/ Bøker

Årets beste friluftsbøker 2017

Å lese er å reise. Her er åtte bøker som får plass på topplista vår i år.

Sist oppdatert: 20. desember 2017 kl 14.38
PÅ ØVERSTE HYLLE: Vi har plukket fram noen av årets utgivelser vi synes fortjener en plass i bokhylla. Foto: Kristoffer Kippernes
PÅ ØVERSTE HYLLE: Vi har plukket fram noen av årets utgivelser vi synes fortjener en plass i bokhylla. Foto: Kristoffer Kippernes
Lesetid: 7 minutter
gå kaggestad
gå kaggestad

GÅ! 

Forfatter: Johan Kaggestad, Kagge

«Alle» norske kondisfenomeners far, Johan Kaggestad, vet mer enn de aller fleste hva som skal til for å nå toppen. Med boka «GÅ!» vil han mobilisere bredden – fra fysisk og mentalt forfall. Verket er like grundig, engasjerende og lærerikt som et Tour de France med Kaggestad som kommentator. En litterær kilevink toppet med fakta, kuriosa og tankevekkere nok til å løfte selv den mest sedate opp av sofaen. For fysisk sett går det bakover med oss: Nordmenn har skrotet skiene vi ble født med og er blitt Europas mest stillesittende folk. På prisverdig vis klarer Kaggestad å varte opp med en verbale gulrøtter, oppskrifter og aha-opplevelser nok til å lokke leseren ut på tur til fots, på ski, skøyter eller truger. «GÅ!» er nok et lite skritt for menneskeheten – men kan fort bli et stort skritt for deg. For som Kaggestad selv påpeker, noe alternativ finnes egentlig ikke: «Hvis du ikke har tid til mosjon i dag, sett av tid til sykdom senere».  

  

sykkelens historie
sykkelens historie

SYKKELENS HISTORIE I NORGE

Forfatter: Magne Brekke Rabben, Museumsforlaget

Sykkelen har bestandig vært et hett tema. Vi har alle et forhold til sykkelen, enten som framkomstmiddel eller som turkamerat. Denne boka tar for seg sykkelens plass i Norgeshistorien, både om teknisk utvikling og sykkelindustri, men også hvordan det har vært å sykle i Norge, hva vi har ment om sykkelen og syklistene både før og etter at privatbilene inntok veien.  

Hva var motivasjonen til 1880-årenes velosipedryttere? Det var nok ikke fritt for at mange av dem likte den ekstra oppmerksomheten de fikk». 
Fra Sykkelens historie i Norge

DYRELYDER OG FUGLESANG I NORSK NATUR 

0175885_dyrelyder-og-fuglesang-i-norsk-natur_550
0175885_dyrelyder-og-fuglesang-i-norsk-natur_550

Forfatter: Jan Pedersen, Cappelen Damm 

Trykk på knappen og hør hvordan dyrenes sang og rop høres ut. Denne boka er som å få servert en hel skog i fanget. Her presenteres hundre norske dyr, alt fra rovdyr og lyden av brunstige hjortebukker til markgresshopper og amfibier. Kombinasjonen av bilder, tekst og lyd gjør det til en bruksbok som fort vil kunne inspirere små og store til oppdagelsesferd i skogen på let etter ordentlige fugler.   

ALPENES 4000-METERE 

Forfatter: Tormod Granheim – Fri Flyt As

tormod
tormod

Alpene består av mer enn heisbaserte skidestinasjoner. Skialpinist Tormod Granheim har vært på absolutt alle de 83 fjellene i Alpene over 4000 meter, et prosjekt han brukte fire år på å fullføre. For det prosjektet ble han kåret til Årets eventyrer 2017. Boka presenterer alle fjellene og er skrevet med tanke på fjellsportinteresserte nordmenn, som ønsker å bli bedre kjent med de virkelig høye fjellene i Europa som er i betraktelig nærmere rekkevidde enn Himalaya. Hvert fjell har sin beskrivelse.

 

KLAR DEG SELV I NATUREN – en hakkespettbok for hele familien

klar-deg-selv-i-naturen
klar-deg-selv-i-naturen

Forfatter: Linn og Andreas Kumano-Ensby. Spartacus Forlag  

Etter debutboka «Postapokalypse nå!», med instrukser for tilvirkning av torvmose som menstruasjonsbind og ullvask i gjæret urin, har denne oppfølgeren en mer familievennlig tematikk. Selv om du mest sannsynlig aldri havner i en situasjon der denne boka blir livsviktig, er det smart å vite hva som kan være nyttig å vite, med tanke på ly, varme, vann, verktøy, mat, veivalg, hygiene, nødhjelp og ville dyr. Språk, illustrasjoner, tips og triks er forbilledlig enkle og direkte, og kjekt-og-vite-faktoren høy, og kanskje også en motivasjonsfaktor for å prøve seg på å rense vann, for eksempel med en brusflaske. 

LES OGSÅ: Urbant friluftsliv 

 

NATURMANNEN OG JEG

naturmannen
naturmannen

Forfatter: Lene Julsen, Cappelen Damm

Sprettent språk og glossy cover til tross: Mellom permene i «Naturmannen og meg» venter skarpe observasjoner, dype refleksjoner og klokkeren samfunnsanalyse – servert i ei språkdrakt som får den mest glorete Gore-Tex til å blekne. En obligatorisk veiviser til friluftslivet for fjellfanters urbane livsledsagere. «Naturmannen og jeg» er en slags A til Å-fortelling om samlivet mellom forfatteren og hennes fjellstø livsledsager – basert på tematikk og uhemmet historiefortelling. «Meg mot naturen. Er det en kamp jeg aldri kan vinne», spør en verpesjuk Julsen tidlig i boka – og finner svar. Det finnes tross alt verre ting i livet enn å tilbringe en vinternatt på utedass i Rondane.

«Selv om Naturmannen gjerne kaller en spade for en spade, gidder han ikke å grave. Aller minst på en lørdag.»
Fra boka NATURMANNEN OG MEG

DE ÅTTE FJELLENE

mDe åtte fjellene HOY
mDe åtte fjellene HOY

Forfatter: Paolo Cognetti, Kagge

Hard perm, men soft innhold for alle som er glade i fjell – eller som lurer på hvordan det er mulig å bli det. De åtte fjellene forteller historien om vennskapet mellom Pietro og Bruno. De kommer fra to ulike verdener, men har somrene sammen ved fjellet Monte Rosa. Bruno vokser opp i landsbyen nær fjellet, mens Pietros foreldre, som ellers er bundet til karrierene sine i Milano, stadig lengter tilbake til naturen og fjellene og hver sommer leier et hus i den avsidesliggende dalen. Originalspråket er italiensk, oversatt til norsk av mesterlige Tommy Watts.

 

treboka
treboka

TREBOKA 

Forfatter: Sigri Sandberg, Gyldendal

Har du noen gang lest noe du ikke ante at du ville vite noe om? Friluftsskribent Sigri Sandbergs skogsturer tar med leseren både innover og nedover til røttene gjennom personlige møter med selve symbolet på de nære ting: Treet i alle dens former og funksjoner. Splittet opp av obligatoriske faktaark om de mest utbredte norske trærne, innvier Sandberg leseren i sitt år i nærkontakt med skogen gjennom en penn som er både stødig og spretten på en gang. Årringene blir da også sluttet på et vis Børli verdig – med den pussige effekten at du fort kan sitte igjen med lysten til både å omfavne et tre – og forfatteren selv. 

VELOCHEF - mat for trening og konkurranse

Skjermbilde 2017-12-20 kl. 14.10.37
Skjermbilde 2017-12-20 kl. 14.10.37

Forfatter: Henrik Orre, Patrik Engström (foto), Fri Flyt Forlag

Din mat er din medisin, sa Hippokrates (460 – 377 f.Kr),  Målgruppen for denne boka er landeveissyklister og boka er en kjærlighetserklæring til mat og sykling, men her er mat for flere. I  boka finner du 80 oppskrifter og skildringer av 17 episke turer. Her reiser syklistenes superkokk Henrik Orre til fire kjente sykkeldestinasjoner i Europa, som også er kjent for sitt gode kjøkken. Med på reisen er fotograf Patrik Engström og sykkeljournalist Henrik Alpers, kjent fra bladet Landevei.Dette er en bok som inneholder reisefortellinger, rutebeskrivelser og kart, samt portretter av noen av de største navnene i sykkelsporten. Underveis vil du møte både Geraint Thomas, Christian Meier og Elena Cecchini. Gjør deg klar for nydelig mat med gode historier på kjøpet. Orre har blant annet kokk for Team Sky og har vært med i TV2 sine Tour de France-sendinger, kokk for sykkellandslaget og han har vunnet kokke-VM. Henrik er også en lidenskapelig syklist selv, og hans far var blant annet kaptein for OL-laget i 1976. Henrik har tidligere gitt ut boka Velochef - Mat for trening og konkuranse (2015), som ble en braksuksess.

  

SKIBYGDA TRYSIL – Slit og glede

trysil bok
trysil bok

Forfatter: Thor Gotaas/Trysil kommune  

Uten dype skoger, ingen skikultur. Uten trevirke, ingen ski. Uten Trysil ville vi vært en mye fattigere skisport. Kombinasjonen skihistorie som tema og Trysil kommune som oppdragsgiver ville følgelig utløst akutt prestasjonsangst og påfølgende skrivesperre hos de fleste av landets skiføre forfattere. Med ett unntak: Thor Gotaas er laget for denne typen blodslit. Langvarige, utmattende, litterære elghufs inn ned i skisportens aller dypeste spor – der de hyppig løper parallelt med Gotaas sine egne barndomsminner. Boka er på alle vis en imponerende koloss, attpåtil rikt og variert illustrert, med tallrike historiske godbiter og refleksjoner fra Gotaas sin langtur tilbake til sportens røtter. Skiløping er refrenget i historien om Trysil, og ingen er bedre skikket til å synge den enn Thor Gotaas.

Publisert 20. desember 2017 kl 14.38
Sist oppdatert 20. desember 2017 kl 14.38
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen