Vift flagget til fjells

Hva med nasjonalromantisk stiløping, randonee-festival eller skitog på 17. mai?

Sist oppdatert 11. mai 2016 kl 14.20
17. MAI TIL FJELLS:  God stemning under Folven randonee festival på 17. mai. Foto: Kristin Telle
17. MAI TIL FJELLS: God stemning under Folven randonee festival på 17. mai. Foto: Kristin Telle

Vil du vekk fra by og mas – og lengter til fjells på 17. mai? Her har du en god oversikt over alternative feiringer, selvfølgelig utendørs og med god utsikt. I listen nedenfor finner du alt fra nasjonalromantisk stiløping, randonee-festival til 17. mai-skitog til Galdhøpiggen.

Noen av arrangementene er allerede fullbooket, men da vet du hvilke datoer du skal krysse av i 2017.

17 mai ski
BUNAD: Har du kjørt på ski i bunad før? Det kan du gjøre under Folven Randonee Festival 13. - 17. mai. Foto: Kristin Telle.

Nedenfor ser du samme setersjente rocke bunaden på ski. Filmen ble laget av Tommy Aslaksen i mars.

Norges høyeste 17. mai-fest på Galdhøpiggen 

Fra pinsehelga og frem til 17. mai inviterer Juvasshytta til en aktiv feiring. Her kan du være med på for eksempel Galdhøpiggen Rundt eller en luftig og eksponert tur til Skardstind - en tur med både klatring og rapellering. 

På 17. mai blir det felles tur til Galdhøpiggen. Alt du trenger er å møte opp, det er ingen deltakeravgift eller påmelding. Det er heller ingen spesielle krav til skiutstyr, men vanlige fjellski er meste brukt. På Juvasshytta blir det servert buffet fra kl. 14.00. Les mer om feiring på Juvasshytta her.

 skitog galdhøpiggen
SKITOG: Her ser du 17.mai-skitoget fra et tidligere år på vei opp til Galdhøpiggen. Foto: Silje Stee Vole.

LES OGSÅ: Skitur til Norges tak 

Skitog på Finse

Hva med å gå i 17.mai-skitog på Hardangerjøkulen? Med flagget på sekken går en samlet flokk opp på vakre jøkulen. Fra toppen kan man enten skli ned samme vei eller gå helt over og rundt, ca 25 km – veivalget avhenger av været og 17. mai-stemning. Etter endt tur blir det buffet på Finsehytta.

– 17. mai må oppleves på Finse. En helt spesiell stemning brer seg i dette lille samfunnet som vekkes til livet av ivrige ski-entusiaster. En god blanding av mennesker i bunader, sportsklær og flagg brer seg gjennom det flotte landskapet i dét en stor samlet gruppe beveger seg mot Jøkulen.

Fra pinsehelga av kan man være med på tur hver dag på Finse. Blant annet en dagstur til spektakulære Kyrkjedøri. Les mer om pinsehelg og 17. mai på Finse her.

Se video fra feiring på Finse her:

Topptur-feiring på Turtagrø

Det blir topptur med guide fra pinsehelga – til og med 17. mai på Turtagrø. Fjellførere fra Norgesguidene er tilgjengelige for påmeldinger til skiturer seinest kvelden før. Turene her er populære og påmelding gjelder etter førstemann-til-mølla prinsippet.

Turene går blant annet  til klassikerne i Hurrungane, som: Store Ringstind, Fanaraaken, Nordre Skagastølstind, Lauvnostind, Store Soleiebotntind m.fl. På nasjonaldagen serveres det festfrokost fra kl 07.30 til 11 i spisesalen. Les mer om topptur-feiring på Turtagrø her.

REAL FEIRING: Det blir  toppturer med guide fra pinsehelga og tilogmed 17. mai på Turtagrø. Foto: Martin I. Dalen
REAL FEIRING: Det blir toppturer med guide fra pinsehelga og tilogmed 17. mai på Turtagrø. Foto: Martin I. Dalen

High Camp på Turtagrø er akkurat ferdig - og ble en suksess. Se bildene her.

17. mai på Skuta i Bærumsmarka

Hva med å feire nasjonaldagen i Bærumsmarka? Bærum Turlag arrangerer tur til Skuta, et flott utsiktspunkt.

Skutehøgda var trolig en av Bærums bygdeborger i folkevandringstiden rundt år 400-600.

Ta med: Flagg. Mat og drikke etter eget ønske. Sitteunderlag. Les mer om feiringen her.

Festivalfeiring på Stryn

Denne helga arrangeres Folven randonee festival (14. - 17. mai) som dessverre ble fullbooket tidlig i mars. Men dette kan jo være en god anledning å kryssa av datoen i kalenderen for 2017 – allerede nå. Her samles ski- og brettfolk til en lavterskel skisamling, med skredkurs, brattkjøringskurs og guida turer med erfarne fjellfolk! Basen er legendariske Folven Camping.

Det blir også overnattingstur til Skålatårnet 16 - 17. mai. PS: Her trenger du vintersovepose, for det kan fort bli -15 på natta. Les mer om festivalen her.

IMG_6441
IMG_6441

LUFTIG: God 17-mai stemning under Folven randonee festival. Foto: Tommy Aslaksen.

17. mai
GOD STIL: Det er viktig å være riktig antrukket selvom 17. mai feires ute. Foto: Kristin Telle

17. mai på Gaustadtoppen

Telemark Turistforening har 17. mai-skitog til Gaustatoppen med markering av nasjonaldagen på toppen. Sanger som «Ja, vi elsker dette landet» og «Hvor hen du går i li og fjell» blir kanskje mest meningsfulle når de ljomer ut fra denne mektige naturstoltheten som Gaustatoppen er. På Gastadtoppen.no skriver de:

– Skyfri, vårblå himmel og en svak bris fra sør. Slik ønsker vi oss 17. mai på Gaustatoppen i år. Turleder og Gaustatoppen-ekspert, Jon Ingebretsen, leder an i skitoget til toppen.

Startstedet for skistoget er ved Stavsro, klokken 10.00. Mer info finner du her.

Sjekk forholdene i sommerskisenterne: En god vinter i fjor har gitt sommerskisentrene et perfekt utgangspunkt

Gaustatoppen-er-godt-i-gang_crop_1120
GAUSTATOPPEN: Det er nok litt mer vår og sol her på 17. mai - men dette gir en god pekepinn på den fantastiske utsikten man har i vente. Foto: Lars Thomas Nordby

Gira på en spennende topptur i sommer? Bratt og luftig klyvetur
LES OGSÅ: Har du merket bildet ditt med #liveterbestute i helgen?

Tog og tale på Haukeliseter

På Haukeliseter Fjellhytte blir det heising av flagget klokken 08.00. Videre går turen opp bakken i retning av Vesle Nupen – men ikke helt opp i år. På turen blir det markering med 17. mai-tale. De som vil kan fortsette helt opp til Vesle Nupen. Tilbake på Haukeliseter blir det 17.mai-konkurranser for barna, og fra klokken 18 blir det servert kortreist mat fra grillen - blant annet Ånstad lam, ytrefilet av eplegris eller grillpølser fra Hovden.

Fredrik Haaverstad, arrangements- og markedsansvarlig, kan tipse om flotte forhold for toppturer her oppe rundt 17. mai og ut i juni. Mer info om feiringen på Haukeliseter finner du her.

DSC_0044
HAUKELISETER: Frister det å ta turen vekk fra by og støy på 17. mai? Da kan en feiring på Haukeliseter være et godt alternativ. Foto: Haukeliseter
Klar-til-avmarsj
17. MAI: Klar for tur til Vesle Nupen. Foto: Haukeliseter

God feiring til fjells! Hipp hipp... HURRA!

Publisert 11. mai 2016 kl 14.20
Sist oppdatert 11. mai 2016 kl 14.20
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen