– De har brøytet brøytekantene. Det lover bra! 

Samboeren medgir at Tuddal denne helgen muligens ikke var et dumt forslag.

Det er fredag etter en lang arbeidsuke, barnet er plassert hos overlykkelige besteforeldre og det er bare kilometere igjen til målet. Det er uhorvelige mengder med snø, selv er jeg i hundre.

 

Vi kunne antakelig levd lykkelig resten av livet med å gå i akkurat de samme sporene ørtenogførti ganger hver vinter. Ingen skitur blir uansett helt lik, og det er noe veldig tilfredsstillende med å vite akkurat hvor det alltid er bra. 

Men under en fjelltur i Tuddalstraktene i høst skjedde det noe som stadig skjer meg om sommeren: Jeg begynner å forestille meg hvordan det kan være her om vinteren. Hvordan ville dette stedet sett ut i hvitt?

 

Tuddal ligger på en måte innerst i Telemark, i le for Gaustatoppen. Hvis ryktene stemmer, så pleier det å være skikkelig vinter her når det er vinter. 
Det skal vise seg å stemme, når vi ankommer Tuddal Høyfjellshotell

– Det har ikke vært så mye snø her siden 1986, forteller resepsjonisten. 

Neste morgen våkner vi opp til et Tuddal i strålende sol, og utenfor er det milevis med langrennsløyper. Det er bare å lange ut, etter en god frokost.

– Så enormt lett det er å gå på ski uten pulk, utbryter jeg.

Så lett det er med langrenn. Vi staker avgårde i akkurat tempoet vi vil. Hvorfor i all verden er det ikke flere her? 

Mer om langrenn

Skjermbilde 2015-11-27 kl. 13.15.02
Skjermbilde 2015-11-27 kl. 13.15.02

Med utgangspunkt i Tuddal Høyfjellshotell kan du gå oppover mot snaufjellet i retning Gaustatoppen, eller nedover i skogsterreng som i en sløyfe.

Slik sett er beliggenheten til hotellet god: Når det er mye vind på snaufjellet, kan du holde deg nede i det mer lune og lettkuperte skogsområdet. 

Der er det dessuten mange kroker som er som skapt for god påskestemning. Men hvor er alle sammen nå? De få vi møter nikker og smiler.

Noen er kledd i tights og idrettslagsdresser. Andre i fjellanorakk, en og annen i nikkers. Med hund. Uten hund.

Vi garanterer ikke at det blir likedan forhold i vinter. Man vet aldri helt med vinteren. Men husk på Tuddal. I tilfelle du skulle trenge det.

LES OGSÅ: Langrenn for de minste

LES OGSÅ: Langrenn på Hovden

Tuddal 

Tuddal er hytteområde for folk fra Østlandet og Sørlandet. Terrenget er lettkupert, ca. 850 meter over havet.

  • LØYPENETTET: Vinterstid finner du 70-80 kilometer sammenhengende løyper, som prepareres hver helg av Tuddal Løypelag. Løypene involverer både snaufjell og skog, velegnet for langrennsentusiaster i alle aldre. Det er tilknytning til løypenettet som Gaustablikk kjører opp når snøforholdene tillater det. Løypekart får du kjøpt i Tuddal.

  • RÅD: Tuddal Løypelag er opptatt av å tilby gode langrennsløyper, men er avhengig av brukerne av løypene for å opprettholde og utvikle tilbudet. Er du fornøyd med løypene, bidra økonomisk i spleiselaget til Tuddal Løypelag.

  • ANKOMST: Europaveg 134. Tuddal ligger 16 mil fra Oslo, drøyt to timer å kjøre. Vinterstid er dette eneste bilvei hit, siden veien fra Rjukan/ Gaustablikk er vinterstengt.

  • OVERNATTINGTuddal HøyfjellshotellHogstul hytter.

  • MER INFO: Turistinformasjonen i Tuddal: 915 87 291, Visit Tuddal