Mellom disse parallelle historiene ligger godt over 100 år med kvinnelige pionerer i steinrøysa med følgende fellestrekk: Alle har de skrevet klatrehistorie – men knapt noen av dem har skrevet om sine bragder. Heldigvis finnes menn til dette formålet. Med praktboka «Pionerer» har klatrer og forfatter Arne Larsen ettertrykkelig rettet opp i historiske kjønnsforskjeller, med en herlig medrivende tour de force i rissene etter foregangskvinner iført sele og tau. «Kvinnenes klatrehistorie fra dametinder til K2» byr på et (for denne leser) forbløffende stort utvalg pionerer.

På suverent vis har de latt snevre menn som denne fra en av DNTs årbøker gjøre seg selv til evig latter: «Lad – uden avindsyke – herrene beholde tindebestigernes triumfer». Gjennom dypdykk i historiske arkiver lykkes Larsen med å løfte Therese Bertheau og hennes samtidige tindebestigersker til nye høyder. Samtidig gis nålevende fjellkvinner fortjent og fascinerende honnør i ord og bilder.

Annonse

I det forfatteren runder av sin svimlende gjenoppdagelsesferd i vertikalt nybrottsarbeid gjennom tre århundrer, føles det herlig rettferdig å vite at Cecilie Skog i nåtid på TV-skjermen med største selvfølge tauer med seg en jamrende Truls Svendsen til topps på Aconcagua. Så får det heller være at det høyeste fjellet utenfor Himalaya risikerer å bli redusert til «mannetopp».

Bokanmeldelse:

  • Pionerer – kvinnenes klatrehistorie fra dametinder til K2
  • Forfatter: Arne Larsen
  • Fri Flyt forlag