– Ha deg vekk

Hva gjør du hvis du møter en bjørn i villmarka? Trikset til Eirik Tørre Skjevdal fungerte i hvert fall, da han møtte på en bjørnemor med unge på sin store langtur i USA.

Sist oppdatert: 10. januar 2024 kl 16.11
Lesetid: 4 minutter

På tur i villmarka i USA bør du vite hva du skal gjøre i møte med bjørn.

Den legendariske bjørnevideoen med Lars Monsen som først roper «Bort, vekk med deg» før han slår over til engelsk «get away», har over 101.000 visninger på Youtube.

Det kan synes som at trøndervarianten av «ha deg vekk» eller «ha det bra» også har en avskrekkende effekt på bjørn.

Iallfall klarte Eirik Skjevdal å holde ei svartbjørnbinne og barnet på avstand, da de møttes på stien i  Besverhead Wilderness, et villmarksområde i grensa mellom Idaho og Montana i Nord-Amerika. Utrolig nok klarte han å beholde roen og filmet det nære dyremøtet.

Om han hadde med et bilde tå'n Ivers, er ikke kjent.

– Jeg sang Rosenborg-sanger. Vet ikke hvor det kom fra, men det var det som instinktivt kom ut av munnen da jeg skulle gjøre meg synlig for bjørnen, forteller Skjevdal.

Les også
eirik skjevdal
KOR HAINN KOM FRA PÅ JORD: Eirik Skjevesland måtte mestre både det ene og andre på langturen fra Canada til Mexico sist sommer.

Lite respekt for mennesker

Å møte på grizzlybjørn er den store skrekken for vandrere og campere i nasjonalparkene.

Samtidig som Skjevdal var på sin store tur sommeren 2023, ble en amerikansk kvinne drept av grizzly. Selv fikk han vite om den tragiske hendelsen via bekymringsmeldinger hjemmefra, som hadde lest om episoden i norske aviser. Familien visste at han var i området.

– Mens de letet etter den aggressive bjørnen, vurderte å stenge av området. Derfor var jeg en stund usikker på om jeg måtte avbryte turen. Kvinnen som ble angrepet gjorde visstnok noe som man ikke bør gjøre i møte med bjørn, sier Skjevdal, uten at han kjenner til detaljene.

Han var opptatt av å ikke ha mat eller søppel utenfor teltet, samtidig som han hadde bjørnespray lett tilgjengelig.

– Jeg var aldri redd, men skeptisk blir man jo når man hører lyder av grizzly om natta.

I videoen er det en svartbjørn, og ikke en grizzlybjørnen vi ser.

– Jeg turte å ta opp kameraet da jeg så at det var svartbjørn. Hadde det vært grizzly hadde jeg ikke turt. Det ble en spennende situasjon da binna og bjørnungen gikk hver sin vei, og hun begynte å rope etter ungen, forteller Skjevdal.

svartbjørn idaho
TETT PÅ: Svartbjørn i Idaho. Foto: Privat

Svartbjørn foretrekker mat med mye protein og fett, og det hender at de oppsøker campingplasser og turister etter mat. Det har blitt et problem i visse områder at svartbjørner har mistet sin naturlige respekt for mennesker.

Skjevdal gjorde som han har lært å gjøre i møte med bjørn: Å rope, lage støy og gjøre seg tydelig overfor dyret. I tillegg til å ha bjørnespray parat.

Amerikansk svartbjørn er den mest tallrike av alle bjørnearter, og finnes opp mot tregrensa i Canada og ned til Mexixo. Skjevdal møtte på fem bjørner i California på sin forrige tur også, men følte seg aldri truet. Det er selvsagt lettet når de store bamsene trekker unna.

– Det var en spennende situasjon. Det kan sies.

møte med isbjørn
Les også

Bjørner oppfører seg forskjellig

Grizzly er store og aggressive bjørner. De blir ansett som livsfarlige for mennesker. De kan bli opptil 300 kilo tunge og løpe 50 km i timen. Du bør opptre rolig og med respekt i møte med grizzly. Det finnes også råd om å spille død/ligge stille. Mennesker har blitt drept likevel i slike forsøk. Grizzlybjørn er en innlandsbjørn som er mest utbredt i nasjonalparkene i Nord-Amerika.

Svartbjørn kan angripe uten nærmere varsel, fordi den gjerne ser på mennesker som et bytte. For et menneske er det lett å la seg forvirre av den avslappende og slepende holdningen hos svartbjørn, men angrep kan skje lynraskt. Svarbjørnbinner har ikke samme tendens til å angripe hvis en ikke kommer mellom henne og ungen.

Brunbjørn har ofte angrepet etter at den har gitt en rekke advarsler, selv om binner kan angripe momentant om man kommer mellom henne og eventuelle unger. Hvis en irritert bjørn kommet mot deg, kan du gjøre deg stor med å holde hendene over hodet og opp i luften, mens du trekker deg tilbake.

Isbjørn har naturlig habitat på Svalbard. Siden 1971 har 5 personer mistet livet i møtet med isbjørn. På grunn av isbjørnfaren på Svalbard skal alle som beveger seg i utmark ha midler til skremming og jaging av isbjørn. Isbjørnen er fredet.

Antall registrerte brunbjørn i Norge

bjørn i norge
BESTANDEN ØKER: I Norge er bjørneangrep på mennesker sjelden. Den norske bjørnebestanden befinner seg i grensetraktene mellom Norge og Sverige og Russland. Graf: Norsk institutt for bioøkonomi
telt test lett billig sommertelt best i test
Les også
Publisert 10. januar 2024 kl 12.46
Sist oppdatert 10. januar 2024 kl 16.11
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen