Selv en litt dårlig bygd snøhule isolerer mange ganger bedre enn et telt, og har du gjort en god jobb med konstruksjonen din kan du få plussgrader selv om gradestokken på utsiden er langt nede på den blå siden. En annen fordel er at snøen også isolerer lyd, det vil si at selv om det blåser storm på utsiden kan det være helt lydløst inne i snøen. 

Annonse

Igloen 

En god iglo krever litt trening, men har du gjort det noen ganger går det faktisk ofte raskere å bygge iglo enn en snøhule, og det er en utrolig stilig ting å sove i.

Utstyr som er lurt å ha: Spade, skistav(er), snøsag og tau

1. Finn et egnet sted
Fordelen med en iglo er at du ikke trenger så mye snø der du skal bygge. Det du trenger er et flatt område med relativt fast snø, samt et område hvor du kan skjære ut snøblokker. 

2. Gjør grunnarbeidet
Tegn opp en sirkel som marker hvor veggene skal stå. Sett en stav i midten, fest den andre staven, eller et tau, i staven i midten og tegn sirkelen. Før du begynner å bygge bør du også etablere et «blokkverksted». Her sager du ut blokkene, hvis snøen er ordentlig fast er det viktigste at du ikke tråkker i stykker området. Er snøen litt løs bør du sage ut blokker og la dem herde litt før du bruker dem til byggingen. Blokkene bør være 20-25 cm tykke, 30-40 cm høye og rundt en halvmeter lange. 

Skjermbilde 2016-02-23 kl. 11.25.10-kopi

LYDTETT: Noe av det aller beste med snøhule og iglo er at det blir stille. Når stormen herjer ute, kan du sove i ro inne. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

3. Lag grunnmuren
En vellykket iglo avhenger av at du er nøye fra første snøblokk. De nederste blokkene settes opp langs den sirkelen du tegnet med staven. Bruk gjerne snøsagen til å kutte til sidene slik at de står så tett inntil hverandre som mulig. Snøblokkene skal gå i en spiral oppover, det vil si at starten på sirkelen bare skal være noen centimeter høy og det er først når du legger den siste blokken i første rekke at du har full høyde på blokkene. 

4. Bygg veggene
Når første raden med snøblokker er på plass er det tid for å tenke den videre konstruksjonen. En iglo skal være en kuppel og det betyr at snøblokkene må helle mer og mer innover. Trikset her er å skjære til i overkant av blokkene slik at de skrår litt innover før neste blokk kommer. Du kan ta det på øyemål, men det blir mye mer nøyaktig om du bruker det tauet som du i starten festet til staven i midten. Så lenge dette tauet er festet nede vil du få riktig vinkel ved å stramme tauet og kutte blokkene parallelt med tauet. Jo høyere igloen blir, jo mer heller blokkene innover. Denne delen av byggingen krever at du finner vinkelen, legger på nye blokker og kutter til sånn at det blir tettest mulig. Prøv å unngå at blokkene og skjøtene kommer på samme sted i flere lag. NB! Sørg for å plassere minst en person inne i igloen før veggene blir så høye at man ikke kommer over.

LES OGSÅ: Kokebok til turfolket

Skjermbilde 2016-02-23 kl. 11.30.39-kopi

5. Putt på kronen på verket
Avslutningen på igloen er ofte det vanskeligste. Når du begynner å nærme deg toppen vil snøblokkene helle så mye innover at du må ha en person på innsiden for å støtte dem opp. Så lenge det er god åpning er det bare å bygge videre, men siste blokken som skal på er spesialblokken som skal låse hele konstruksjonen. Dette er en «krone» som bør være formet sånn at den passer akkurat i hullet som er igjen. Det enkleste er å løfte denne på plass fra innsiden, da presser man den forsiktig forbi den øverste raden med blokker og «slipper» den tilbake. Har den den riktige formen vil kronen låse hele konstruksjonen, og igloen står støtt. 

6. Inngang og avslutning
Inngangen graves enten under igloen eller kuttes ut i veggen. Graver du den under vil den fungere som en kuldegrop. For å få igloen tettere og mer solid er det en fordel å kaste på en del løssnø på utsiden. 

Har dere gjort en god jobb under byggingen, og igloen har fått stått noen dager, er det faktisk mulig å stå på taket av den (anbefales ikke å prøve før dere er ferdig med å bruke den).

Snøhulen

Har du aldri sovet i en snøhule bør du gjøre det denne vinteren! Det å sove i snøen er en utrolig spennende opplevelse, og hvis du bygger hulenriktig er det også en veldig behagelig opplevelse.

Utstyr som er lurt å ha: Snøspade, søkestang og snøsag

1. Finn et egnet sted 
Skal du bygge en litt stor snøhule trenger du en skavl som er opp mot – men på grunn av rasfare ikke høyere enn – 5 meter. Dybden avhenger av antall personer som skal sove der, sett av cirka en halvmeter til ytterveggen og regn deretter antall personbredder innover. 2-3 meter er ofte bra. Det anbefales å bruke en søkestang for å være sikker på at hele området du skal grave i har riktig dybde, det er utrolig kjedelig å møte på en stor stein etter en times graving.

Tips: Skjær allerede nå ut noen store blokker som du kan bruke til å tette inngangen med når hulen er ferdig. De bør være litt bredere enn inngangen. Gjør du dette tidlig i byggeprosessen rekker de å herde før du får bruk for dem.

LES OGSÅ: Tyrihans i Tafjord

2. Lag en (eller to) innganger
Tegn opp inngangen på skavlen for å få et utgangspunkt for gravingen, denne bør være omtrent ståhøyde og skulderbredde til den største som skal sove der. Der er en fordel å starte høyt opp i skavlen slik at det blir lettere å måke snøen vekk fra inngangen, men pass på at det blir en meter igjen til taket på hulen.

Tips: Lager du to innganger går gravingen av hulen raskere. Den ene gangen er hovedgangen som du skal bruke til å komme ut og inn, den andre er en gravegang som gjør at flere kan bidra i gravingen, men som du tetter helt når gravingen er ferdig. To innganger gjør at selve gravingen går raskere, men krever også mer arbeid. Hvis det ikke haster med å få hulen klar kan det være andre ting som er bedre å prioritere, for eksempel vannhenting/snøsmelting eller matlaging.

3. Grav!
Grav en gang rett innover med samme form som inngangen, behold ståhøyden helt til det er en liten meter igjen til der du ønsker innerveggen av hulen. Det siste stykket innover kan du begynne å lage en benk i samme høyde som du har tenkt å ha sovebenken. Denne lille benken er fin til å ha utstyr eller kan fungere som et kjøkken, samtidig sparer du deg for litt graving.

12200889_10208652364213160_1285903905_n

Tips: Å bygge en snøhule innebærer mye graving, pass på at dere bytter ofte. Den som graver blir fort våt, mens de som står utenfor blir fort kalde, ved å rullere ofte unngår man (til en viss grad) begge deler.

4. Grav mer!
Når du har gravd ferdig gangen begynner du med selve «soverommet». Bredden her bør være tilsvarende de liggeunderlagene som skal være med, pluss 10-20 centimeter på hver side slik at ingen trenger å ligge helt inntil snøen. Sovebenken skal ligge høyere enn inngangen (etter atdere har tettet mesteparten av inngangen, se neste punkt), samtidig må den ikke være høyere enn at alle lett klarer å komme seg opp på den. Rundt en meter er et godt utgangspunkt. Veggene og takket på hulen bør ha en kuppelform slik at den både blir solid og romslig – dette er viktig! 

Tips: Bruk god tid på å «pusse» taket så slett som mulig. Blir det masse små kanter kan du risikere at det begynner å dryppe i løpet av natta. 

5. Grav igjen
Når alt inne i hulen er på plass er det på tide å tette igjen inngangen. Her bruker du de blokkene du lagde helt til å begynne med til å legge over inngangen. Du må i hvert fall tette igjen så mye at øvre del av inngangen er lavere enn sovebenken. Ønsker du å bevare mest mulig varme tetter du helt igjen, men det er ok å beholde en krypeutgang hvis du føler at en helt tett hulle blir litt klaustrofobisk. Når du er ferdig med å legge på blokker kaster du på løssnø for å gjøre den enda tettere. Lag et luftehull ved å stikke en stav gjennom taket/inngangen.

Tips: Husk å ta inn det meste av utstyret du trenger inn i hulen før du tetter den. Ski og annet utstyr setter du opp i snøen på utsiden slik at det ikke snør ned og andre lett kan finne dere om hulen/inngangen skulle rase. 

LES OGSÅ: Paradiski