KLISTERFØRE: Vårskiturer innebærer også klisterføre, om du ikke sverger til fjellski med fell. Foto: Gunhild Soldal
Lesetid: 5 minutter
Våren har festet sitt grep og nå går vi mot lysere og varmere tider. I fjellet har gradestokken jobbet seg oppover og nå begynner tiden for skiturene med høy solfaktor, stilige solbriller og klister under skiene.
Mange synes balansen mellom god glid og godt feste på grovkornet snø er vanskelig. Felleski eller smørefrie fjellski løser mye av problemet, men det er ikke nødvendigvis så mye forarbeid som skal til. Litt prepping av skiene er dessuten godt vedlikehold av sålen.
Når det er grovkornet snø og varmt i lufta
På varme dager med forholdsvis fuktig, grovkornet snø kommer du veldig langt med en enkel tube universalklister.
Universalklisteret fungerer utmerket på gammel, grovkornet snø og dekker temperaturer både over og under 0 grader.
For å sikre et godt resultat smører du på klisteret (legg det på i romtemperatur, det vanskeligere å legge på kaldt klister) i et «fiskebenmønster» på skiene og bruker håndbaken til å dra det utover.
Guruwax er kjent som ekstra slitesterkt klister, som kan være en god investering på lengre turer hvor du må forvente at festesmurningen etter hvert vil slites av.
Har du felleski eller fjellski med integrert fell, er det løsninger som både gir ok feste og ok glid på slikt føre. Merker du at fellen klabber eller iser, finnes det impregneringsspray som kan brukes på fellen.
Når det er kaldt og tørr eller ny snø
Selv om det er godt og varmt rundt hytta eller parkeringsplassen når du starter, er det ikke sikkert at du møter på samme forholdene lenger innpå fjellet.
Temperaturen synker grovt regnet med 0,5 grader for hver hundrede høydemeter du beveger seg oppover.
Det betyr at selv om det er grovkornet snø på starten av turen, kan du vente tørrsnø høyere opp.
Tørrsnø og klister er en dårlig blanding, så derfor er det en god ide å ha med festevoks til å legge oppå. Du kommer langt med tre typer; har du en voks for temperaturer rundt null, en for et par minusgrader og en for plussgrader, er du som regel godt utstyrt.
Bruk en smørekloss/kork til å dra smøringen utover, legg helst minst 2-3 lag.
Dersom det har begynt å ise under skiene, er trikset å bruke korken til å gni et par ganger på klisteret før du legger på festevoksen eller tiner opp klisteret først med håndbaken.
Kjenn din smøresone
Både klister og festevoks skal kun smøres på i smøresonen på skiene. Hvor lang den er, varierer litt med tyngde på personen og spenn på skiene.
For å finne ut hvor smøresonen er på dine ski kan du bruke et papirark og et flatt sted. Stå med normalt trykk på begge skiene og før et ark fra hælen og fremover.
Det er er fint å være to personer for denne oppgaven, slik at du kan beholde jevnt tyngdepunkt på skiene når du står rett over over skiene. Det området arker beveger seg fritt er det området som ikke tar nedi når du glir på skiene, men får kontakt med snøen når du sparker i fra, altså smøresonen.
Vanligvis skal klisteret legges på i en litt kortere sone enn tørrvoksen, men bruker du fjellski er ikke det nødvendigvis så nøye.
Det kan være en god idé å ha med seg en klistertube til som er beregnet på litt varmere føre enn universalklisteret, særlig på dager når det er nattekaldt og sola tar godt utover dagen.
Legg gjerne klister på i flere lag og ha det kaldeste klisteret (universalklister) i bunn hvis du bruker begge tubene.
Klister på spray fungerer, men vi synes ikke den varer like lenge som tube-klisteret.
God glid på fjellski
Godt feste sparer deg for glipptak, men de fleste setter pris på god glid på flater og i nedoverbakkene.
På vårsnø holder det vanligvis lenge med en rimelig, myk glider (for eksempel CH 10 fra Swix). Ved kaldere forhold er lilla glider bedre egnet enn den gule.
Dersom du ikke vil bruke strykejern finnes flytende glider i form av spray eller skum.
Denne, i likhet med spray-klisteret, varer imidlertid ikke like lenge som glideren som er mer omstendelig å påføre og som krever smørejern eller et gammelt strykejern.
Glider varmes inn på glidsonene foran og bak på skien, pass på at du ikke glider i smøresonen der du skal ha tørrvoks eller klister.
Vær nøye med i sikle av glideren på skiene, og gå gjerne over med en børste.
Før du begynner med både glider og voks må du sørge for at gammel smøring er tatt bort og at sålen er ren. Til dette trenger du litt skirens og lofritt papir.
Det får du kjøpt i de aller fleste sportsbutikker eller du kan kjøpe tilsvarende produkter, som regel billigere, hos mange byggvarebutikker.
For at smøringen skal sitte bedre bør du også ta en liten runde med sandpapir (grovhet mellom 100 og 150) i smøresonen, før du begynner å legge på smøring.
Dette kalles rubbing og gjør at festesmøringen sitter bedre i sålen. Rubbingen må alltid foregå i fartsretningen, aldri på tvers, og sålen må alltid være helt ren før du begynner å dra papiret over skiene.
Oppskriften for god glid på vårsnø er dermed ikke spesielt vanskelig.
Barehusk at uansett hvor mye arbeid du legger ned i skipreppingen, er den beste smøringen av alle en appelsin eller en sjokoladebit.
Hva synes du om denne saken?
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.