Hva er bakgrunnen for dette sykkeleventyret?
– Vi har hatt flere korte turer, på rundt to måneder, hver sommer de siste 10-15 åra. Nå ville vi lenger og valgte sykkel fordi det går såpass sakte at vi kan oppleve masse underveis. I tillegg er det ganske rimelig å bruke sykler.

Hvor lang tid brukte dere på å planlegge?
– Vi har forberedt oss i et par år, hovesakelig ved å spare penger, men også forberedt venner og familie på at vi skulle være borte i to år. Det har ikke vært noe detaljplanlegging, mer grovplanlegging med en verdensdel og retning, resten tar vi underveis mens vi sykler. Ser vi noe interessant drar vi dit.

Annonse

Hva er målet med turen?
– Målet er å sykle gjennom Europa og Amerika, så det endelige målet for oss blir Alaska, men detegentligemålet er å være på tur så lenge at vi har tid til å se oss rundt å være ordentlig på tur. Fremdriften er derfor ikke så viktig i det daglige. Det beste er at det er en lang tur vi helt og holdent kan leve oss inn i. Vi trenger ikke tenke på at vi snart er ferdige. På turene som har vart i to måneder, tenkte vi allerede første uka «Ånei, nå har vi bare sju uker igjen». Det har vi ikke tenkt på denne turen.

Hva er det beste dere har opplevd?
– Vanskelig å nevne en ting som det beste, det er så mange episoder. Favortittetappen er nok turen over Alpene, spesielt i Sveits og Østeriket. Pategonia var flott, der vi har syklet gjennom høye fjellpass, kvelds- og morgenstunder i teltet og mennesker vi har møtt. Veldig hyggelig mennesker. Blandt annet en fersk guide som gikk med oss opp til en vulkan i Chile. Vi ble ikke ordentlig aklimatisert og da vi kom ned brøyt bilden sammen, milevis fra folk og uten mobildekning. Guiden ble fortvilet og dagen etter kom han med en flaske vin som trøst for at turen ikke hadde blitt slik han mente den burde vært.
Har dere noen gang angret, noe dere savner eller er det bare fryd og gammen?
– Har aldri angret, det har vi ikke, men vi savner familie og venner. Som til tider har vært ganske tungt. Ellers savner Anders noen ganger skitrening og det å kunne snekre. Jeg savner Judotreninga og grovbrød og varm dusj. 

Dere har også som mål å bestige en 1000 m-topp i hvert land, har dere gjort det?
– Da syklene ble stjålet i Frankrike mistet vi piffen, vi fikk nye sykler og ble gira på å komme oss videre til Søramerika. Derfor ble det ikke noe 1000-topp i Frankrike, heller ikke i Spania. Og Danmark, da, som ikke har 1000-topp. Bortsett fra det har vi vært på mist en 1000-topp i hvert land.

Hvor lenge skal dere være på tur og hvordan blir det å komme tilbake til hverdagen etter dette?
– Planen er å være på tur fram til sommeren 2014, og nå har vi vært ute i litt over et år. Til sammen blir det to år. Vi håper at vi på slutten av dennne turen kanskje er lei av å være på tur og at hverdagen kommer som en lettelse og at vi gleder oss til å gå på jobb igjen. Det hadde vært det enkleste, da hadde vi sluppet å streve etter nye turer, men vi får se hvordan det blir.

Skjermbilde 2013-11-04 kl. 09.52.21