Høyt i Hurrungane

Nesten 150 år etter at Hurrungane ble valfartsmål for de første fjellklatrerne i Norge, fortsetter fjellene lengst vest i Jotunheimen å bergta nye turfolk. Og du trenger slett ikke være fjellklatrer for å nyte tindene i Hurrungane.

Sist oppdatert: 28. juli 2014 kl 12.23
På fjelltur i Hurrungane med topper dekket av litt snø
FJELLTUR I HURRUNGANE: Hurrungane ligger vest i Jotunheimen, kjent for en rekke majestetiske fjell som er oppnåelige for ivrige fjellfolk. Du drar kanskje kjensel på Skagastølstindane? Foto: Matti Bernitz
Lesetid: 3 minutter

«Det er vel ikke mer enn en times gange opp dit», spør folk gjerne når de peker opp mot Dyrhaugstind i Hurrungane.

– Sannheten er at de fleste bruker seks timer tur-retur, forteller Laila Hjellvoll på Turtagrø Hotel.

Fjellene i Hurrungane er bratte. Tindene er lengre unna enn de ser ut. Men hotellsjefen understreker at det langt fra bare er de sprekeste og mest ekstreme som kan ha glede av turer i dette fjellområdet. 

– Det er mulig å gjøre alt her. Det går an å rusle langs elven, legge seg i lyngen og bare se opp på fjellene. I tillegg til de høyeste toppene finnes det mange lett tilgjengelige turmål, sier hun. 

Selv rusler hun opp på Vardenosi, rett bak hotellet, når hun har et par timer fri fra gjester og gjøremål. Derfra ser hun mange av de karakteristiske eggene og ryggene. Hvert år prøver hun også å få gått en tur som hun aldri har gått før.

– I Hurrungane må folk pakke sekken fornuftig. Du trenger ull og vindklær oppe i høyden. Det er mange som har startet fra Turtagrø i shorts og snudd en time oppe i fjellet. Dette er ikke Oslomarka, sier Laila Hjellvoll.

«Det er mulig å gjøre alt her. Det går an å rusle langs elven, legge seg i lyngen og bare se opp på fjellene».
Laila Hjellvoll, hotellsjef på Turtagrø

Ikke-klatrere som vil prøve seg på de mest krevende toppene i Hurrungane kan gå med guide fra Norgesguidene og Bre og Fjell. På en travel sommer kan de ta med seg 100-150 personer opp på Store Skagastølstind (2405 moh.), Norges tredje høyeste fjell. Selv om klatringen ikke er så vanskelig, er det en lang og krevende tur som ikke alle klarer på første forsøk.

Les også: Tidenes tindemaraton

– Folk som ikke er vant til å klyve burde heller starte med traversen fra Lauvnostind til Store Soleibotntind eller toppen av Store Austanbotntind. Det er litt kortere turer, sier Jostein Aasen i Norgesguidene.

Den erfarne guiden anbefaler å ta turen i Hurrungane tidlig på sommeren, dersom du har mulighet. Der Jotunheimen møter Vestlandet er det mye vær. Det kan komme snøfall som stopper de mest ambisiøse toppturene selv midt på sommeren.

Vil du gå flere dager i fjellet kan du gå videre fra Turtagrø og Hurrungane. Til Skogadalsbøen lengre øst kan du komme via Keisarpasset eller Bandet innerst i Skagadalen. I vest kan du gå til Nørdstedalsseter i Breheimen.

Publisert 28. juli 2014 kl 12.23
Sist oppdatert 28. juli 2014 kl 12.23
annonse
Relaterte artikler
kvitingskjølen turguide med hund om høsten
Turtips i Øst-Jotunheimen

Turguide til Kvitingskjølen

utladalen jotunheimen
Fjellvandring i Jotunheimen

Vandring i Utladalen

Vettisfossen jotunheimen utladalen
Vettisfossen i Utladalen - Turguide

Turguide til Vettisfossen i Utladalen

fjellturer i jotunheimen
Toppturer i Jotunheimen

Toppturer i Jotunheimen

annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen