VINTERDRØM: Kanskje var det her drømmen om Sydpolen ble til? Foto: Privat
Lesetid: 8 minutter
Gina Johansen (33) kommer fra et lite tettsted kaldt Färgelanda, i Sverige, og har i store deler av livet ikke hatt et forhold til friluftsliv. Etter sine åtte år i Australia ridende på hest- kombinert med terrengløping og sykling, bestemte hun seg for å reise til Finnmark. Der la hun rett ut på en 1000 km lang vinterekspedisjon, uten praktisk erfaring.
Dette er nå seks år siden, og i løpet av årene har både erfaringene og interessen hatt en eksponentiell vekst. For to år siden kom drømmen om å nå Sydpolen, og det på rekordfart. Ekspedisjonen er i full planlegging, og startskuddet går i 2025. Les om den hardbarka 33-åringen og om det neste store målet.
– Jeg flyttet til Honningsvåg for rundt seks år siden. Før jeg flyttet hit hadde jeg ingen bakgrunn fra friluftsliv, innleder hun.
Helt fremmed var det riktignok ikke, for Gina har både drevet med terrengløp, sykling og galoppriding.
– Jeg har alltid vært glad i å bruke kroppen, og i 2016 syklet jeg østkysten av Australia. Alle disse kilometerne på sykkelsetet fikk meg over på tanken og ideen om å gå på ski fra Nordkapp og nedover Sverige.
Som sagt så gjort. Ekspedisjonen startet i 2018, hvor hun i 60 dager og 1000 km, gikk alene på ski over Finnmarksvidda og nedover nabolandet, uten erfaring fra vinterfriluftsliv.
Hun hadde aldri hatt ski på beina eller erfaring fra telting om vinteren.
– Hvordan blir en slik drøm til for noen som ikke har hatt et forhold til friluftsliv?
– Jeg var klar for et nytt eventyr, og hadde blitt inspirert av andre på Instagram, som hadde vært på ekspedisjoner med ski og pulk, som virket forlokkende.
I tiden hun bodde i Australia fikk hun flere ganger spørsmål om urbefolkningen i Sverige, noe som den gang var helt fremmed for henne. Dette ble hun også nysgjerrig på.
– Jeg hadde lyst å møte urbefolkningen ute i deres riktige elementer.
Det siste halvåret hennes i Australia før ekspedisjonen, dedikerte hun til å sette seg inn i all teori om temaet vinterfriluftsliv.
– Jeg leste og prøvde å lære meg så mye som mulig, men fikk naturligvis ikke satt det i praksis før jeg var i gang med langturen fra Nordkapp.
Utfordringene sto i kø, med temperaturer langt under 30 minusgrader. I tillegg måtte hun håndtere dårlig vær og fikk for alvor satt teorien i praksis.
– Hvordan var overgangen fra varmen til ekstremkulda?
– Det var kaldt, men jeg var veldig mentalt forberedt på at turen kom til å bli tøff. Jeg forventet at det skulle være kaldt, tungt, mørkt og skummelt. Så når jeg var der kom ingenting som en overraskelse, forklarer hun.
De drøye 60 dagene på ski med pulk gikk overraskende bra, men hun er likevel klar i talen:
– Det er absolutt ikke for alle, og man skal ha respekt for vær og vind. Jeg ville ikke pushet noen til å legge ut på en slik tur uten erfaring.
Og Finnmark leverte varene, for Gina ble værende i Honningsvåg etter turen, og har vært der siden. Dette skulle vise seg å være grobunn for større drømmer.
– Hvordan ble drømmen til om å skulle nå Sydpolen?
– Det er et par år siden jeg fikk ideen. Sydpolen i seg selv er veldig spesiell, og har et landskap som ser veldig likt ut. Jeg har stor sans for å reise til nye steder, og spesielt til steder der ikke mange andre har vært.
Hun legger til at det ligger mer bak enn bare naturen og stedet.
– Jeg er veldig nysgjerrig på den mentale delen av en slik ekspedisjon. Det å være alene over så lang tid, og hvordan jeg takler å være i en slik situasjon.
Det er ingen hvilken som helst ekspedisjon- hun skal gjøre forsøket på å sette ny fartsrekord for damer. Målet slik situasjonen er per i dag, er å bruke 30 dager. Dette vil da være en dag raskere enn rekorden nå.
– Det krever mye planlegging, spesielt på utstyrsvalget. Jeg er helt avhengig av å ha en så lett pulk som mulig, men det må fortsatt være forsvarlig. Normalt har man 100-120 kg i pulken, men målet mitt er å komme ned på under 65 kg.
– Hvordan skal du klare å halvere vekta i pulken?
– Det ligger mye vekt i valg av mat, men også telt. Jeg er i diskusjon om jeg trenger et ekstremtelt eller klarer meg med et 3-sesongstelt. Det er ganske jevn og fin vind på Sydpolen, og man får ikke disse kastevindene og orkanene under sommerhalvåret.
Desember betyr full sommer på Sydpolen, men ikke la deg lure av den grunn: Det er så langt unna du kommer fra varme, med gjennomsnitt på rundt 30 minusgrader. Likevel er det midnattssol, som sørger for at det er lyst døgnet rundt, som kan ha sine praktiske fordeler.
– Hvorfor har du lyst å gå solo?
– Først har det med rekordforsøket å gjøre – da må jeg gå alene. Så er det jo igjen den mentale delen med å være på et slikt sted helt alene. Man har ikke internett og møter ingen andre mennesker. Det trigger meg også i forhold til det å utfordre meg selv.
– Hvor lang blir ekspedisjonen?
– Det blir 1130 km, så det tilsvarer halve Norge på langs i distanse. I snitt må jeg forflytte meg rundt 4 mil om dagen, fordelt på 12-13 timers dager.
– Hvordan forbereder man seg til et slikt prosjekt?
– Det er mye som må gjøres klart. Utstyrslisten blir man aldri helt ferdig med, spesielt når det er et rekordforsøk. Så er maten underveis veldig viktig. Jeg må tenke nøye gjennom sammensetningen av næringsinnhold og slikt. Naturligvis er det også viktig med trening. Jeg løper mye og bruker det som grunntreningen, så venter jeg med den spesifikke dekktreningen når starten nærmer seg.
Ingen gratis-tur
Den tyngste delen er imidlertid finansieringen av slik ekspedisjon.
I utgangspunktet planla Gina å starte turen i 2024, men har sett seg nødt til å utsette til 2025 for å få nok midler og ikke gå på en smell med å gape over for mye på samme tid.
– Sydpolen koster mye penger. Det ligger på 1,2 millioner kroner, så det er ikke gjort over natta. Innflygingen er den største kostnaden, i tillegg er det kostbare forsikrings- og sikkerhetskrav for å gjennomføre en slik ekspedisjon.
– Hva er motivasjonen?
– Jeg har veldig lyst å pushe meg selv både fysisk og mentalt, og en slik ekspedisjon er etter mitt syn en perfekt måte å gjøre nettopp det på.
– Hva ser du mest fram til?
– Jeg ser mest fram til å få skiene på beina og starte. Så er jeg veldig nysgjerrig på følelsen det er å nå målet; det tror jeg blir en sterk opplevelse. Jeg kommer til å oppleve tunge situasjoner, bli lei og da kommer gjerne spørsmålet om hvorfor jeg gjør dette.
Gina virker å ha en sterk mentalitet, og har tidligere bevist for seg selv at hun evner å få til prosjekter som de færreste ville begitt seg ut på.
– Hvordan tror du at du takler de dårlige dagene underveis?
– Det handler om perspektivet man har. På de vanskelige dagene kan høydepunktet være å lage seg mat, få slått opp telt og legge seg i soveposen. Det vil bli store svingninger på en så lang tur. Den ene dagen lurer man på hva man holder på med, mens den andre føler man seg veldig heldig som får gjøre det.
– Hvorfor mener du det er viktig å ha drømmer og mål?
Det er veldig viktig. Det gir et driv og en ekstra mening i livet. Du har noe du jobber for, og du føler virkelig på mestring når man klarer å stå i det.
– Hvordan har du klart å gå for drømmen?
– Det er viktig å ha 100 prosent troen på seg selv og det du skal gjøre. Hvis du har den minste tvil, blir det raskt et håndbrekk. En annen ting er å skrive ned drømmen og målet, for å påminne seg selv. Man bør heller ikke være redd for å kontakte andre som har gjort noe lignende som du selv har en drøm om, og ikke være redd for å feile, avslutter hun.
Markus har hatt friluftsliv som interesse hele livet, og er spesielt opptatt av jakt og fiske. Han har vært mye i fjellet og har per i dag sin lengste sammenhengende tur på 43 dager. Har du en sak du tror Markus kan være interessert i? Send han gjerne en e-post:
Caroline Côté startet 2023 med å sette ny fartsrekord over Sydpolen solo og uten etterforsyninger. Hun knuser den gamle rekorden på kvinnesiden med fem dager.
Det er sommer og høytid for å fiske. Vi røper de beste fisketipsene, og tar deg gjennom de viktigste punktene slik at du lykkes med din neste fisketur.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.