– Det er så fint her. Jeg mener dette er det flotteste området i hele Norge, sier Mariann Sæther.

­I årevis har hun reist verden rundt og padlet elver og stryk ingen har gjort før henne.

I 2015 ble hun verdensmester i brattpadling. Nå har hun etablert rafting-senteret RiverNorth på Trofors, et togstopp unna Mosjøen, sammen med sin lille familie.

– Det fantes ingen raftingsenter nord for Oppdal, så jeg tenkte at her kunne det passe bra, sier hun.

Strekningen fra Hattfjelldal til Trofors blir mest brukt til padling og rafting, selv om de øvre delene av vassdraget, kjent som Susna, er verdenskjent for sine spektakulære fosser og sklier for de mer øvete kajakkpadlerne.

Nylig var hun på det hun beskriver som en fantastisk, bortgjemt perle av en havpadletur på Helgelandskysten hvor nesten ingen padler, nemlig Vistenfjorden

STRØKENT: Mariann leder an ned Sæterelva, som strømmer inn i Lakselvvatnet fra Lomsdal-Visten.
STRØKENT: Mariann leder an ned Sæterelva, som strømmer inn i Lakselvvatnet fra Lomsdal-Visten.

Selv om Lofoten er verdensberømt for naturen, er ikke kystlinja lengre sør ikke mindre attraktiv. De fleste hurtigbåtene har egne kajakkfester, så det er ingen problem å feriere rundt med kajakk i skjærgård. 

– Ævær og Svinvær i Rødøy byr på et utall av små øyer og holmer å hoppe i mellom. Er du her i slutten av august, kan du som regel gå på molteslang på holmene. Dagen er lang under midnattssola og du kan få en fantastisk utsikt mot Svartisen. Du kan også padle over til idylliske Åmøya og Bolga, som begge ligger litt nord for utgangspunktet, er Mariann sine beste tips.

Hun gleder seg også over at overnattingstedet Laksfors Villa er gjenåpnet, som følge av at Vefsna er åpnet for fiske etter mange år med lakseparasitt.  

UTE-TV: Padleparadiset Helgeland

«Det fantes ingen raftingsenter nord for Oppdal, så jeg tenkte at her kunne det passe bra».
Mariann Sæther, elvepadler

HVITT VANN: Mariann Sæther slik vi er vant til å se henne.
HVITT VANN: Mariann Sæther slik vi er vant til å se henne.