Trives du med kilometer på kilometer på sti, både opp og ned og bortover i mektig naturlandskap? Det å å løpe i fjellet – og gjerne over flere fjell på en samme tur motiverer flere og flere. Nye utfordringer lages og flere deltakere melder seg på.  Mange tar fjelløpene som en tur og treningsøkt, og du trenger absolutt ikke jakte førsteplassen for å delta. Det finnes over femti rene motbakkeløp, men fjelløpene kommer stadig med nye varianter. 

Om du ikke går fullt inn for de lengste distansene til å starte med, så har de fleste fjelløpene klasser med kortere distanser, men med like flotte opplevelser. Vi har samlet oversikten over fjelløp du kan bryne deg på. Mange av løpene fulltegnes fort, så vær tidlig ute med planleggingen for å sikre deg plass der det er ledig. 

LOFOTEN ULTRA TRAIL
Dato: 1.-2. juni

Om du vil oppleve Lofoten-naturen, er dette konkurransen for deg. Deltar du på ultraløp-delen, får du med deg hele øygruppa fra Moskenes til Austvågøy. Du kan også velge å ta kortere distanser, her finner du både barneløp 12K, 24K, 48K og 100 miles (166K).

LES OGSÅ: Et mini-ultra i Lofoten

SANS SENJA SKYRACE
Dato: 14. juni

Dette fjelløpet har 29 kilometer med 2900 spektakulære høydemetre i et åpent og lett terreng. Løpet er både for de som har lyst å gå i fjellet, og de som ønsker å løpe mot klokka. I år arrangeres det en rekrutt klasse (15 - 17 år) som vil få en litt kortere rute. Starten er i Fjordgård på Senja og målgangen er på Husøy. Løypen følger fjellrekken rundt fra Fjordgård til Husøy. I år arrangeres det også et prøve-ultraløp med 30 plasser, med en distanse på 81 kilometer – fra sør til nord på øya. Det blir 4000 høydemeter, der avslutnigen følger fjellruta til SkyRace.

SALOMON XREID VOSS 

Dato: 28. juni - 30. juni

Dette langløpet har vært både på Hardangervidda, Senja og Kristiansund. Xreid bryr seg ikke om løyperekorder, men vil la deg utfordre deg selv i nye fjellområder hvert år. Xreid ble arrangert første gang i 2015, og i år går løpet fra Voss til Bergen. 

LES OGSÅ: Løpet gjennom Jotunheimen

LOFOTEN SKYRACE

Dato: 28. juni

Nytt løp i 2019 med inntil 30 kilometer løping i mektig natur og inntil 1500 høydemeter. Kun 50 startplasser i år. Påmeldingen åpner 3. juni. 

HORNINDAL RUNDT
Dato: 6. juli

Midt mellom Jotunheimen og Nordsjøen finn du Hornindal. Her arrangeres spektakulære Hornindal Rundt, som har blitt et tradisjonsrikt løp, arrangert første gang i 2010. Løypa går innom 20 trimposter på fjelltopper i Hornindal på vakre Sunnmøre. Samlet er turen 75 kilometer, og har en høydeforskjell på 5600 meter. Makstid er 30 timer. Merk at du også kan ta kortere løype på 38 kilometer, som også gir fantastiske opplevelser! 

RALLARVEGSLØPET
Dato: 21.-22. juli 

For 17. gang arrangeres det flotte Rallarvegsløpet. Det er et to-dagers løp som tar deg 81 kilometer over Rallarvegen. Start første dag er ved togstasjonen i sentrum av Flåm, og målgang er på Finse. Distansen er 54 kilometer og går fra havnivå opp til 1334 moh., og så ned til mål på 1222 meter. Dag 2 har start på Finse med målgang ved Haugastøl. Distansen andre dag er 27 kilometer, og har et fall på ca. 200 høydemeter. Nytt av året er mulighet til å bare andreetappen, og ta dette som et endagersløp. 

BLEFJELLS BESTE
Dato: 20. juli
Dette løpet har fått navnet Blefjells Beste, selvsagt fordi man underveis passerer flere av de flotteste plassene på Store-Ble. Løpet har start og mål fra hytta Bestebu, som ligger ved Klengstøl langs Store-Bleveien. Troll-løypa går i fjellterreng, er 57 kilometer lang, og har ca 2000 meter samlet stigning/fall. Du kan også velge tre snillere varianter, på 21 kilometer, 10 kilometer og 6 kilometer. Arrangert første gang i 2015.

MERÅKER MOUNTAIN CHALLENGE 

Dato: 3. august

Meråker Mountain Callenge er et vandreløp over flere dager og ni topper, med kun 2 prosent av løpet på vei. Mål etter den 70 kilometer lange ferden er på Teveltunet Fjellstue. Her velger du selv tempo. Om 7 mil virker i overkant kan du velge både 8,5 kilometer, halvmaraton (21 km) eller maraton (42 km). 

TROMSØ SKYRACE
Dato: 1.- 3. august

Et spektakulært fjelløp etter initiativ fra verdenstoppløperne Kilian Jornet og Emelie Forsberg, som arrangeres for femte gang i år. De lengste løpene blir raskt fulltegnet, der løpet på Hamperokken og Tromsdalstinden er på 50 kilometer og 4400 høydemeter. Det arrangeres også fjelløp kun til Tromsdalstiden, på 32 kilometer med 2000 høydemeter opp/ned, pluss et rent motbakkeløp med 1044 meter stigning på 2,7 kilometer. Vil du teste ut konseptet for første gang, så er Bøntuva Skyrace en fin start, med 15 kilometer og 800 høydemeter. 

LES OGSÅHallvard Schjølberg – fra null til hundre

STRANDA FJORD TRAIL RACE
Dato: 10. august

Stranda Fjord Trail Race byr på to distanser, enten 25 kilometer eller 48 kilometer. Løpet gir deg kanonfin fjordutsikt, og har målgang oppe på Roaldspaviljongen høyt over Stranda sentrum. Løpet har to klasser, og light-versjonen går over 8,5 kilometer og 1230 høydemeter. Arrangert første gang i 2015. Her kan du lese om hvordan det gikk da UTEs løpereporter deltok. 

SE FILMEN:

LOFOTEN HIGH5 SVOLVÆR
Dato: 31. august

Et fjelløp/turmarsj i verdens minste storby – Svolvær. Løpet starter på torget. Herfra kan du se alle fem toppene som skal bestiges. Fløya (590 moh.), Blåtinden(621 moh.), Nattmålstuva (477 moh.), Kongstinden (386 moh.), Tjeldbergtinden (367 moh.). Totalt 2000 høydemeter. Alternativt en to-topps tur med Tjeldbergtinden og Kongstinden for de som ønsker det. Arrangert første gang i 2015. 

NORDMARKSTRAVERN
Dato: 7. september

Et skogsløp gjennom Nordmarka i Oslo, som fortjener en plass på lista. Her finnes det flere løypemuligheter. Heltravern har en løype på 30 kilometer opp og ned gjennom marka fra Stryken til Sognsvann. For kort? Da kan du melde deg på dobbelt-travern og løpe tilbake samme veien! Nordmarkstravern ble arrangert første gang i 1973. 

LES OGSÅ: Cecilie, skogen og jeg

OPPDAL FJELLMARATON
Dato: 31. august

For femte året på rad kan du i i Oppdal finne to distanser hvor de tøffeste prøver seg på ca 42 kilometer fordelt over 2200 høydemeter. 80 prosent av løypa går over skoggrensa i høyfjellsterreng. Et kortere alternativ er traseen på 23 kilometer, som utgjør de siste kilometrene av heldistansen, eller Fjellmila, på 10 kilometer. 

ROMSDALSEGGENLØPET
Dato: 7. september

Romsdalseggen Fjord to Summit har start og mål ved Norsk Tindesenter i Åndalsnes. Løypa er 28 kilometer, 2400 høydemeter og har kun plass til 25 startende. Stien er merket hele veien, og er en del av Romsdalseggen-løpet, som ble arrangert for første gang i 2018. Romsdalseggenløpet starter i Vengedalen og går over den ordinære T-merkete ruta over Romsdalseggen, med målgang i Åndalsnes sentrum. 8,6 kilometer lang, 1216 moh. 970 meter og 700 meter nedstigning. Du kan velge å ta det som en tur i trimklassen, eller du kan delta i konkurranseklassen. 

INTERESSERT I LØPING?

6 UTVALGTE MOTBAKKELØP

STORSYLEN OPP
Dato: 4. august

Et motbakkeløp som går fra Nedalshytta i Tydal og opp til Storsylen som ligger 1762 moh., og er Sør-Norges høyeste grensefjell. Løpet har en stigning på 1000 høydemeter, en trasé på ca. 11 kilometer, og arrangeres med både mosjons- og konkurranseklasse. Arrangert første gang i 2009.

FANARÅKEN OPP
Dato: 10. august

Start ved Turtagrø Hotel 868 moh. Mål på Fanaråken, Nord-Europas høyestliggende turisthytte.
Totalt kan løperne vente seg 8,4 kilometer og 1200 høydemeter. Du velge mellom konkurranseklasse og mosjonsklasse (uten tid). Arrangert første gang i 2002.

FOLGEFONNA OPP
Dato: 11. august

Motbakkeløp fra fjord til fonn, som arrangeres for sjuende gang i 2019. Løpet starter ved fjorden i Sundal i Mauranger og tar deg opp til Fonnabu 1460 moh. Løypa er 11 kilometer lang. Det er egen mosjonsklasse i tilegg til konkurranseklassen. Folgefonna junior (11–14 år) følger samme traseen 5 kilometer opp til Gardshammar (745 moh.). Arrangert første gang i 2012.

LA SPORTIVA SKÅLA OPP
Dato: 17. august

Motbakkeløp med start ved Tjugen (28 moh.) i Loen og mål på toppen av fjellet Skåla (1848 moh.). Ble arrangert første gang i 2002. Løyperekorden for herrer er 1.07.06 satt av tyrkiske Ahmet Arslan. For kvinner: 1.20.06, satt av Anita Håkenstad Evertsen. Trimklasse og konkurranseklasse. 

LES OGSÅMotbakkefarsotten

MOTBAKKELØP

Visste du at det finnes langt over hundre mulige motbakkeløp i løpet av sesongen? Se oversikten her!

OSLOS BRATTESTE

Dato: 28. september

Wyllerløypa – Tryvannstårnet. Ett av de største motbakkeløpene i Norge har tiårsjubileum i 2019. Over 3000 deltagere deltar hvert år i den 2,7 kilometer konkurransen, med 407 meter stigning. Årets løype vil følge samme trasé som i 2016 og 2017.

STOLTZEKLEIVEN OPP
Dato: 28.–29. september

Løypa har en stigning på 313,5 meter og går over ca. 800 trappetrinn opp mot Sandviksfjellet. De raskeste bruker i overkant av åtte minutter opp trappene til topps.