Som student i Sogndal er vi så heldige å ha tilgang til mange varierte naturområder innenfor relativt kort geografisk rekkevidde. På nordsiden av Sognefjorden som for eksempel Sogndalsdalen og Jostedalen blir vi ofte priset med mye snø på vinteren og fine skiforhold, mens på sørsiden av fjorden ved Lærdal er det langt mer nedbørsfattig.

For oss som ønsker å starte løpesesongen tidlig på våren og er glad i tørre stier er nettopp Lærdal en utmerket destinasjon for fjelløping. Her kommer et forslag hvor man begynner turen helt nede ved Sognefjorden og ender oppe på fjellviddene med fantastisk panoramautsikt og med selveste Hurrungane som blikkfang i det fjerne.

Dette er en tur som byr på stor variasjon, passe bratthet for å kunne holde en jevn jogg, og med muligheter for alternative varianter undervegs.

 

Utgangspunktet for turen er fergekaia på Fodnes. Her finnes det muligheter for å parkere, og hvis man kommer fra Sogndal er et tips å parkere bilen på Mannheller og stige ombord på ferga gratis. Fra fjæresteinene på Fodnes følger man en vei noen hundre meter i retning fyrtårnet før man dreier opp mot venstre. Langsmed ryggen mot Lisbethaugen går det en merket sti i tørr og fin furuskog.

Flere steder undervegs kan man ta avstikkere ut til høyre for å se den flotte utsikten over Lærdalsfjorden. Etter hvert dreier stien mot venstre og vekk fra ryggen og skrår seg opp mot den idylliske stølen Fagerset.

En passerer også noen bekker der man kan fylle på drikke. Ved Fagerset har man flere alternativer for veien videre. En mulighet er å springe ut i terrenget og opp på Vetlanosi, man kan fortsette på sti over mot Stødno ved Lærdalsøyri eller man kan ta turen opp på Bermålsnosi som byr på fantastisk utsikt i alle retninger.

Jeg har jogget en lengre rundtur via Bermålsnosi til Morki, Rundehaugen, Høganos, Berdalen og tilbake til Fodnes. Utrolig fint og variert løpeterreng i alt fra steinur til furuskog!

Bermålsnosi (1257 moh.)

Start: Fergekaia på Fodnes i Lærdal
Høyeste punkt: 957 moh
Distanse: 17 km
Høydemeter: 1260 
Tidsbruk: 4 timer
Sesong: juni-oktober