Hyttene i Oslomarka

Rundt hele hovedstaden ligger koier, stuer og hytter med overnattingsmuligheter. Kristin Fredheim i Turistforeningen deler gjerne sine hyttefavoritter.

Sist oppdatert: 6. mars 2017 kl 08.57
HYTTEKOS: Hovdehytta i Vestmarka gir deg både koselig innestemning, og byr også på fantastisk utsikt. Foto: Bjørn Dyhre
HYTTE PÅ OSLO VEST: Hovdehytta i Vestmarka gir deg både koselig innestemning, og byr også på fantastisk utsikt. Foto: Bjørn Dyhre
Lesetid: 5 minutter

Kristin Fredheim har vært inspektør på DNTs hytter i Oslomarka i flere år og er med jevne mellomrom innom alle hyttene. 

– Det er jo utrolig enkelt og ikke minst kort vei for oslofolket å komme seg ut i marka!

Kristin Fredheim har tidligere hatt ansvaret for Turistforeningen sine hytter i Oslomarka, og kan ikke få fullrost nok det hyttetilbudet som finnes i kort avstand fra hovedstaden.

Skjermbilde 2014-10-13 kl. 12.05.33
Skjermbilde 2014-10-13 kl. 12.05.33

Lillomarka, Nordmarka, Kjekstadmarka, Vestmarka, og alle de andre «markene» utgjør til sammen den store Oslomarka.

I tillegg til at det finnes en rekke private overnattingsmuligheter, har DNT 24 hytter rundt Oslo. 

DNT har et bookingsystem hvor du kan se om det er ledig plass, og booke så mange overnattingsplasser du trenger. Hyttene er utstyrt som ubetjente hytter, det vil si at du må ha med mat og sovepose eller sengetøy.

Hyttene i Oslomarka drives på dugnad av rundt 50 frivillige. Det betyr at du må vaske og ordne etter at du har vært på hytta, det er ingen som kommer å ordner etter deg, forteller Fredheim.

Hyttene er tilgjengelige for alle DNT-medlemmer, og har èn i følget DNT-nøkkel kan også ikke-medlemmer benytte hyttene.

Høysesongen er i september-oktober og februar-mars.

– Hyttene er stadig mer brukt gjennom hele åre og du bør være tidlig ute for å sikre deg plass. Spesielt i forkant av høysesongen bør du bestille i god tid, forteller Fredheim.

Hun understreker likevel at det også kommer avbestillinger, og om du er fleksibel og kan dra i ukedagene, er det vesentlig mindre trykk.

Tømtehytta og Katnosdammen er hyttene med mest besøk, mens Myrseter og Råbjørnhytta er hyttene du med størst sannsynlighet får ha for deg selv.

Kristin sine 3 favoritter:

Hovdehytta i Vestmarka

Hovdehytta i Vestmarka i Asker har en helt fantastisk utsikt, og en unik beliggenhet. Her kan du oppleve å være over skyene, mens du ser ned på de andre som ligger i tåkedalen.

Du ser langt utover Oslofjorden enda du er høyt oppe i marka. Hovdehytta er også den hytta i Oslomarka med videst utsikt, der du kan se fem ulike fylker.

Jeg syns den ligger i et av de fineste områdene i Vestmarka. Under andre verdenskrig var den tilholdssted for hjemmefronten. Hytta ble åpnet for overnatting noen få år tilbake, og den har ny og nydelig interiør og bra farger.

Det er plass til åtte stykker, tre på hemsen og fem på et soverom nede. Det er en populær familiehytte, der de gjeveste plassene er på hemsen. For å komme deg hit kan du gå inn de to kilometerne fra Solli, der det er en stor parkeringsplass.

Alternativt kan du reise kollektivt med buss og gå fra Semsvannet, som er en litt lenger tur. Fra Hovedhytta er det god forbindelse sørover, og det er derfor en fin tur å gå videre til Småvannsbu i Kjekstadmarka.

Dette er en tur på rundt åtte kilometer. Derfra kan du gå videre en kortere tur til Heggedal og ta toget hjem.

Alternativt kan du snu ruta, da får du den korteste etappen første dag, og lengste turen siste dagen.  

Skjermbilde 2014-10-13 kl. 11.45.06
Skjermbilde 2014-10-13 kl. 11.45.06

Råbjørnhytta på Romeriksåsen 

Dette er en skjult skatt. Romeriksåsen er lite brukt, men lett tilgjengelig for oslofolket. Hytta ligger ved vannet Råbjørn, nordøst i Romeriksåsene.

På sommeren er det båt du kan bruke, og det er en nydelig solnedgang som går rett over vannet og inn på hytta.

Hytta er ei koselig lafta tømmerhytta, med 10 sengeplasser. Vinterstid er hytta nær et stort løypenett. Sjonken er populært utfartssted og hytta er nært knytta opp til skiløypene herfra.

I området ligger det fire hytter på rad og rekke, så det egner seg fint å gå fra hytte til hytte. Du kan for eksempel ta bussen til Bruvoll, gå et par kilometer på ski til Snellingen først, eller du kan gå direkte til Råbjørnhytta, sju kilometer fra Snellingen.

Derfra kan du gå videre 14 kilometer til Bekkestua, og til slutt 10 kilometer videre til Spikertjernhytta. RV 4 går rett ved, og her kan du enkelt komme deg til både buss og tog.

Kjører du bil tar du av Åsveien mot Sjonken, og etter bomkassa tar du første vei til høyre, forbi Melbysætra til veien er brøytet. Derfra er det omtrent fem kilometer å gå.

Sinnerdammen i Nordmarka 

Denne hytta ligger i Katnosa-Spålen naturreservat, langt nord i marka og med nesten urørt natur på alle kanter. Her får du virkelig opplevelsen av å ha naturen og urskogen rundt deg.

Den ligger også nær Pershusfjellet, og samler du på topper ligger den i nærheten av alle de høyeste toppene i Nordmarka.

Hytta har fire sengeplasser og kan være litt kald på vinteren, så det lønner seg å ha med en god sovepose.

Det er fordi den har en stor og flott peis, som også gjør den veldig koselig.

Du kommer deg til Sinnerdammen fra Mylla, der det er 22 kilometer på ski fra Grua.

Nærmeste med buss er fra Stigsrud i Ringsaker, eller stoppet som heter Toso. Kjører du bil kan du parkere ved Tverrsøstallen eller Jonsetangen, derfra er det 6 kilometer preparert skiløype inn til hytta.

Vil du gå videre, kan du for eksempel gå til Katnosdammen som er den mest populære hytta til DNT i Oslo. 

LILLE TØMTEHYTTA: Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Les også
Publisert 20. oktober 2014 kl 10.39
Sist oppdatert 6. mars 2017 kl 08.57
annonse
Relaterte artikler
annonse
FLYTTBAR BINDING fra Salomon
Rottefella-seier i Lagmannsretten

Rottefella-seier i Lagmannsretten

madshus race pro
Prisgunstig felleski

Test av Madshus Race Pro Skin

madshus redline
Blant årets beste felleski

Test av Madshus Redline Skin

fischer twin skin carbon pro
Test av Fischer Twin Skin Carbon Pro

Test av Fischer Twin Skin Carbon Pro

test av felleski
Test av Salomon S/max 22/23

Test av Salomon S/Max eSkin 22/23

test av rossignol X-ium skate
Test av Rossignol X-ium Skate 22/23

Test av Rossignol X-ium Skate

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen