Noen av de beste fjelløperne i verden har etablert seg i Romsdalen. Hans Kristian Smedsrød debuterer med en 100-minutters dokumentarfilm om det unike treningsmiljøet.
NORGES TYROL: Ida Nilsson har gått fra å være svenskenes mellomdistanse-håp til en soleklar ultrastjerne. Hun har blant annet vunnet Ultravasan (2017, 2023), Transvulcania (2016, 2017), Canyons 100K, sølv i terreng-VM (2022) og en tredjeplass i UTMB-løpet CCC. Foto: Hans Kristian Smedsrød
Lesetid: 4 minutter
Ja, hva er romsdalsmetoden, egentlig?
– Det er et spørsmål som ikke blir helt besvart, men som man kan undre seg litt over når man ser filmen. Det er ikke så mye annet å gjøre i Romsdalen enn å være i fjellet, svarer Hans Kristian Smedsrød.
Han er stemmen bak løpepodcasten Nå er det alvor, og selv en habil løper. Han flyttet fra Oslo til Rauma i 2022, men dialekten avslører at han er fra Tromsø.
DOKU-DEBUTANT: The Romsdalen Method er Hans Kristian Smedsrød første dokumentarfilm.
– Jeg flyttet hit for å rigge meg til å være så mye i fjellet som mulig. Når du omgås dem som også er verdens beste fjelløpere, skapes det også en forventning til deg om å prestere på et høyt nivå, for det er det her, sier han.
En måte å leve på
Løpere som drar til Kenya for å trene, drar for å isolere seg fra resten av omverdenen.
Løperne som har kommet til Romsdalen, har valgt å bosette seg og har det som en livsstil.
Smedsrød medgir at det er ikke slik at alle romsdalinger er opptatt av å tilbringe mest mulig tid i fjellet.
Det han fant ut, er at her er det mange her som holder på med det samme: Klatrere løper i fjellet for å holde seg i form. Klatring kan være positivt for løpingen.
EN VANLIG DAG PÅ JOBBEN: Mange i det internasjonale ultraløpsmiljøet har latt seg fascinere av gjengen som klyver i og blant fjellene i Romsdalen. Foto: Hans Kristian Smedsrød
Den norske metoden har blitt et begrep i visse utholdenshetsmiljøer fordi den har produsert verdensstjerner innen mellom- og langdistanseløping. Kort oppsummert handler det om systematisk trening på lav til moderat intensitet for å bygge kapasitet, framfor hardkjør som krever mye restitusjon.
Marius Bakken, som den norske metoden gjerne sporer tilbake til, var inspirert av østafrikansk trening, vestlig vitenskap, samt hans egne erfaringer.
– På de årene jeg har bodd her, merker jeg en endring i at det har blitt mer vanlig å drive litt med alt. Kanskje er det en litt barnslig tilnærming, men ved å være mye ute, har man med seg utforskerdelen som er en del av det å være mye i fjellet. Man får så mange timer med trening som ikke er løping, som er skånsomt for kroppen, sier Smedsrød.
Veien mot Western States 100
Western States Endurace Run er en av de fire store innen terrengultra, og selve originalen innen 100-miles-kategorien. Et startnummer her krever kvalifisering.
Ideen til dokumentaren fikk Smedsrød da tre løpere som alle var bosatt på nordvestlandet var kvalifisert til WS i 2023: Ida Nilsson, Jon Albon og Yngvild Kaspersen.
Kaspersen bor og trener i Ålesund (som ikke ligger ikke Romsdalen), men hun fikk nei fra sin hovedsponsor til å bli en del av dokumentaren. Svensk-norske Petter Engdahl klarte å kvalifisere seg til underveis i arbeidet med dokumentaren. Dermed hadde Smedsrød tre utøvere å følge før og i løpet.
– Jeg kjenner jo disse folkene fra før, noe som har vært bra og utfordrende fordi jeg ikke har villet ødelegge vennskap med å være han irriterende kisen med kameraet. Samtidig ville jeg dokumentere så godt som mulig. Det er ikke en film som viser rigget løping i solnedgang, for det er ikke slik man trener. Det er mer fra en random tirsdag morgen. Det er lett å se videoer av løpere som balanserer på fjellrygg og tenke at det er for gøy, eller at det er lett. Men alle økter er selvsagt nøye planlagt, med pulsbelter og trening i soner.
Jon(athan) Albon er britisk med norsk pass. Her får han support av kona Henriette under Western States 2023. Foto: Hans Kristian Smedsrød
Går det an å benytte romsdalsmetoden utenfor Romsdalen?
– Hm.
Lang pause.
– Da tror jeg du må ha fjell og snø om vinteren. Det er mye alternativ trening utenom sesong. Kilian bruker løpingen for å trene til randonee, og randonee for å trene til løping. Det er vinteren folk synes er gøyest. Du kan alltids gå på en stairmaster på et treningssenter, men jeg tror det er viktig at den alternative treningen er gøy.
Hva har du selv fått igjen for å bosette deg her?
– En vakker samboer og et barn. Jeg flyttet fra Oslo fordi jeg var så «fed up» av at det skjedde så mye hele tiden, og for å komme nært til ekstrem natur. Nå kan jeg løpe hjemmefra og komme meg til både Bispen, Kongen og Dronninga etter lunsj. Tenk det. Disse hverdagsturene er noe som folk ellers gjør noen ganger i året, sier Smedsrød.
Premieren er 26. april på Norsk Tindesenter på Åndalsnes. Deretter kommer filmen på kinosaler over hele Norge samt utvalgte steder i Sverige, England og USA.
Etter at karbonsko bidro til å smadre gamle maratonrekorder, er det kanskje ikke så rart at karbonplater ogås havner i sti- og terrengsko. Men hvem vil ha mest glede av denne typen joggesko?
Noen kommer i mål og gjennomfører sitt livs løp. Andre må bryte. Ingen forlater stiene rundt Mont Blanc uten å bli preget av dem. Slik oppsummerer de norske løperne årets Ultra Trail Mont Blanc.
Barkley er det legendariske ekstremløpet ingen vet når starter, ingen helt kjenner distansen til og nesten ingen klarer å fullføre. I år var norske Thomas Øderud en av dem som prøvde seg.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.