COASTEERING

Coasteering er en ny aktivitet i Norge. Det kreves ingen forkunnskaper, og det er en blanding av blant annet bading og buldring i fjæra. God Tur tilbyr guidede turer i Bergensområdet. Det kreves god kjennskap til området for å drive med coasteering, og det anbefales å ha med en guide. Coasteering er en fin familieaktivitet.

Våtdrakt. Hansker, sokker og lue i samme materiale. Det er juli, og hele kroppen pakkes inn i heldekkende drakt, med hjelm og flytevest på toppen. Nesten så langt vest det går an å komme, minner havet oss på at vi også er langt nord. Plopp. Vannet finner veien inn gjennom åpninger som ikke er tette nok. Landskapet er lekent, og byr seg frem for oss, coasteeringen kan begynne.

Vi er på Sotra utenfor Bergen, en gjeng voksne som skal leke i fjæra. Vi skal utforske fenomenet med det unorske navnet, som svært få i Norge har hørt om.

– Coasteering er en kombinasjon av bading, buldring, snorkling og fridykking. Nesten alle har gjort noe av det før, men kalt det noe annet. Det er en systemsatt versjon av det mange allerede driver med, rett og slett. Vi åpner opp enda flere spennende områder og bruker en del av naturen som ikke har vært særlig i bruk tidligere, forteller Kyrre Flotve i God Tur.

«Coasteering er en kombinasjon av bading, buldring, snorkling og fridykking. Nesten alle har gjort noe av det før, men kalt det noe annet.»
Kyrre Flotve, guide

Coasteering kommer fra Wales, hvor folk drev med klatring og bading side om side, og på et eller annet tidspunkt koblet det sammen.

Vi siver utover, drakten gjør oss ugrasiøse, men oppdriften den gir er god å ha. Mellom noen holmer kravler vi opp på land, balanserer og klatrer oss bortover langs fjellveggen. Noen hopper uti, andre klatrer videre. Det er befriende å kunne veksle helt bekymringsløst mellom land og vann. Vi leker på en måte voksne sjelden gjør. Alle ser like rare ut i våtdraktene, og ingen er bedre enn andre. Vi finner en slukt hvor tidevannet dytter oss igjennom en liten kanal. Det er bare å la kreftene ta over og la seg drive med. Videre ut mot havgapet, vi svømmer ut og blir skylt på land av bølgene. Kreftene er store, men det er akkurat spennende nok. For dem som tør, kan de la seg suge inn i en trakt hvor vannet blir presset inn og opp.

– Hvordan ta bort alle farene, men beholde all spenningen? Det er noe vi som guider alltid tenker på, sier Kyrre.

Coasteeringen passer godt inn her. Det trengs ingen forkunnskaper, knapt å kunne svømme, så lenge du føler deg trygg i vann.

Skjermbilde 2014-06-12 kl. 21.03.35
Skjermbilde 2014-06-12 kl. 21.03.35

– Jeg håper de som er med kan lære mer om havet og få mer respekt for det samtidig. Kystfriluftslivet er lite utviklet i Norge, og folk tenker raskt fjell når vi snakker om friluftsliv. For mange er dette de nærmeste og mest tilgjengelige friluftsområdene. Ved å gjøre kystfriluftslivet mer spennende kan vi også forhindre at historien langs kysten blir glemt, ved å bygge den inn når vi har med unge på tur for eksempel.

Vi tar en tur opp på land, lærer litt om det vi kan se rundt oss. Tang, tare og havets liv blir straks litt mer spennende når vi sitter midt i det. Vi svømmer inn i en brennmanet-befengt bukt hvor de naturlige stupebrettene står på rekke og rad, klare til bruk. Svimlende saltoer og nye triks av dagen står godt mot den lave sola på en skyfri himmel. Den generelle kroppstemperaturen prøver imidlertid å si ifra om at den mener dagen er over. Flokken siver samlet tilbake mot start. Etter en tur over knauser og myrer til bilen, vrenges drakten av og leken er over. Akkurat dette lekelandet har heldigvis aldri stengt, og står like åpent til neste gang vi kommer til traktene for å drive med voksenlek.