«Livet er å leve ut lidenskapen» skriver skyrunner Kilian Jornet – i hyllest til kompisen som nettopp falt i døden. Der har du essensen i «Summits of my Life» – og i livet til en av de mest bemerkelsesverdige fjellgeitene verden har sett. Spanske Jornet, nå bosatt i Romsdalen, er av typen som tar med seg 40 centiliter drikkevann til toppturen over Mont Blanc og ned igjen. 

Sine første 4000-meterstopper besteg Jornet som femåring. 25 år gammel hadde han ikke flere ultraløp igjen å vinne. Så den katalanske fjærvekteren løftet blikket og lista – til rekordforsøk på de seks ikoniske storfjellene som utgjør «Summits of my Life». Resultatet er ei bok du får akutt åndenød av. I et vanvittig tempo, med nær null utstyr og uten annen assistanse enn dronen som har tatt bokas svimlende bilder, utøver Jornet toppidrett av en annen verden. Fortalt med Jornets egne ord, i en språkdrakt like svulstig som forfatteren er radmager, tas leseren med på en hesblesende joggetur over taket på fire verdensdeler. Hadde tempoet vær lavere ville leseren ventelig slått klisjéalarm, men i følge med Jornet har vi vanlige dødelige selvsagt vår fulle hyre med å henge på. iLes portrettintervjuet med Kliian Jornet hjemme i Måndalen.

Annonse

Selve turbeskrivelsene er ført i et teknisk språk så spekket med stedsnavn at detaljerte ekspedisjonskart og digital støttelitteratur vil være å foretrekke. I boka finner du også Killians manifestSom turinspirasjon på speed funker likevel «Summits of my Life» forbløffende bra, selv for en søvndeprimert småbarnsfar. Selv om effekten ikke er fullt så ekstrem som to solobestigninger uten oksygen på Mount Everest i løpet av ei uke hadde på Kilian Jornet, som skriver: Dette har gitt meg nye perspektiver for fremtiden, det åpner for en hel ny verden av muligheter. 

  

Bokanmeldelse 

  • Summits of my Life 

  • Forfatter: Kilian Jornet

  • Fri Flyt Forlag