«Tror det er den tyngste bakken jeg har sykla. Etter Raubergstulen, fy faen, når du får det lange rettstrekket … Norges svar på Mont Ventoux!»

Ole Kristian Silseth, tidligere sykkelproff 

Galdhøpiggen er Nord-Europas høyeste fjell. Det tiltrekker seg en hel del turister i sommersesongen. Men det er flere oppdagelser å gjøre her. På Juvassbreen trener ivrige junioralpinister, her er Klimaparken, som tar deg 6000 år tilbake i tid.

Annonse

Det er enda en karamell: Veien opp. I boka 71 bakker du må sykle i Norge, skriver landeveissyklist Geir Stian Ulstein: 

«Det brekker rett frem, rett opp med det samme. Skogen strekker seg oppover åsen, mens fjell stikker opp bakenfor. Veien leder til Norges landeveistak, i skyggen av Galdhøpiggen. Asfalten er dårlig og bidrar til å bremse opp. Tolv prosent under hjulene.

Når det monotone endelig brytes av en hårnålssving, er det egentlig ikke hvile å hente i denne heller. I snaufjellet foran oss tegner det seg opp veier: fremtiden vår. Ved den lille hyttegrenda Raubergstulen flater det ut, før det straks brekker til på nytt. Veien forsvinner rundt fjellkammen. Det ser ut som om den stanser opp i møte med himmelen. Hvert tråkk lugger. Jeg får ikke det runde tråkket jeg trenger for å prestere; mangler frekvensen. Veien serpentiner seg oppover. Snø rundt meg, store deler av Norge bak og under meg. Tråkk, tråkk, tråkk. Tråkk og farvel. Det flater ut, bakken er over, en grusvei tar til. Juvasshytta dukker opp.

Juvass

  • Distanse: 13,1 km
  • Bratthet: 10 prosent
  • Tid å prøve seg på: Arne Post, tidligere langrennsløper og verdensmester i vintertriatlon: 53:58
  • Oppland / Lom kommune
  • Høydemeter (ifølge Strava): 1841
  • Parkering: I bunnen av bakken, vis á vis campingplassen og Coop.
  • Mål: Juvasshytta (har is, øl, kaffe)  

BOKTIPS

bakke d m sykle

Boka 71 bakker du må sykle i Norge (Geir Stian Ulstein) er laget for å passe i baklomma på sykkeltrøya. Den kan bestilles her