Bokformatet er nytt, men tone og tema i «Gutten og fjellet» er høyst gjenkjennelig for lesere som har latt seg begeistre og smerte av nettmagasinet Harvests favorittsyssel:

Smått mollstemt kretsing rundt temaet «urban småbarnsfar ønsker seg og sine et liv tettere på naturen».

Annonse

Forfatter Torbjørn Ekelund – en av grunnleggerne av Harvest – tar her affære i trykket format.

I hælene på sin sju år gamle sønn begir forfatteren seg ut på tredagers topptur til Styggemannen i Skrim.

Norges minste sammenhengende fjellområde skal vise seg å bære på en annen historie også – det tragiske dødsfallet til seksåringen Hans Torske som gikk seg vill og omkom i Skrim på slutten av 1800-tallet.

Med sobert språk og kløktig dramaturgi vever Ekelund sammen tragedien fra den gang da, og den mer trivielle fjellturen hans egen sønn er på nå.

Ekelund tar seg god tid til å fundere og dosere – både underveis på turen og i boka – som dermed på et vis svarer til undertittelen «en oppdagelsesreise i norsk natur».

Likevel sitter denne leseren igjen med en bestemt følelse av at «Gutten og fjellet» ikke først og fremst handler om verken norsk natur eller smågutters tilnærming til den – men om en snart middelaldrende manns akademiske sverming for sin egen oppvekst tett på naturen.

En oppvekst han selv som førstegenerasjons bymann ikke kan (eller vil?) gi sine egne barn.

Det perspektivet åpner for en vel så interessant leseropplevelse, som gutteturen gjennom et middels uinteressant fjellområde. 

Bokanmeldelse

Skjermbilde 2017-08-28 kl. 23.39.21

«Gutten og Fjellet»
Forfatter: Torbjørn Ekelund
Forlag: CappelenDamm