Skitur til Norges tak

Du har kanskje vært på Galdhøpiggen, men har du kjørt ned fra Norges høyeste fjell på ski?

Sist oppdatert: 25. februar 2014 kl 01.12
NAVNET LYVER: Turen til Galdhøpiggen fra Juvasshytta går over Styggebreen. Foto: Trygve Sunde Kolderup
NAVNET LYVER: Turen til Galdhøpiggen fra Juvasshytta går over Styggebreen. Foto: Trygve Sunde Kolderup
Lesetid: 3 minutter

Galdhøpiggen er en topp for de aller fleste. Om vinteren har fjellet både turalternativer for dem som søker lange nedkjøringer med korte motbakker, og for dem som foretrekker kjappe nedkjøringer med lange oppstigninger.

De fleste som går til Galdhøpiggen om vinteren, velger å gå fra Spiterstulen. Bilveien inn til overnattingshytta i Visdalen er vanligvis brøytet fra midten av februar. Fra hytta tar turen opp de drøyt 1300 høydemeterne omtrent fem timer.
Og nedkjøringen? Hver vår, under det tradisjonsrike Galdhøpiggrennet, gjør de raskeste unna nedturen på mindre enn fire minutter. Synes du tidsbruken virker idiotisk? Heldigvis finnes det alternativer.

Veien opp til Juvasshytta brøytes vanligvis en gang utpå våren, når sommerskianlegget ved foten av Galdhøpiggen snurrer i gang heisen.
Da kan en stor del av motbakkene opp til den 2469 meter høye toppen gjøres unna med bil, og med to biler og litt organisering trenger ikke forholdet mellom oppturen og nedkjøringen bli like skjevt som det er under Galdhøpiggrennet.

Fra Juvasshytta (1841 moh.) går turen forbi sommerskisenteret og opp til Styggbreen. På breen går ruta i en slak bue mot høyre og inn på den markerte ryggen under selve Galdhøpiggen. Her går du med eller uten ski opp til serveringshytta oppe på toppen. Når du skal ned, har du flere alternativer, men den flotteste nedfarten ender opp ved Elveseter i Bøverdalen, drøyt 1000 høydemeter lavere enn der du satte fra deg bilen! Etter å ha kjørt ned ryggen fra Galdhøpiggen er det mulig å kjøre ned Porten, en bratt renne mellom Galdhøpiggen og nabotoppen Veslepiggen (2369 moh.).

Etter å ha tatt deg ned den smale, vestvendte renna, kommer du ut oppå Storjuvbreen. Herfra følger du høyrekanten av breen nedover, og snøforholdene avgjør hvor langt ned det er mulig å stå på ski. Nedkjøringen til det blå, oppsprukne brefallet og mot den grønne Bøverdalen er svært variert og vakker. Hold dere på østsiden av elva etter breen, og etter et stykke kommer dere inn på en kjerrevei som er enkel å følge ned til Elveseter, der dere på forhånd har satt fra dere en bil. 

Selv om det er litt styr å kjøre opp igjen til Juvasshytta for å hente bilen dere parkerte noen timer tidligere, er dette definitivt en tur som gir mindre slit og melkesyre for hver sving enn det ville gjort hvis dere skulle startet og sluttet på Spiterstulen.
Og det er sannsynligvis en av veldig få toppturer på ski der nedkjøringen tar omtrent like lang tid som oppstigningen.

Rundturen fra Juvasshytta til Galdhøpiggen, gjennom Porten og ned Storjuvbreen, er stedvis bratt. Både oppstigningen på Styggbreen og nedkjøringen på Storjuvbreen går på breer som kan ha sprekker. Breutstyr er derfor nødvendig. Lei guide dersom du ikke har nødvendige ferdigheter og likevel vil ha en trygg tur! 

Trygve Sunde Kolderup

10-50-52_200px

Trygve Sunde Kolderup er daglig leder i Hvitserk, arrangør av ekspedisjoner og eventyrreiser og har tidligere vært redaktør I UTE. Artikkelen om vintertur til Galdhøpiggen er hentet fra boka Norske Perler, som er gitt ut av Fri Flyt AS. Boka finnes også i engelsk versjon med tittelen Norway Naturally

NorskePerler_web
Publisert 24. februar 2014 kl 13.38
Sist oppdatert 25. februar 2014 kl 01.12
annonse
Relaterte artikler
TOPPTUR I STRYN: Med gondolen Loen Skylift kommer du deg lynraskt opp til vårsnøen, som gradvis forsvinner i lavlandet. Foto: Bård Basberg
Toppturer i Nordfjord

Toppturer i Stryn

silvretta skiferie
Toppturer i Alpene

Alpenes beste toppturer

synshorn topptur
Sikkerhet i vinterfjellet

Slik bruker du KAST-systemet

toppturer i tromsø. Foto: Kristoffer Kippernes
Bynære skiturer i Tromsø

Trygge toppturer i Troms

ryssdalsnebba ski
Toppturer på Nordmøre

Langt opp = langt ned

Topptur til Urdshovd

Av på første stopp

UPÅKLAGELIG: En krevende, men fantastisk tur. hele veien er det havutsikt og flotte naturopplevelser, mange høydemeter, spennende passasjer og nydelig nedkjøringer. Foto: Mikal Nerberg.
Fleredagers skitur i Lyngen

Lyngen på langs

annonse
toppturutstyr for nybegynnere
Rando for nybegynnere

Tips til ski for topptur

trening topptur
Fjellførerens treningstips for rando-turer

Fjellførerens treningstips for vinterens rando-turer

hans inge klette
Rando-konkurransens ABC

Slik er en rando-konkurranse

Levandehornet sett fra sørøst. Foto: Håvard Myklebust. / Trygge toppturer.
Turbeskrivelse – skitur

Turbeskrivelse Levandehornet

jørgen aamot toppturskolen
Typiske faretegn på snøskred

Lær deg å gjenkjenne skredfare

trekkbag haul bag dry bag ekspedisjon antarktis
Et alternativ til pulk

Alternativ til pulk på vintertur

Arva Axio skredsøker
Test av skredsøkere

Test av Arva Axio

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen