Bergen er kjent for sine kjente og kjære byfjell som omkranser byen. Byfjellene i Bergen er veldig tilrettelagt for tur-, fjellvandrere og treningsentusiaster.

De tas flittig i bruk av byens innbyggere, og til tider kan det faktisk være trangt om plassen, spesielt på fine helgedager.  

Annonse

Men om man tar seg tid til å bevege seg litt i utkanten av kommunegrensen, finner man nydelige områder som byr på mindre folk, flotte fjell og rå, vill natur.  

 

Krånipa, Raudnipa og Hananipa

Helt nordøst i Bergen kommune finner vi en slik perle av en tur – en rundtur som tar deg over grensen til tre kommuner, Bergen, Samnanger og Vaksdal, og opp på tre fjelltopper som alle bærer navnet Nipa til «etternavn», Krånipa (706 moh.), Raudnipa (710 moh.) og Hananipa (711 moh.).

Dette er en av mine lokale favoritturer, og spesielt Hananipa er ett spektakulært skue.

Turen kan gjøres som en rolig treningstur på rundt tre timer for den aktive, men for en turgåer ville jeg beregnet omtrent det dobbelte, og gjort turen som en dagstur på 5-6 timer.  

Av Krånipa, Raudnipa og Hananipa er det nok Hananipa som er den mest besøkte fjelltoppen, men det er fortsatt et lite besøkt fjell sammenlignet med de mer bynære fjellene

Det siste året har disse toppene blitt markant mer besøkt, mulig er litt av grunnen at fjelløpet Salomon Xreid i 2019 la deler av sin trasé mellom Voss og Bergen innom dette området.

Alle de tre fjellene står seg fint alene som turfjell som en «t/r-tur» med stort sett god og tydelig sti, men jeg har i denne runden linket samlet alle de tre toppene i en rundtur, noe som også byr på noen partier med litt mer teknisk terreng og tråkk.

 

Turbeskrivelse  

Turen starter fra Skulstad ca. 500 meter øst for demningen ved Skulstadvatnet.

Her er det en liten parkering for turgåere. Følg veien opp mot demningen, hvor det er god skilting til alle 3 toppene.

Ta veien til høyre over broen, og inn på traktorvei som går langs Skulstadvatnet.

Denne følger du i ca. 500 nye meter før du skrår rett sør og oppover. Akkurat her er det ingen tydelig skilting, men du skal ta av i den andre «svingen» langs vannet, og du skal kjapt komme inn på en ok sti. Når du treffer stien så fører den deg mot toppen av Krånipa. Småbratt i starten før det slakker ut en god stund, for så å bli brattere igjen mot toppen. På toppen er det nylig bygget en varde. Her får du flott utsikt mot Gullfjellet i sørvest, Raudnipa i nordøst og Hananipa i nord. Mot øst ser vi også Holmavatnet, og på turen videre skal vi sikte oss inn mot demningen på vestsiden av vannet. Toppen av Krånipa ligger akkurat innenfor Bergen sin kommunegrense, men nå beveger vi oss sørover og inn i Samnanger kommune. Krånipa er nok det minst besøkte fjellet av disse tre, og det merkes på mangel av tydelig sti enkelte steder. Fra toppen av Krånipa går det ett tråkk sørover, men det kan forsvinne i ny og ne.

Etter omtrent 800 meter er det en tydelig sti som svinger ned til venstre og ned en litt bratt skrent. Vi følger stien videre ett lite stykke nordover, før vi tar av stien mot høyre og østover mot Holmavatnet. Her veksler terrenget mellom tråkk og noen fine myke myrpartier.  

løpetur i bergen
MOT RAUDNIPA: På vei ned mot Holmavatnet hvor vi krysser ved demningen litt til venstre i bildet. Vi ser toppen av Raudnipa rett fram. Foto: Fredrik Berentsen

Ved Holmavatnet krysser vi demningen, slik at vi kommer på nordsiden av vannet.

Her går det sti langs vannet hele veien østover mot Raudvatnet.

På vestsiden av Raudvatnet treffer vi på rødmerket og sti som leder oss rett nordover mot toppen av Raudnipa.

Her er enkelte bratte partier, men det er tydelig sti som leder oss til toppen. Fra toppen av Raudnipa, som ligger i Samnanger kommune, får vi flott utsikt sørover ned mot Raudvatnet og hele indre delen av Samnangerfjorden. Nordover ser vi Sørfjorden og Vaksdal mens vi har neste og siste fjelltopp Hananipa i nordvest.  

Fra Raudnipa sikter vi oss inn rett vestover mot Hananipa. Her er det igjen ett lite parti uten veldig tydelig sti, men litt ujevnt underlag på gress, kratt og myr.

Det er noen tversgående åskammer og småskar som skal forseres, og etter hvert kommer vi inn på ett ganske bra tråkk som fører oss mot Vindskaret ved foten av Hananipa (ett tips her er å bruke ut-appen, for her er traseen mellom Raudnipa og Hananipa merket). Vi får etter hvert Sørfjorden på høyre hånd, og herfra blir utsikten bare bedre og bedre.  

raudnipa utenfor bergen
RAUDNIPA: Herfra får du flott skue ned mot Vaksdal ved Sørfjorden. Foto: Fredrik Berentsen

Ved Vindskaret begynner vi på oppstigningen mot Hananipa. Starten på stien kan være litt vrien å finne mellom trærne, men når den først er funnet er den lett å følge.

Når vi kommer over tregrensen, så flater terrenget litt ut og utsikten kommer virkelig til sin rett.

Siste stykket mot toppen er forholdsvis bratt, men på toppen får man ett spektakulært skue, og turens indrefilet, med nesten 360 panoramautsikt over den knallblå Sørfjorden og fjellene rundt.

Toppen av Hananipa ligger i Vaksdal kommune, og kommunesenteret ser vi nede ved fjorden i øst. På andre siden av fjorden har vi Osterøy, og vi ser rett over på Bruviknipa (822moh).

Nede ved fjorden ligger bygden Bruvik, med Olsnesøy, også kalt «Fengselsøyen», midt i fjorden. Tips: litt nedenfor nordsiden av toppen får man den beste utsikten og de beste bildene.  

Fra toppen av Hananipa følger vi Sørfjorden sørover på veldig god sti ned mot Skulstadvatnet. For de som liker å slippe litt opp er det bare å la beina gå, for dette er en perle av en sti!

Underveis er det også noen flotte foto og utkikkspunkt, så her er bare å knipse i vei. Vel nede ved vannet er det bare å følge vestsiden av vannet tilbake til Skulstad.   

Utstyr etter forhold  

Dette er en lengre tur, så husk å bringe med deg godt med mat og drikke, samt ekstra bekledning i tilfelle væromslag. 

Terreng- eller fjellsko med grove knaster er anbefalt for best grep i partier med myr og sleipt underlag, og om du er typen som ikke liker å bli våt på beina så anbefales sko med gore-tex eller våtsokker.  

  

Start: Skulstad 

Total høydestigning: ca. 900 høydemeter 

Høyeste punkt: 711 moh. 

Distanse: 15 kilometer

Beregnet tid: 2 timer (5-6 timer å gå) 

Terreng: Sti, dyretråkk, myr, noen få parti på ujevnt underlag med gress og busker/småkratt  

Sesong: april-november 

høydeprofil løpetur i bergen
høydeprofil løpetur i bergen

 

løpetur i bergen
løpetur i bergen