Oslos innbyggere elsker å fortelle om frilutfsmulighetene i og rundt Oslo, og alt som er tilgjengelig ved hjelp av t-banen. Men hva når du det er korona og vi oppfordres til å IKKE reise kollektivt med mindre vi må?

Hvor nødvendig fritidsreise anses en tur til Sognsvann, egentlig?  

Annonse

Hva når plutselig «alle» skal telte eller slå opp hengekøya si ved Grefsenkollen?

Hvor ble det av sjarmen ved Fagervann? 

Det er da du trenger tipsene, som vi har samlet nedenfor

Skiturer i marka  

skitur i marka
FØLG SKISPORET: Her fra Spålen, nærmere bestemt Tvetjernshøgda forrige uke. Foto: Henrik Alpers   

Det er typisk Oslo-folk å trekke fram marka som en av de absolutt største fordelene med byen, uansett årstid. 

Når det er snø i Oslo, er det ofte flotte langrennsforhold i hovedstaden, uansett hvor lenge du vil og kan være ute.

Kjør på ski 

wyller skikjøring i oslo
SLUSJ: Fra Wyllerløypa uka før påske. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

Oslo mangler snødekte fjellsider innenfor kommunegrensen. Men selv om det er snøfritt på Grünerløkka, er det godt med snø igjen i skisentrene. Både Grefsenkleiva, Tryvann og Wyller holder åpent. Her vil du være omgitt av andre entusiaster som koser seg på slalåmski, telemark eller brett. Her er det også tilrettelagt motbakke-trasé om du vil forberede deg til toppturer utover våren

Spise ute 

omelett på tur
VARM LUNSJ: Når vårsola skinner, er det fristende å bare være ute hele dagen. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

En god dag starter gjerne med en god frokost, gjerne egg. Men noen ganger kan egg være like aktuelle til lunsj eller som turmat

I pandemi-påska pakket vi med med primus, stekepanna og eggerøre på flaske og overlot til barna å finne et sted hvor det kunne passe å spise og kose oss. Det oppdraget klarte barna med glans.  

Sykkeltur  på bare veier

fornebulandet-nansenparken-oslo
FORNEBULANDET: Her var det flyplass i gamle dager. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

Oslo har satset mye på tilrettelegging for syklister de siste årene, både for å møte utfordringer med bilkøer, dårlig luftkvalitet og befolkningsvekst. 

Selv om både Amsterdam og København ranker høyere, så har Oslo rykket opp fra 19. til 7. plass på Copenhagen Index på få år og fått status som «raising star» blant verdens mest sykkelvennlige byer – foran både Barcelona og Paris.

Vi har forlengst bevist at selv transportsykler kan benyttes til overnattingsturer, en type sykkel du ofte ser i bygatene, men sjeldnere på grusveiene innover marka.

Akkurat nå slår vi gjerne et slag for å sykle ut til Fornebulandet.

Ok, litt «asfaltjungel på veien», men det gjør det jo enda artigere å komme frem! 

Opplev Oslo fra en helt annen kant 

gaupekollen foto erlend sande
MARIDALSALPENE: Oslo sett fra Gaupekollen. Foto: Erlend Sande

Hvis du heller vil gå, og allerede helst i marka, så går det an å droppe å gå i skiløypa akkurat nå, selv om det er din vante tur-rutine. Det er vårstemning i gatene, og spennende omveier kan egne seg bedre enn skogsbilveier som er tilrettelagt for milslukere. Kanskje er det å se hjembyen fra en litt annen kant akkurat den kontrasten du trenger?  

Påskeløp med naboene 

løpetur
FARTSLEK: Løping ute kan gjøres alene og sammen med andre. Foto: Kristoffer H. KIppernes

Selv om vi verken kan oppfordre til påskerenn eller sosiale sammenkomster, så kan et uhøytidelig påskeløp være et realiserbart prosjekt med kohorten? Eller du kan løpe deg en tur i ditt eget tempo. Hvis det er folksomt langs løpetraseen din, kan det være lurt å ta hensyn til og velge et tidspunkt hvor det ikke er er mindre trafikk. Kanskje vanker det premie?  

 

Padling i Oslofjorden 

kajakk padling sørenga oslo
OSLOFJORDEN, BABY: Forfriskende padletur i urbane omgivelser. Foto: Marius Dalseg Sætre

Oslofjorden er en perle om våren, og med en kajakk eller et SUP-brett er det ikke vanskelig å overholde smittevernkravene. For mange er tiden for å sjøsette kajakken nå, før båtsesongen tiltar og det blir mer travelt på sjøen.

Hvis kajakken din ligger i naustet et annet sted eller du mangler egen farkost, så holder Friluftshuset på Sørenga SUP- og kajakkutleien åpen 10-16 på hverdager og 10-14 på helligdager. Utleie forutsetter at du har våttkort.  Husk at det kan være minst like kaldt på sjøen som på fjellet, og at påsketur med kajakk krever at du kan egenredning.

  

De gjeldene anbefalingene for påskeferien 2021

oppdatert 25.03.21

 • Hold deg hjemme hvis du ikke er frisk, og test deg så snart som mulig hvis du tror du er smittet med covid-19. 

Sosialt 

 • Hold to meters avstand til andre, både innendørs og utendørs. 

 • Du bør begrense sosiale kontakter mest mulig. 

 • Du bør unngå besøk av mer enn 2 personer i eget hjem. Dersom hjemkommunen din anbefaler å unngå besøk, bør du følge dette rådet, enten du er hjemme, på hytta eller annet sted. 

 • Hvis du kommer fra et område med høyt smittenivå og strenge lokale tiltak frarådes overnattingsbesøk i påsken. Barn og unge under 20 år og aleneboende kan likevel ha overnattingsbesøk av 1-2 faste venner. 

 • Velg helst utendørsaktiviteter. Unngå å oppsøke steder der mange er samlet, og der det ikke er lett å holde avstand. 

Reiser 

 • Reiser utenlands frarådes, med mindre de er strengt nødvendige. Unngå unødvendige reiser i Norge. 

 • Reise til (egen/lånt/leid) fritidseiendom kan likevel gjennomføres dersom du er særlig påpasselig med smittevern underveis og på feriestedet. Reis da med husstanden din, gjør helst innkjøpene før avreise og hold avstand til andre. 

 • Bruk munnbind i butikker 

 • Kun én i familien handler 

 • Handle på tidspunkter da ikke alle andre handler 

 • Det er viktig å undersøke hvilke tiltak som gjelder i kommunen man oppholder seg i, for eksempel via kommunenes nettsider eller helsenorge.no. 

 • Hvis du reiser til en kommune med mindre strenge tiltak enn hjemkommunen din, bør du som hovedregel følge anbefalingene som gjelder hjemme. 

 • Hvis du er i karantene, eller venter på testsvar, bør du ikke dra på påskeferie, heller ikke til egen hytte. 

 • Er du på hytta og blir syk, bør du reise hjem. Hvis du blir ringt opp og satt i karantene, bør du dra hjem. 

 • Du kan reise på hotell innenlands, men hold avstand til andre gjester, og begrens opphold i fellesarealene. Hvis du kommer fra et område med høyt smittenivå og strenge lokale tiltak, bør du ikke reise på hotell eller liknende overnattingssted der mange samles. 

 • Det anbefales ikke å gå fra hytte til hytte, siden dette innebærer betydelig økt risiko for smittespredning. 

 • Dersom ubetjente turisthytter skal benyttes, bør det være mulig å reservere på forhånd, slik at ikke flere husstander/reisefølger er der samtidig. 

 • Dersom turisthytter ligger vanskelig tilgjengelig, og behov for helsehjelp og mulighet for karantene/testing kan medføre utfordringer for lokale helsemyndigheter, bør det lokalt vurderes om slike hytter bør anbefales stengt. 

 • Ved strengt nødvendige utenlandsreiser (for eksempel barn som skal besøke foreldre i annet land), er det svært viktig å være forsiktig på reisen og å overholde karantenebestemmelsene og krav om testing når man kommer tilbake.  

 • Reiselivsaktører bør vurdere å begrense tilgang til fellesarealer, for å redusere smitterisikoen og gjøre det lettere å overholde smittevernanbefalingene. 

 

Kilde: helsenorge.no