket å kommentere saken overfor utemagasinet.no, men under en stille overflate koker misnøyen. Hva synes du? Si din mening i kommentarfeltet!