/ Løping

Finn flyten på sti

Hvordan finne flyten på sti? Fjelløperen Eirik Haugsnes gir gode råd for hvordan løpe best mulig i terrenget.

Sist oppdatert: 4. juni 2024 kl 07.00
finn flyten på sti fjelløping
KUNSTEN Å BEVEGE SEG LETT: Eirik Haugsnes fra Skjervøy i Troms er ranket som 20. beste løper på den internasjonale sky-rankingen (2014). Lista omfatter de 100 beste fjelløperne i verden basert på de siste tre års resultater. Foto: Privat
Lesetid: 6 minutter

Når du leser denne teksten er snøen i ferd med å smelte bort og dagene blir stadig lengre og varmere. De fleste av oss har satt inn skiene med et tykt lag lagringsglider og smøresonen er renset for klister og annen voks.

Skifeller, skisekker og annet skirelatert utstyr er også i ferd med å bli stuet vekk. Nok en vinter med fine skiopplevelser er over og det er med et tungt hjerte, men med et beriket sinn vi lukker døra til skiboden.

Men, like fort som nøkkelen vris om i døra til skiboden er det tid for å pakke fram løpeskoene. Det er nå tid for utfordre landskapet på en annen måte; en naturlig, lett og fri måte. Der det ikke er behov for verken glider, klister eller feller. Det eneste du trenger er et par sko som sitter og har godt grep. Og med skoene på er det bare å gyve løs etter stien i tykk furuskog, over søkkblaute myrer, gjennom steinete urer og opp i åpent fjell landskap, løpingens lidenskap og lidelse

 

Løping i terrenget gir oss en unik mulighet til å gå helt i ett med naturen gjennom sin enkelhet som aktivitet, men hvordan skal vi best finne rytmen og roen? Hvordan skal vi finne flyten i terrenget, slik som Kilian Jornet?

Under har jeg satt opp åtte punkter som er mine tips til å komme i flytsonen i skog, mark og fjell.

eirik haugsnes
SKILØPING: – Det er behagelig å komme opp, få utsikt, gjerne ligge å kjenne litt på naturen. Heller det enn å rote rundt i skogen eller på en stadion, sier Eirik Haugsnes.

1. Når du løper i terrenget - tenk tid ikke avstand

Når du trener i terrenget anbefaler jeg at du heller bruker tid som et mål på treningen enn å telle antall kilometer. Det å telle kilometer er praktisk på vei og bane, men når vi løper i terrenget må vi tilpasse oss naturen, og i variert terreng er det umulig å spå hvor lang tid vi vil bruke på den neste kilometeren. Det å prøve å opprettholde en viss kilometer fart kan fort bli et voldsomt stressmoment som tar bort frihetsfølelsen.

2. Kort ned stegene i motbakkene

Når bakkene blir riktig bratte, prøver jeg alltid å korte ned steglengden, rette opp overkroppen og øke stegfrekvensen. Det er ofte mindre energikrevende enn lange steg, og når bakkene blir virkelig bratte eller veldig mange vil det etter hvert lønne seg å gå ved å bruke hender på knær.

3. Bruk armene aktivt

I nedoverbakker eller i veldig kupert og krevende terreng er det lurt å bruke armene til å hold balansen, siden løping i høy fart i kupert terreng krever mange raske retningsendringer og hyppig skifte av tyngdepunkt fra bein til bein. Da er det viktig å ikke la forfengelighet og sjenanse sette en begrensning, slipp deg løs. Aktiv armbruk gir langt bedre kontroll og raskere nedfart.

4. Tren opp styrke og balanse!

Siden løping i terrenget hele tiden vil bombardere kroppen vår med ulike utfordringer, er det viktig at vi har god kontroll på leddene våre.  Kne bør være over tå når vi løper nedover, og ankler må være sterke nok til å tåle skråløping og rullende steiner.

Et sterkt og stabilt mage-/ryggparti hjelper til å holde overkroppen i god posisjon uansett hvor du løper. Har vi ikke nok styrke og stabilitet over leddene, vil mye av kraften i løpesteget forsvinne og skaderisikoen vil øke. Dette kan forebygges med regelmessig gjennomføring av enkle styrkeøvelser for blant annet mage, rygg, knær og ankler.

hoved
LETT STIL: Fra Kråketinden på Andørja i Midt-Troms. Foto: Espen Andørja.

5. Bruk sko og tøy tilpasset terrengløping 

I dag finnes det et bredt utvalg av både stiløpesko for variert underlag, løpeklær og sekker tilpasset terrengløping. Dette kan være en sko med godt grep, klær som sitter tett og puster, samt sekk og drikkesystemer som lar deg ta med det som er nødvendig på lengre turer uten at det går på bekostning av løpsopplevelsen.

6. Sett deg små mål for hver treningstur

Selv om du bare løper for å koble av og finne roen, tror jeg det er lurt å ha et mål med økten for å finne fokus. Det trenger ikke nødvendigvis være at du skal forbedre en fysisk egenskap som spenst/styrke/terskel osv. Du kan ha mål å utvikle tekniske ferdigheter eller bare har som mål at i dag skal jeg løpe opp den bakken som møter meg halvveis i økta med lave skuldre, og jeg skal nyte utsikten til det fulle. Bevisstgjøring og det å kjenne at du er i nuet er meget viktig. Hvis du virkelig nyter aktiviteten du er i, så vil både framgang og økt glede komme som en følge av dette. Fjelløping Isfjorden Rundt

IMG_2097
SKO MED UTSIKT: Bruk skog som har godt grep. Foto: Privat.

7. Har du konkurransemål? Tren på det som venter deg

I forberedelser før konkurranser et er lett å tenke intervall, langtur, styrke og spenst etter faste treningsplaner. Det er selvfølgelig det viktigste for å oppnå god form, men dersom du tar deg tid til å analysere hva du virkelig bør trene på for å nå målene dine kan du få enda bedre resultat. Hvis målet ditt innebærer at du skal kunne løpe flere bratte nedoverbakker i løpet av en gitt strekning, må du øve på dette for å være virkelig godt forberedt.

Du må da oppsøke terreng i ditt nærmiljø som lar deg trene på akkurat dette. Det er ikke sikkert du finner bakker som er helt like, men det å tenke ut hvor det er best å trene på ferdighetene du trenger for å nå målet ditt er også utviklende og spennende i seg selv.

8. Vær på tur selv om du trener

Dette er mitt siste men kanskje viktigste punkt og noe jeg selv først har lært i senere år. Det å være ute i naturen gir ikke bare ren treningseffekt på hjertepumpe, muskler og lunger, det gir så uendelig mye mer;  frisk luft, mange syns- og hørselsinntrykk og ikke minst ro og avstand til det daglige som jobb og plikter.

Disse stundene må verdsettes og det er lov å stoppe opp under økta for å se seg rundt og lytte til omgivelsene. Plukk bær om du kommer over det og ta en liten omvei dersom du finner en ny og uutforsket sti.

zermatt
SLIPP DEG LØS: Glem hvordan du ser ut. I nedoverbakkene er det lurt å bruke armene for å holde balansen når farten er stor. Her fra Zermatt. Foto: Privat 

Fjelløping

• Felles for alle konkurransedisipliner i fjelløping (engelsk: Skyrunning) er at de involverer å løpe opp bratte fjellsider, langs fjelltopper - og ned igjen.

• Vertikal: Du skal besige 1000 høydemeter så fort som mulig.

• Sky: Løp på inntil 42 kilometer med minimum 2000 høydemeter i total stigning.

• Ultraløp: Løp som er 80 kilometer eller lenger.   

Publisert 11. april 2016 kl 13.18
Sist oppdatert 4. juni 2024 kl 07.00
annonse
Relaterte artikler
Test av Scott Supertrac Ultra RC
Test av Scott Supertrac Ultra RC

Test av Scott Supertrac Ultra RC

simen holvik badwater 135
Tips fra ultraløper Simen Holvik:

Simen Holvik om hvordan forberede seg til ultraløp

patagonia slope trail runner vest 2024
Test av Patagonia Slope Trail Runner

Lett løpevest fra Patagonia

vj ace dame
Test av vinterpiggsko

Vinterpiggsko med demping

emelie forsberg uu
Fjelløper Emelie Forsberg:

Om å ta leken på alvor

annonse
Ultraløperen Simen Holvik

– Jeg ville løpe fra døden

pytho 6 2023
Joggesko for sti/grus

 Test av Icebug Pytho 6 

Lokket til seg eliteløperne

Høstløping i Hemsedal

løping i fjellet
Stiløpeturer – turtips

Forslag til fjelløpeturer i Norge

jotunheimen trail run
Jotunheimen Trail Run

Nytt fjelløp i Jotunheimen

Inov-8 Trailfly Ultra G 280 test
Test av Inov8 Trailfly Ultra G 280

Inov-8 Trailfly Ultra G 280

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen