/ Bøker

Summits of my life – Kilian Jornet

Fjelløper og rando-stjernen Kilian Jornet, ekstremsportutøvernes egen ekstremsportutøver sprenger alle grenser – og gjør selv lesestunden til ekstremsport i sin bok Summits of my life.

Sist oppdatert: 16. desember 2018 kl 23.56
kilian jornet summits of my life
TOPPSTØTEREN: I denne boka får vi et innblikk i Kilian Jornet sitt største prosjekt hittil.
Lesetid: 2 minutter

«Livet er å leve ut lidenskapen» skriver skyrunner Kilian Jornet – i hyllest til kompisen som nettopp falt i døden. Der har du essensen i «Summits of my Life» – og i livet til en av de mest bemerkelsesverdige fjellgeitene verden har sett. Spanske Jornet, nå bosatt i Romsdalen, er av typen som tar med seg 40 centiliter drikkevann til toppturen over Mont Blanc og ned igjen. 

Sine første 4000-meterstopper besteg Jornet som femåring. 25 år gammel hadde han ikke flere ultraløp igjen å vinne. Så den katalanske fjærvekteren løftet blikket og lista – til rekordforsøk på de seks ikoniske storfjellene som utgjør «Summits of my Life». Resultatet er ei bok du får akutt åndenød av. I et vanvittig tempo, med nær null utstyr og uten annen assistanse enn dronen som har tatt bokas svimlende bilder, utøver Jornet toppidrett av en annen verden. Fortalt med Jornets egne ord, i en språkdrakt like svulstig som forfatteren er radmager, tas leseren med på en hesblesende joggetur over taket på fire verdensdeler. Hadde tempoet vær lavere ville leseren ventelig slått klisjéalarm, men i følge med Jornet har vi vanlige dødelige selvsagt vår fulle hyre med å henge på. iLes portrettintervjuet med Kliian Jornet hjemme i Måndalen.

Selve turbeskrivelsene er ført i et teknisk språk så spekket med stedsnavn at detaljerte ekspedisjonskart og digital støttelitteratur vil være å foretrekke. I boka finner du også Killians manifestSom turinspirasjon på speed funker likevel «Summits of my Life» forbløffende bra, selv for en søvndeprimert småbarnsfar. Selv om effekten ikke er fullt så ekstrem som to solobestigninger uten oksygen på Mount Everest i løpet av ei uke hadde på Kilian Jornet, som skriver: Dette har gitt meg nye perspektiver for fremtiden, det åpner for en hel ny verden av muligheter. 

  

Bokanmeldelse 

  • Summits of my Life 

  • Forfatter: Kilian Jornet

  • Fri Flyt Forlag

Publisert 16. desember 2018 kl 23.56
Sist oppdatert 16. desember 2018 kl 23.56
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen