/ Bøker

NÅR NØDEN ER STØRST

Bokanmeldelse av På død og liv: Noen ganger overgår norsk dugnad Discovery Channel.

Sist oppdatert 21. februar 2019 kl 13.26
Ture Bjørgen har i 25 år vært en del av Rogaland Alpine Redningsgruppe. På død og liv er hans første bok.
Ture Bjørgen har i 25 år vært en del av Rogaland Alpine Redningsgruppe. På død og liv er hans første bok.
pa-dod-og-liv
pa-dod-og-liv

I skyggen av lykkelandet Stavanger lokker og drar de massive, kilometerhøye grunnfjellveggene langs verdensberømte Lysefjorden. Et sant himmelrike for basehoppere, storfjellsklatrere og selfieturisert – og et tilsvarende helvete for de frivillige redningsmannskapene som alt for hyppig risikerer liv og helse for å hente ut døde og levende på dugnad. Verket «På død og liv» er en tilnærmet komplett krønike over utviklingen av alpin fjellredning i Norge. Gjennom detaljerte beskrivelser av de mange ekstreme redningsaksjonene som har blitt klatremiljøenes uvurderlige og ubetalte samfunnsbidrag når tragediene rammer. I dag er fjellredningstjenesten et velorganisert nettverk bestående av frivillige alpine klatrere i tett samarbeid med redningshelikoptre. «På død og liv» belegger grundig at det inntil nylig verken har vært slik eller trengt å bli slik. Underveis reflekterer forfatter og fjellredningspionér Bjørgen hyppig over ekstremsportutøveres vilje og ønske om å presse marginene til det ytterste. De langt mindre omtalte tragediene der mennesker som avslutter sitt eget liv utsetter andre for stor sorg og risiko blir også grundig belyst. Gjennom kapitler som skildrer både heroisk innsats og hensynsløs egoisme har Bjørgen reist en bauta for norsk frivillig fjellredningstjeneste – og langt på vei forfattet et filmmanus som Netflix, Hollywood og Discovery Channel muligens vil hoppe base for. I neste utgave av Mission Impossible i Lysefjorden er det helt andre helter enn deg som spiller hovedrollen, Tom Cruise. 

«Gjennom kapitler som skildrer både heroisk innsats og hensynsløs egoisme har Bjørgen reist en bauta for norsk frivillig fjellredningstjeneste.»

LES UTDRAG – Mysteriet

 

Bokanmeldelse

«På død og liv – norsk fjellredning fra innsiden»

Forfatter: Ture Bjørgen

Fri Flyt Forlag

Publisert 21. februar 2019 kl 13.26
Sist oppdatert 21. februar 2019 kl 13.26
Relaterte artikler
stein p aasheim
Bokatuelle Stein P. Aasheim

Stein i glasshus

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng  | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue