/ Bøker

Klatret Storen i skjørt

Ny bok om tindestigersken Therese Bertheau: Tenkte det ville være en skjønn død å falle ned fra Heftyes renne.

Sist oppdatert: 15. september 2016 kl 07.30
Foto: Line Hårklau
Foto: Line Hårklau
Lesetid: 3 minutter

Therese Bertheau er kanskje best kjent som den første kvinnen til å bestige Store Skagastølstind. Men hun levde også i en tid hvor kvinner fikk nye rettigheter og muligheter i samfunnet. Forfatter Anne-Mette Vibe har skrevet biografien om tindebestigersken og lærerinden, som i likhet med andre kvinner i sin samtid klatret i lange skjørt og små hatter.

Hvorfor bør vi bli bedre kjent med Therese Bertheau?

– Therese Bertheau er en sentral person i klatrehistorien. Hun står omtalt mange steder så vi vet fra før av mye om klatreturene hennes, men man har visst veldig lite om privatlivet: oppveksten, utdanningen og læreryrket, og hvilke strømninger som var i tiden og som også påvirket henne. Hun var jo født på en tid da norske kvinner kunne nyte godt av kvinnefrigjøringen og likestillingen som gjorde viktige fremskritt i mange tiår. 

Hvor startet bokprosjektet?

­– Jeg hadde skrevet mange artikler til tidsskrifter, og hadde lyst til å lage noe mer omfattende. Valget falt på en biografi. Valget falt videre på Therese Bertheau, fordi jeg hadde vært fascinert av henne helt siden jeg begynte å gå fjellturer som helt ung. Jeg hørte og leste stadig om henne rundt i fjellheimen. Hun har alltid vært en slags gallionsfigur i historien om kvinnelige klatrere i Norge. Skal man skrive en biografi, som er omfattende arbeid, bør det være om en person man har dyp interesse for, mener jeg.

Dukket det opp noen overraskelser underveis?

– Jeg vet ikke om jeg skal kalle det overraskelser, men noen momenter peker seg ut. Jeg har ikke funnet et ord om at hun hadde noe kjærlighetsliv. Hun bodde sammen med søsteren mesteparten av livet etter at moren døde. Hun var også en veldig skrivende person. Hun skrev lange artikler om skolen, og hun oversatte bøker. Hun var jo språklærer i engelsk, fransk og sannsynligvis tysk. Hun blir stadig omtalt som lærerinne med en undertone av "bare" lærerinne, men jeg oppdaget etterhvert at hun hadde den høyeste utdanningen kvinner i Norge kunne ha den gangen. Stortingspresident Hambro forteller i sin bok Ungdom at han engang var på store Skagastølstind sammen med henne. På veien ned ville Therese plutselig kaste seg ut, for det ville være hennes siste tur og en skjønn død å falle ned fra Heftyes renne. Vet ikke om historien er helt sann, men sånn står den iallfall beskrevet og viser et overraskende trekk. 

LES UTDRAG FRA BOKA: Lange skjørt med bukser under

Les også: 10 steder du bør klatre i sommer

Les også: Ny sjef i Varingskollen

Les også: Nyheter og artikler om klatring

Anne-Mette Vibe

Forfatter Anne-Mette VIbe. Foto: Line Hårklau

Anne-Mette Vibe er seniorrådgiver ved Universitetsbiblioteket i Oslo. Hun har tidligere gitt ut: Myten om den dårlige mor - "Forlate ditt hjem, din mann og dine barn!" og Norske tårer og russisk svette: idrettskvinnenes kamper på 60- og 70-tallet. Nå er hun aktuell med biografien om Therese Bertheau - Tindebestigerske og Lærerinde. Kjøp boka her

Publisert 15. september 2016 kl 07.30
Sist oppdatert 15. september 2016 kl 07.30
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen