«Gå gjerne til fots. Selv om det er brøyta vei rett ved siden av løypa, har du like stor rett til å være der som de med ski!»

For meg som enkel vestlending, er skigåing med joggepinner noe for spesielt interesserte. Der går man går rundt og rundt i ei to kilometers lang rundløype med enveiskjøring, og det er dessuten vann mellom båtene.

Annonse

 Jeg har dermed ikke lært kulturen som kreves for å ta seg fram i milevis med preparerte løyper i marka rundt hovedstaden.

Etter noen år med observasjon, har jeg heldigvis samlet meg enn kunnskapsbase.

Her er regler jeg observerer bli fulgt på nesten hver eneste tur jeg går: 

Markavettreglene:

1. Om noen går raskere enn deg, er de stressa, hensynsløse, midtlivskrise-birkebeinere i kondomdress. Øk farten når de kommer opp på sida, de må ikke tro at de er bedre enn deg!

2. Om noen går treigere enn deg, er de turister som ikke hører hjemme i løypa. Fortsett forbi i samme tempo uavhengig av trafikk imot, det er viktig å ikke tape sekunder!

3. Gå gjerne til fots. Selv om det er brøyta vei rett ved siden av løypa, har du like stor rett til å være der som de med ski!

4. Hvis du hører noen kommer bakfra, kan det være lurt å hoppe til siden i en brå bevegelse for å unngå uhell.

5. Skitur er en gøy og sosial aktivitet, der man kan sladre med venner og venninner. Gjerne fem i bredden.

6. Om du er ny på ski, finner du de beste forholdene mellom Sognsvann og Ullevålseter. Det samme gjelder om du øver inn en ny teknikk, som for eksempel skøyting.

7. Og dersom du da går mellom sporene, kan det være lurt å kontinuerlig kikke ned i bakken for å passe på at teknikken er korrekt.

8. Hvis du har en liten hund som kan ha vansker med å forflytte seg i skiløypa, er det også svært hundevennlig fra Sognsvann. Pass på at hunden går i bånd - på andre sida av løypa.

9. Om det kommer noen imot, er det ikke nødvendig å gå til høyre. Du har like stor rett til å gå opp som de har til å kjøre ned!

10. Og dersom du treffer på naboen i en sving etter en nedoverbakke, er det et passende sted å ta en pause og slå av en prat.

Kombiner gjerne alle disse punktene med din favorittmusikk på øret. God tur!