Breitind på Senja – bratt og luftig klyvetur

Breitind er det høyeste fjellet på Senja, og det er fullt mulig å komme seg på toppen.

Sist oppdatert: 7. mai 2016 kl 13.06
Breitind på Senja
FLOTT FJELTUR: Breitind på Senja. Foto: Otto Teksum Lund
Lesetid: 3 minutter

Dette er et utdrag fra den nylig lanserte turboken «Norges beste kremtopper», skrevet av Inger Lise Innerdal og Otto Teksum Lund.

Senja må bare oppleves! Det er rett og slett vanskelig å forklare hvor eventyrlig denne perlen av en øy er. Senja ligger i Troms fylke og er Norges nest største øy etter Hinnøya i Nordland (utenom Svalbard). På Senja er det drøyt 8000 innbyggere fordelt på kommunene Berg, Torsken, Tranøy og deler av Lenvik.

Silsand er det største tettstedet og ligger på innsiden av øya kun noen steinkast unna Finnsnes på fastlandet. Gryllefjord i Torsken er Senjas største fiskevær, med fergeforbindelse til Andøya i Vesterålen om sommeren. Fergerute går det også fra Botnhamn på Nord-Senja til Brennsholmen på Kvaløya med veiforbindelse videre til Sommarøy og Tromsø.

Senja blir ofte kalt «et Norge i miniatyr» på grunn av sitt mangfold og varierte natur. Yttersiden preges av dramatiske fjell, vakre fjorder og kritthvite sandstrender. Utenfor kysten ligger storhavet med noen av verdens beste fiskefelt. På øyas innside er landskapet betydelig roligere med fruktbar jord, bølgende åsrygger og bjørkeskog.

Sør på Senja ligger Ånderdalen nasjonalpark, som ble opprettet i 1970 og utvidet i 1975 og 2004. Her finnes kvasse fjell, elver, innsjøer, myrvidder og urørt urskog. Noen av de eldste kjempefuruene er over 500 år gamle.

breitind
GLADE: En fornøyd gjeng på Sensjas høyeste fjell. Foto: Otto Teksum Lund.

Vi var på Breidtinden første gang i 2008 i et ufyselig vær. Regn og tåke ga ikke den helt store opplevelsen, og derfor bestemte vi oss for å komme tilbake til denne vakre tinden. I august 2015 ble det ny tur med Paal André og Cathrine, som var lokket ned fra Longyearbyen av en god værmelding på yr.no. Vi kjørte fra Tromsø til Brensholmen og tok sommerfergen over Malangsfjorden til Botnhamn. Derfra gikk bilturen videre forbi Mefjordbotn gjennom Breidtindtunnelen til parkeringsplassen ved Svarthola.

Stien opp til Svartholvatnet på 203 moh. starter på oversiden av veien. Vi fortsatte opp lia sør for Breidtindvatnet (474 moh.), hvor et parti med modne multer ble spart til tilbaketuren. Ved Breidtindvatnet fikk vi øye på tre personer som holdt på å krysse en godt synlig steinur et par hundre meter lenger oppe i lia. Dermed fikk vi los opp gressbakken mellom Nordre Breidtinden (984 moh.) og Søndre Breidtinden (1017 moh.). I den bratte fjellsiden kunne vi følge tråkket over smale og utsatte berghyller til et lite skråplatå på cirka 800 moh. Her kom det heldigvis en liten bris som kjølte oss ned i den steikende sola.

«I den bratte fjellsiden kunne vi følge tråkket over smale og utsatte berghyller til et lite skråplatå på cirka 800 moh.»

Etter litt drikke startet neste etappe med spennende og utsatt klyving opp den kvasse sørvestryggen, langs en rute som var delvis rødmerket. På vei opp møtte vi to unge damer fra Rogaland som allerede hadde innkassert toppen og var på vei ned for å avkjøle seg i Svartholvatnet. Underveis nådde vi igjen et dansk par, som ikke var særlig skvetne der de lå foran oss i løypa.

breidtind
LUFTIG: Breidtinden byr på flere luftig partier. Foto: Otto Teksum Lund

Endelig, etter sju år nådde vi på nytt toppen som vi hadde snakket så uendelig mye om, og denne gangen i strålende vær.

Utsikten var formidabel mot taggete fjellrekker og turkisfarget hav.

Spesielt flott var det å se tinderekken på den langstrakte halvøya mellom Mefjorden og Øyfjorden nord for Breidtinden.

I 2008 hadde vi to meter sikt på Breidtinden, så den utsikten vi fikk nå, tok nesten pusten fra oss.

Turfakta: Breitinden 

  • Sted: Berg og Lenvik kommuner i Troms

  • Høyde: 1017 moh.

  • Primærfaktor: 1017 m

  • Utgangspunkt: Svarthola 20 moh.

  • Lengde: 8,8 km tur-retur

  • Tid: 4,5 time tur-retur

  • Stigning: 1036 høydemeter

  • Vanskelighetsgrad: Rød

  • GPS-koordinater: 33w 604 020 7 706 993

  • Kartblad: 171 Finnsnes

Norges beste kremtopper

Norges-beste-kremtopper1

Toppturer er populært som aldri før, og i denne boken serveres en blanding av godbiter fra hele landet. Forfatterne av boka er toppturspesialistene Inger Lise Innerdal og Otto Teksum Lund. De har vært på over 2000 fjelltopper i Norge, og har her samlet kremen av alle sine turer. Turforslagene har god spredning både geografisk og i ferdighetsnivå, og alle toppene kan nås med vanlig turutstyr. Les mer om boka mer: Gyldendahl.no/Norges-beste-kremtopper.

Publisert 7. mai 2016 kl 13.06
Sist oppdatert 7. mai 2016 kl 13.06
annonse
Relaterte artikler
annonse
kyststien
Kyststien – turtips

Kystvandring langs Oslofjorden

Vandring i Patagonia

Eventyrlige Patagonia

Elv ned fra hardangervidda
Et lite stykke Hardangervidda

Et lite stykke Hardangervidde

storesåta bergen
Bergen har mer enn sju fjell

Fjellturer i Norges nest største by

Heidalsmuen i Rondane
Fjellturer i Gudbrandsdalen

Turguide til Heidalsmuen

Fjelturer på Norefjell turforslag tips
Turtips til Norefjell

Fjellturer på Norefjell

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen