EIGERØYA

Utenfor Egersund finner du Eigerøya. En tur rundt øya gjør seg fint som helgetur, men du er utsatt for storhavet på yttersiden. En tur innom Eigerøy fyr kan anbefales. På sydsiden av denne øya er det en fantastisk bukt for padlere. I tillegg er det en av de få buktene som ikke er nedbygget, og som fremdeles er tilgjengelig med telt. La oss håpe at denne bukta overlever utbyggingsspøkelset i mange, mange år fremover. (hovedbildet) 

Annonse

 • 8 padleturer i Dalane

ØSTRE HOLMEN, BAMBLE

ostreholmen

Denne øya er velkjent for båtfolket langs Bamblekysten. Mindre kjent er bukta på baksiden av øya. Her er det langgrunt og ikke mulig å komme inn med båt. Men, i kajakk sklir du inn til en liten gresslette under fine furuer. Her har du ly for nesten alle vindretninger, og det er toalett rett i nærheten. Denne perlen blir litt besøkt av padlere, men det er helt klart plass til flere.

 

SOKKEN, AUESØYA

Skjermbilde 2017-06-28 kl. 12.28.00

Mellom Lillesand og Grimstad finner du Auesøya. Øya er mest kjent for alle blomstene om våren (her er det dumpet mye ballastjord). Mot syd er det en lagune formet som en sokk, derav navnet. Her er det sandbunn og grunt. Langs sokken er det flere fine steder for telt, og undertegnede har sin favorittleir som han viste frem i programmet «Luksuscruise med havkajakk» på NRK i 2008. Her er det populært om sommeren, men en natt her kan virkelig anbefales!

KJEHOLMEN

Kjeholmen kopi

En kort padletur fra Lillesand sentrum ligger Kjeholmen. Den ligger ved siden av den mer kjente Skauerøya, og innenfor Saltholmen fyr. Her får du en egen sandstrand og en liten gresslette til teltet. Båter kan nok legge til på andre siden av denne lille holmen, men Skauerøya er mer populær blant for dem. En kveldstur rundt Skauerøya eller ut til fyret kan anbefales.

 

PORTØR

portor kopi

Portørlandet er viden kjent for sitt røffe farvann. Fra Portør mot sørvest kan du padle mellom et utall små holmer og gjennom trange kanaler med kajakk. Før Gjernes må du likevel forbi to små nes, så du er ikke helt innaskjærs helt til Risør. Likevel er dette en opplevelse: Padle rundt i smult farvann, og så høre storhavet slå der ute. Teltplasser er det dårlig med, selv om Kragerø Turistforening har en flott hytte ved Stangenes med stor gressplen. Her er det dessverre «Telting forbudt», men hvis du vil begå litt sivil ulydighet, så er vel dette en grei overtredelse.

LES OGSÅ: Sørlandet kaller – fine klatresteder i sør

Kjentmannen

Skjermbilde 2017-06-28 kl. 12.46.50

Lars Verket er lidenskapelig opptatt av friluftsliv. Gjerne i kajakk. I perioden 2006-2010 ga han ut boka 5 padleguider til Sør-Norge (www.padleguiden.no). I 2014 prøvde han å padle fra Tønsberg til Nidaros som landets første padle-pilegrim.

• Tanker fra havet