/ Bøker

Eventyrsamleren Aleksander Gamme

Aleksander Gamme er innstilt på mer hjemmetid heretter. Men har du en pakkeliste for småbarnsfamilie på rundtur, blir han mer enn glad.

Sist oppdatert: 14. mai 2015 kl 09.35
Det er kontrastene som trigger turlysten hos Aleksander Gamme. Her som guide og stilikon for ny fjellmote på Aconcagua. Foto: Atle Granheim
Det er kontrastene som trigger turlysten hos Aleksander Gamme. Her som guide og stilikon for ny fjellmote på Aconcagua. Foto: Atle Granheim
Lesetid: 3 minutter

12 EVENTYR OG ET SPØKELSE

Skjermbilde 2015-05-13 kl. 14.51.32

Denne boka er samling med noen av Aleksander Gamme (38) sine favorittturer til nå. Fra første gang han forvillet seg ut i ødemarka, 50 dager med ski og pulk gjennom Finnmark og Troms, til verdens lengste skitur i Antarktis, tur retur Sydpolen alene. Les om da han var cowboy på Dovrefjell, gjengitt med tillatelse fra CappelenDamm.  

Et slags samlete verker allerede?! Forklar. 

– Å gi ut «samlealbum» er et sikkert tegn på at en aldrende eventyrer med et desperat behov om ikke å bli glemt, har passert toppen. Neida, det er ikke så ille. Det er veldig artig å få samle noen merkverdige eventyr og opplevelser mellom to permer. Å skrive bøker er en i overkant stillesittende utfordring, som i grunnen passer bra å sysle med mellom bleieskift og trilleturer. 

Vi noterer oss at bokcoveret er markert med et bok 1-stempel. Altså er det ikke et tegn på fullstendig resignasjon?   

– På ingen måte. Neste bok kommer allerede neste år, og det er en minst like artig samling som skal ut da. Det frister ikke så mye med tremåneders pulkturer akkurat nå, for å si det sånn. Planen er å bruke mer hjemmetid til å bidra mer med å utvikle Chillout-butikkene framover, i kombinasjon med nye eventyr og foredrag. 

Ballongsveving, på ski tur/retur til Sydpolen, spøkelsesjakt, tandemsykling i Sahara, Everest, du har en rekke uortodokse turer bak deg. Hva er det som trigger eventyrlysten din?  

– Fra jeg var liten så har ønsket om spennende opplevelser, utfordringer og varige minner stått øverst på agendaen. Det føles i grunn helt unaturlig å gjøre noe annet. Og så synes jeg kontrastene er stadig mer forlokkende. Derfor blir det nok mindre tunge pulker og mer kortreist kreativitet framover. 

– Hvordan er den nye tilværelsen som småbarnsfar for en som har vært vant til å være så mye på farten som deg? 

– Som det meste annet så er det bare å gyve løs med å se mulighetene med familielivet i stedet for å være like egosentrert som en har vært tidligere. Med færre reisedøgn blir det iallfall mer tid til klatring, skating og til å være mer sosial. Det setter jeg stor pris på. 

Lille Vilja er blitt fem måneder gammel, det ryktes om at det blir 17. mai-feiring på Finse. Blir det pulk og telt eller full pakke?   

– Jeg har en anelse om at det blir mer enn full pakke, selv uten telt. Vi tenkte å prøve Vesla på en liten pulktur før vi fortsetter opp til Ålesund med Hurtigruten. Også en gjestevisitt i Sunnmørsalpene. Det er noe som sier meg at vi blir lange i armene. Så hvis noen har en pakkeliste for småfamilie på rundtur bukker jeg dypt! 

«Det frister ikke så mye med tremåneders pulkturer akkurat nå, for å si det sånn.»
Aleksander Gamme 

LES OGSÅ: Med cowboyhatt og vaskepanne

Skjermbilde 2015-05-14 kl. 09.51.18
Skjermbilde 2015-05-14 kl. 09.51.18

LES OGSÅ: Barnas alper

Skjermbilde 2015-05-14 kl. 09.51.01
Skjermbilde 2015-05-14 kl. 09.51.01
Publisert 14. mai 2015 kl 09.35
Sist oppdatert 14. mai 2015 kl 09.35
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen